Zapomnieliśmy o tych owocach. Pomagają spalić tłuszcz z brzucha

Kiedyś były bardzo popularne. Rosły nie tylko w sadach i ogrodach, ale też przy wiejskich drogach i w parkach. Teraz przyćmiły je inne rodzaje śliwek. A warto mieć je na uwadze w diecie. Tanie, pyszne, a robią dużo dobrego. Nawet się nie spodziewasz, jak mogą ci pomóc podczas odchudzania.

Stack of Mirabelle plums (Prunus domestica subsp. syriaca) on a merchant's stall.
Mirabelle plum, mirabelle prune, cherry plum, Prunus domestica subsp. syriaca, plum, Farmer's Market, Fruit, food photography, groceries, Sweet Food, vegan food, mirabelle plum, mirabelle prune, cherry plum, prunus domestica subsp. syriaca, plum, farmer's market, fruit, food photography, groceries, sweet food, vegan foodMałe, żółte i słodkie owce? To mirabelki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mirabelka to roślina, która od razu kojarzy się z dziko rosnącym drzewem, które pod koniec lata obfituje w małe, słodkie, żółte owoce. Do Polski sprowadzono ją już kilkaset lat temu i przez długi czas była jedną z najbardziej pożądanych odmian śliwy domowej. Potem straciła popularność, a teraz na nowo odkrywamy jej zalety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Moc witamin

Mirabelki warto docenić ze względu na witaminy i minerały. Te małe owoce kryją mnóstwo witamin - A, C, E oraz witaminy z grupy B. Witamina C wspiera układ odpornościowy, a witamina A jest niezbędna dla dobrego wzroku. E to silny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniem. Ze względu na taki skład mirabelki pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Antyoksydanty zawarte w mirabelkach to utrudniają.

Dbają o ciśnienie

Dodatkowo mirabelki zawierają różne minerały, takie jak potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a żelazo jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek. Wapń i fosfor dbają o zdrowe kości i zęby, a magnez wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. To jednak nie wszystko, bo mirabelki są również dobrym źródłem kwasu foliowego.

Kontrolują wagę

Chcesz stracić kilka kilogramów? Mirabelki to owoce dla ciebie. Mają dobry wpływ na układ trawienny. Są bogate w błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Gdy nie brakuje go w diecie, odchudzanie jest prostsze. Błonnik wspiera zdrową florę bakteryjną jelit i może zmniejszać też ryzyko raka jelita grubego. Dodatkowo pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą.

Najlepsze na surowo

Mirabelki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ze względu na ich słodki i lekko kwaskowy smak, są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Są idealne na dżemy, konfitury, kompoty oraz jako dodatek do ciast. Mirabelki można również suszyć i używać jako przekąski lub dodatek do musli. Teraz jednak najlepiej postawić na nie w wersji surowej. Można je dodawać do sałatek owocowych, przygotować z nich koktajle lub smoothie, a przede wszystkim traktować jako pyszną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"