Polecany sok na wzmocnienie serca. Te osoby nie powinny w ogóle po niego sięgać

Znacznie częściej wybierasz sok pomarańczowy czy jabłkowy, a to ten z aronii jest znacznie korzystniejszy dla zdrowia. Można go nazwać bombą witaminową. Swoje właściwości zawdzięcza cennym owocom aronii, których wciąż wielu z nas nie docenia.

Przygotowanie domowego soku z aronii nie jest trudne. Przygotowanie domowego soku z aronii nie jest trudne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joerg mikus mailto_jm@arcor.de
Dorota Gepert

Aronia nazywana jest nawet "czarnym skarbem". Te małe, niepozorne owoce są pełne witamin i antyoksydantów. Ich cierpki smak nie każdemu odpowiada na surowo, ale w soku smakują wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry

Jesień i zima bez infekcji

Aronia jest bogata w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniami. Ponadto zawiera także witaminy z grupy B, a także witaminę E, która działa jako silny przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki. Jednak to nie wszystko. Aronia obfituje również w minerały takie jak potas, magnez, fosfor czy żelazo. Dlatego regularne picie soku z aronii zapewnia wiele korzyści dla zdrowia, więcej niż niejeden suplement. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko przeziębienia i grypy jest większe. Sok ten ma również właściwości przeciwzapalne, co sprawia, że jest wsparciem w leczeniu stanów zapalnych. Poprawia też trawienie i wspomaga pracę jelit.

Ważna profilaktyka

Jednym z największych atutów aronii są jej właściwości antyoksydacyjne. Dzięki obecności antocyjanów, aronia skutecznie zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się komórek oraz rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Antocyjany poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych i mogą zapobiegać miażdżycy. Picie soku z aronii może zatem chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Wsparcie dla wzroku

Antocyjany obecne w aronii mają również korzystny wpływ na wzrok. Pomagają w regeneracji barwnika na siatkówce oka, co poprawia jakość widzenia i może opóźniać rozwój chorób takich jak zaćma czy jaskra. Sok z aronii to zatem doskonały suplement diety dla osób dbających o zdrowie oczu.

Obniża ciśnienie

Sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych, a wśród nich wymienia się wpływ na obniżenie ciśnienia. To skutek zawartości rutyny i antocyjanów w jagodach aronii. Działają one, uszczelniając naczynia krwionośne. Sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi, dzięki uelastycznieniu żył i poprawie przepustowości żylnej. Ten mechanizm działania zmniejsza także ryzyko miażdżycy.

Kiedy nie jest wskazany

Aronia sama w sobie zawiera bardzo niewiele cukru, jednak poprzez dodanie go do soku zalecamy ostrożność w przypadku osób chorych na cukrzycę. Soku z aronii nie jest wskazany przy:

  • niskim ciśnieniu krwi,
  • żylakach,
  • zakrzepowym zapaleniu żył,
  • chorobie wieńcowej,
  • problemach z krzepliwością krwi,
  • wrzodach żołądka.

Domowy sok z aronii bez cukru

Składniki:

  • 2-2,5 kg aronii (z takiej ilości powstanie ok. 1 l soku),
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Aronię przełóż do woreczków spożywczych i wstaw do zamrażarki na 48 godzin. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki z owoców.
  2. Po tym czasie owoce przepłucz pod bieżącą ciepłą wodą.
  3. Owoce zblenduj, a następnie przeciśnij przez sito wyłożone gazą. Sok również możesz pozyskać za pomocą sokowirówki lub sokownika.
  4. Do wyciśniętego soku z aronii dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie rozlej powstały sok do wyparzonych słoików bądź butelek.
  5. Słoiki pasteryzuj od zimnej wody przez 25 minut od momentu zagotowania wody (wtedy też zmniejsz moc palnika).
  6. Po pasteryzacji słoiki ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia najlepiej na 24 godziny. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel