PoradyZajadamy się malinami, a skutki mogą być opłakane. Owoce nie dla każdego

Zajadamy się malinami, a skutki mogą być opłakane. Owoce nie dla każdego

Maliny nie dla wszystkich. Ta przykra prawda powinna do nas dotrzeć, zanim pozwolimy sobie na kolosalny błąd, którego skutki mogą się okazać naprawdę nieprzyjemne. Zobacz, czy przypadkiem nie należysz do grupy osób, które powinny odpuścić sobie jedzenie malin.

Maliny to niemal samo zdrowie. Mimo to nie wszyscy mogą je spożywać
Maliny to niemal samo zdrowie. Mimo to nie wszyscy mogą je spożywać
Źródło zdjęć: © Canva | NatashaPhoto

01.07.2024 08:44

Maliny to owoce leśne, które charakteryzują się naprawdę wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi. Witaminy, minerały, przeciwutleniacze, a przy tym wszystkim jeszcze boski smak i działanie przeciwbakteryjne i obniżające ciśnienie krwi. Ideał? Można tak to ująć. Ale w porzekadle o róży i kolcach jest sporo prawdy, czego niestety przykład malin dowodzi aż zbyt dobrze. Przeciwwskazań do jedzenia malin jest niewiele, ale każde z nich powinniśmy wziąć na poważnie i zastanowić się, czy to właśnie nie my należymy do grupy osób, które muszą sobie odpuścić zajadanie się tymi smacznymi owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maliny — przeciwskazania

A gdyby tak ktoś ci powiedział, że jedzenie malin może być szkodliwe? Pierwsza reakcja na taką uwagę wydaje się oczywista: ostentacyjne puknięcie palcem w czoło. Warto jednak przyjąć tę informację na chłodno, bo przecież nawet bardzo zdrowe produkty spożywcze potrafią — w pewnych warunkach i okolicznościach — oddziaływać negatywnie na ludzki organizm.

Krótką, ale poważną listę przeciwwskazań do jedzenia malin należy rozpocząć od uczulenia na te owoce. Alergia może objawiać się niewinnie — na przykład w postaci bólu brzucha i lekkiej pokrzywki — ale niezareagowanie na to wykluczenie pokarmowe może ostatecznie prowadzić nawet do astmy oskrzelowej.

Kto nie powinien jeść malin?
Kto nie powinien jeść malin?© Canva | Kereivis

W jakich jeszcze przypadkach nie powinniśmy spożywać malin? Na przykład podczas stosowania diety niskopotasowej, którą lekarze zalecają osobom cierpiącym na choroby nerek. Maliny są bardzo bogate w ten składnik mineralny — to jednocześnie ich zaleta i wada.

Po maliny nie powinny także sięgać osoby z nietolerancją histaminy i fruktozy, a także te, które zostały dotknięte tzw. uchyłkami jelita grubego. Są to wybrzuszenia w ścianie okrężnicy, w które mogą wpaść drobne nasiona malin. To z kolei grozi poważnym zapaleniem. To samo dotyczy truskawek i fig. Osoby z uchyłkami jelita powinny zachować szczególną ostrożność i jeść te owoce tylko prawidłowo przetarte!

Wybrane dla Ciebie