PrzepisPrzekąskiGalaretka z borowików to prawdziwy hit. Gessler zdradziła przepis w "Kuchennych rewolucjach"

Galaretka z borowików to prawdziwy hit. Gessler zdradziła przepis w "Kuchennych rewolucjach"

Przepis na galaretkę borowikową Magdy Gessler
Przepis na galaretkę borowikową Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Magda Gessler (screenshot)
28.02.2024 16:15

Galaretka z borowików to nic innego, jak dobrze znana "meduza" wzbogacona o grzybowe nuty. Przygotowanie rarytasu nie sprawi większych trudności, za to efekt powali na kolana. Tak dobrej galarety jeszcze nie jedliście. Przepisem podzieliła się Magda Gessler.

Magda Gessler zdradziła przepis na galaretkę z borowików podczas finałowego odcinka "Kuchennych rewolucji" w restauracji "Grasz w zielone" znajdującej się w Żalnie w sercu Borów Tucholskich. Z łatwością przygotujesz ten rarytas.

Galaretka borowikowa. Magda Gessler zdradziła przepis

Bazą borowikowej galarety są nie tyle grzyby, ile wywar z repetek. Nogi wieprzowe otoczone są grubą warstwą skóry ze znacznym przerostem tłuszczu. Z racji swojej specyficznej budowy są bogatym źródłem elastyny i kolagenu. Właśnie w nich, a także w nóżkach cielęcych, uszach, ogonie, prędze oraz rybich łbach, płetwach i ogonie, znajduje się najwięcej tego cennego białka.

Aby uzyskać galaretę, wywar z nóżek wieprzowych powinien być gotowany długo i na wolnym ogniu. Tylko wtedy z nóżek wydziela się naturalny kolagen, który sprawia, że galareta zastyga. Ponadto ten naturalny kolagen może mieć zbawienny wpływ na kondycję kości.

Wywar z repetek wzbogacony jest grzybowymi nutami. Przygotowanie takiej galarety nie jest trudne, a smak z pewnością zaskoczy wszystkich. Leśna galareta to coś, co naprawdę rzadko gości na stołach. Przepisem na ten rarytas podzieliła się Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach".

Leśna galareta borowikowa to prawdziwy rarytas
Leśna galareta borowikowa to prawdziwy rarytas © Pixabay

Galaretka z borowików Magdy Gessler. Przepis

Składniki:

WYWAR Z NÓŻEK WIEPRZOWYCH

  • 2 nóżki wieprzowe przednie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego.

WYWAR GRZYBOWY

  • 500 g borowików mrożonych,
  • 10 g żelatyny na 1 litr płynu,
  • opcjonalnie: marynowane śliwki, kiełki buraka, piórka kopru, sos tatarski.

Przygotowanie:

  1. Nóżki wieprzowe podpiecz nad ogniem i oczyść z włosów. Po tym zalej je zimną wodą i dodaj czosnek, liść laurowy, sól pieprz i ziele angielskie. Gotuj całość do miękkości na wolnym ogniu (2-3 godziny), aż mięso zacznie odchodzić od kości.
  2. Następnie odcedź powstały wywar. Mięso obierz z kości, a następnie pokrój je na mniejsze części.
  3. Mrożone grzyby zalej wodą i gotuj ok. 30 minut. Następnie odcedź je, zachowując wywar. Grzyby pokrój w paseczki.
  4. Wywary mięsny i grzybowy wymieszaj i dopraw do smaku. Następnie dodaj do całości żelatynę (10 g na 1 litr). Zamieszaj całość dokładnie (nie gotuj).
  5. Miseczki wyłóż dodatkami - pokrojonymi grzybami i kawałkami mięsa. Następnie zalej je mięso-grzybowym wywarem. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Leśna galaretka z borowików smakuje najlepiej z marynowanymi śliwkami, kiełkami buraka, piórkami kopru i sosem tatarskim.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także