Nie wszyscy mogą zajadać się śliwkami. Zobacz, kto powinien na nie uważać
Uwielbiane i wyczekiwane śliwki są doskonałym uzupełnieniem diety. Wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz zbawiennie wpływają na pracę układu pokarmowego. Niemniej nie każdy może cieszyć się ich właściwościami. Zobacz, kto powinien unikać śliwek i dlaczego.
29.07.2024 | aktual.: 29.07.2024 19:03
Istnieje wiele odmian śliwek, które różnią się między sobą smakiem czy wyglądem. Wszystkie jednak cieszą się podobnymi wartościami odżywczymi i podobnie zachwalane są oraz polecane do wdrożenia do naszego menu. Warto jednak przypomnieć, że śliwki, choć zdrowe, nie powinny być spożywane przez każdego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kto nie powinien jeść śliwek?
Śliwek nie powinny jeść osoby uczulone na salicylany. Salicylany to związki, które znajdują się w śliwkach i które mogą wywoływać alergie. Niepożądane reakcje po spożyciu tych owoców mogą oznaczać wysypkę, duszności, dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Śliwki są źródłem fruktozy, a więc nie powinny być obecne w diecie osób z nietolerancją tego cukru. Nietolerancja fruktozy to nadwrażliwość na cukier, który występuje w owocach. Osoby mierzące się z tym schorzeniem po zjedzeniu śliwek mogą odczuwać nieprzyjemne dolegliwości gastryczne, m.in. biegunki, wzdęcia, mdłości oraz silne bóle brzucha.
Przeciwwskazaniem do spożywania śliwek jest zespół jelita drażliwego (IBS), ponieważ mogą one nasilać objawy choroby. Owoce te, kiedy już znajdą się w jelicie, zostają poddane fermentacji bakteryjnej, która wiąże się ze zwiększoną produkcją tlenku węgla, wodoru siarkowodoru oraz metanu. To z kolei skutkuje dyskomfortem i uczuciem przelewania w brzuchu.
Kto powinien ograniczyć spożycie śliwek?
Śliwki mogą pojawić się w diecie diabetyków w umiarkowanych ilościach. Należy pamiętać, by nie stanowiły oddzielnego posiłku, a pojawiały się w jadłospisie obok białka i tłuszczu. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku śliwek suszonych, które zawierają więcej fruktozy i które znacznie podnoszą stężenie glukozy w organizmie. Ponadto śliwki, zwłaszcza te suszone, ale również świeże, spożywane w nadmiarze mogą powodować działanie przeczyszczające. Dlatego też zaleca się umiarkowane spożycie tych owoców również zdrowym osobom.
Warto również wspomnieć o pestkach śliwek. Są one silnie toksyczne, ponieważ zawierają składnik cyjanogenny – amygdalinę. Amygdalina spożywana w dużej ilości może powodować duszności oraz poważne problemy z oddychaniem. Połknięcie jednej pestki nie stanowi zagrożenia, ale pamiętać należy, by pozbywać się nasion z wnętrza owoców przed ich spożyciem.