WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Polacy kochają to połączenie. Niestety wcale nie jest dla nas dobre

Zdrowe odżywianie to trend, który zyskuje na popularności z każdym kolejnym rokiem. Większość osób sięga po ryby, owoce, warzywa, czy mięso drobiowe. Okazuje się jednak, że nie każde łączenie produktów jest tym właściwym i dobrym dla zdrowia rozwiązaniem. Sprawdź, czego unikać, zanim zdecydujesz się przygotować posiłek.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Zdrowa dieta nie do końca zdrowa - łączenie produktów może być szkodliwe

Z pewnością, gdy sięgasz po swoje ulubione produkty, dokładasz wszelkich starań, by były one zdrowe i bogate w te najlepsze składniki odżywcze. Większość ma w sobie niezwykle ważne witaminy, białka, minerały, czy węglowodany. Niestety, ale zdarza się, że łącząc pewne produkty, niemal z "automatu" eliminuje się niektóre witaminy i minerały. Jak się okazuje, łączenie produktów może być też szkodliwe.

Obrazek
Najlepsza dieta - Pyszności; Foto Canva.com

Przed przygotowaniem śniadania, czy obiadu, zwróć szczególną uwagę na to, co znajduje się na twoim talerzu. Większość zaprezentowanych poniżej połączeń jest dość popularna i stosuje je większość osób. Postaraj się nie popełniać tego typu błędów i zapoznaj się z przygotowanymi przez nas zestawieniami produktów, których nie należy ze sobą łączyć.

Niekorzystne łączenie produktów - czego należy unikać?

Jeśli ma być zdrowo, to postaraj się wyeliminować ze swojego menu takie "kombinacje smakowe". Łączenie produktów w takim wydaniu dobrze będzie zastąpić innymi, pełnowartościowymi produktami.

Obrazek
Kanapka - Pyszności; Foto Canva.com

Unikaj następujących połączeń:

  • świeży ogórek i pomidor - łącząc te dwa produkty np. w sałatce, eliminujesz z pomidora witaminę C; wszystko za sprawą enzymu askorbinowego, który utlenia witaminę;
  • czerwone mięso i czerwone wino - wino posiada w sobie garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym;
  • ciasto drożdżowe i czarna herbata - po takie łączenie sięga większość osób; jednak popicie ciasta herbatą spowoduje, że utracisz witaminę B1; podobnie, jak wino, herbata zawiera garbniki;
  • ser i wędlina - to połączenie, bez którego ciężko jest wyobrazić sobie kanapki; wędliny zawierają cynk, a ser żółty - fosfor; spożywając je na kanapce, fosfor zawarty w serze ogranicza wchłanianie cynku;
  • ryby morskie i warzywa krzyżowe - spożywanie warzyw, takich jak kapusta, kalafior, czy brukselka blokuje wchłanianie jodu zawartego w rybach; wszystko przez glikozydy, które znajdują się w warzywach;
  • jajka i ziemniaki - ziemniaki zawierają szczawiany, które hamują wchłanianie żelaza i wapnia zawartych w jajkach.

Niektóre łączenie produktów może wywołać szok. Jeśli ma być zdrowo, to postaraj się ograniczać lub całkowicie wyeliminować takie produkty ze swojego menu.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić kotlety ziemniaczane z serem:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo