Sezon na śliwki rozpoczęty. Do czego wykorzystać te owoce?
Stanowią prawdziwy przysmak lata i jesieni. Ich słodko-kwaśny smak powoduje, że idealnie sprawdzają się w deserach i przetworach. Sezon na śliwki to właściwy moment, byś dowiedział się nieco więcej o tych owocach. Z czego wynika ich popularność, jakie właściwości mają śliwki i do czego je wykorzystać? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
07.08.2023 08:59
Lubisz śliwki? Jeśli nie, to wierzymy, że po przeczytaniu tego artykułu, niemal od razu je polubisz. Są to wyjątkowe letnie sezonowe owoce, które zachwycają smakiem i możliwością wykorzystania w kuchni. Traktuje się je nieco po macoszemu, bo przygotowuje głównie przetwory w słoikach, ale śliwki to coś więcej niż tylko powidła. Rozpoczynający się sezon na śliwki to odpowiedni czas, by dowiedzieć się o ich zastosowaniu nieco więcej.
Śliwki — właściwości i odmiany
Śliwki są bogate w błonnik, witaminę C, witaminę K oraz potas. Mają również naturalnie słodki smak, choć jego intensywność zależy od odmiany. Śliwki są również źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Ponadto mają działanie łagodzące i mogą być korzystne dla trawienia oraz regulacji poziomu cukru we krwi.
W Polsce występuje wiele różnych odmian śliwek, z których każda ma inne zastosowanie. Najbardziej popularna jest śliwka węgierka, która jest często wykorzystywana do powideł, dżemów i nalewek. Renkloda doskonale sprawdza się w kompotach, natomiast z mirabelek można przygotować pyszną marmoladę lub smaczny kompot. Amerykańska śliwka Stanley jest odpowiednia do produkcji dżemów, kompotów i suszenia. Oczywiście wszystkie te owoce można również spożywać na surowo.
Sezon na śliwki — co można przygotować z tych popularnych owoców?
Skoro śliwki sezon w pełni, to warto w tym miejscu zastanowić się nad tym, co można zrobić ze śliwek. Możliwości jest sporo, ale warto podkreślić, że są to nie tylko desery, ale również wytrawne dania. Najpopularniejszym zastosowaniem śliwek wydaje się być kruche ciasto ze śliwkami. Jeśli chciałbyś przygotować obiad z dodatkiem śliwek, to dobrym rozwiązaniem będzie pieczona kaczka z wytrawnym sosem śliwkowym.
Śliwki świetnie komponują się również w sałatkach, dodając im słodkiego smaku i kolorowego akcentu. Można też wykorzystać je do przygotowania świeżych soków, smoothie lub sorbetów, które są doskonałym sposobem na ochłodę w gorące dni. Nie zapominajmy także o możliwościach kandyzowania śliwek, które stanowią apetyczną przekąskę lub dodatek do deserów. Sezon na śliwki to czas, aby cieszyć się ich bogactwem smakowym i eksperymentować w kuchni.
Kiedy rozpoczyna się sezon na śliwki?
Sezon na śliwki przypada od lipca do października. To idealny czas, by wykorzystać je do przygotowania kompotów, powideł, dżemów i soków. Jednak nie tylko w takiej formie możesz spożywać te owoce. Odkryj przepisy na smaczne dania główne, które zawierają śliwki. Zaskoczy cię to, jak niezwykłe i pyszne mogą być nieoczywiste połączenia z udziałem tych owoców. Przekonaj się sam i eksperymentuj w kuchni!