Babcia miała całą półkę. Obniża ciśnienie i ochroni serce
Babcine spiżarnie skrywają w sobie nie tylko przysmaki, ale również słoiki wypełnione witaminowymi bombami. Tego soku nie może zabraknąć w twojej piwniczce tej zimy.
28.07.2024 08:19
Moja babcia każdego roku przygotowywała dziesiątki małych słoiczków z domowym sokiem z aronii. Uwielbiany przez całe pokolenia napój to nie tylko pyszny dodatek do wody czy zimowej herbaty, ale również skarbnica zdrowia, która pomoże w walce z wieloma schorzeniami. Warto wrócić do babcinego przepisu i zaplanować w kalendarzu sierpniowe zbiory owoców aronii, aby cieszyć się zdrowiem przez całą jesień oraz zimę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sok z aronii to przepis na zdrowie
Aronia to nasz narodowy skarb - Polska jest największym globalnym producentem tych przysmaków. Owoce aronii są tak cierpkie i kwaśne, że zjedzenie ich jest raczej odważnym wyzwaniem niż przyjemnością. Skrywają w sobie jednak cenne właściwości odżywcze, które można przyswoić w znacznie przyjemniejszy sposób - przygotowując pyszny domowy sok.
Zobacz także
Sok z aronii jest bogaty w witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wspomaga odporność oraz witaminy z grupy B, ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto sok z aronii jest doskonałym źródłem antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym, co z kolei może zmniejszać ryzyko nowotworów.
Sok z aronii jest polecany osobom z problemami sercowo-naczyniowymi. Regularne spożywanie soku z aronii może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić elastyczność naczyń krwionośnych, co jest kluczowe w profilaktyce miażdżycy i nadciśnienia. Sok ten ma również działanie przeciwzapalne i może być pomocny w leczeniu różnych stanów zapalnych organizmu, takich jak zapalenie stawów. Aronia wspiera również organizm w walce z przeziębieniami oraz grypą, co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań.
Przepis na sok z aronii
Przygotowanie soku z aronii w domu jest naprawdę proste. Warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków.
Jeśli wolisz gęsty napój, owoce po ugotowaniu możesz przetrzeć i dodać pulpę do soku.
Składniki:
- 1 kg owoców aronii,
- 1-2 kg cukru (w zależności od preferencji),
- 1,5 l wody,
- 100 liści wiśni lub 30-40 liści czarnej porzeczki,
- 2 dag kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj aronię.
- Do dużego garnka z grubym dnem włóż umyte owoce, liście wiśni lub czarnej porzeczki, cukier i kwasek cytrynowy. Wlej wodę.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Odstaw garnek do ostygnięcia.
- Wyjmij liście z aronii i przecedź sok przez sitko.
- Ponownie zagotuj sok z aronii.
- Gorący sok wlej do wyparzonych słoików lub butelek. Dokręć szczelnie i pasteryzuj przez około 15 minut.
Sok z aronii możesz przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Na zdrowie!