Babcia miała całą półkę. Obniża ciśnienie i ochroni serce

Babcine spiżarnie skrywają w sobie nie tylko przysmaki, ale również słoiki wypełnione witaminowymi bombami. Tego soku nie może zabraknąć w twojej piwniczce tej zimy.

Sok z aronii  - PysznościSok z aronii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja babcia każdego roku przygotowywała dziesiątki małych słoiczków z domowym sokiem z aronii. Uwielbiany przez całe pokolenia napój to nie tylko pyszny dodatek do wody czy zimowej herbaty, ale również skarbnica zdrowia, która pomoże w walce z wieloma schorzeniami. Warto wrócić do babcinego przepisu i zaplanować w kalendarzu sierpniowe zbiory owoców aronii, aby cieszyć się zdrowiem przez całą jesień oraz zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Sok z aronii to przepis na zdrowie

Aronia to nasz narodowy skarb - Polska jest największym globalnym producentem tych przysmaków. Owoce aronii są tak cierpkie i kwaśne, że zjedzenie ich jest raczej odważnym wyzwaniem niż przyjemnością. Skrywają w sobie jednak cenne właściwości odżywcze, które można przyswoić w znacznie przyjemniejszy sposób - przygotowując pyszny domowy sok.

Sok z aronii jest bogaty w witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wspomaga odporność oraz witaminy z grupy B, ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto sok z aronii jest doskonałym źródłem antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym, co z kolei może zmniejszać ryzyko nowotworów.

Owoce aronii to cenne źródło zdrowia
Owoce aronii to cenne źródło zdrowia © Pixabay

Sok z aronii jest polecany osobom z problemami sercowo-naczyniowymi. Regularne spożywanie soku z aronii może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić elastyczność naczyń krwionośnych, co jest kluczowe w profilaktyce miażdżycy i nadciśnienia. Sok ten ma również działanie przeciwzapalne i może być pomocny w leczeniu różnych stanów zapalnych organizmu, takich jak zapalenie stawów. Aronia wspiera również organizm w walce z przeziębieniami oraz grypą, co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Przepis na sok z aronii

Przygotowanie soku z aronii w domu jest naprawdę proste. Warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków.

Sok z aronii
Sok z aronii © Adobe Stock
Jeśli wolisz gęsty napój, owoce po ugotowaniu możesz przetrzeć i dodać pulpę do soku.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii,
  • 1-2 kg cukru (w zależności od preferencji),
  • 1,5 l wody,
  • 100 liści wiśni lub 30-40 liści czarnej porzeczki,
  • 2 dag kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj aronię.
  2. Do dużego garnka z grubym dnem włóż umyte owoce, liście wiśni lub czarnej porzeczki, cukier i kwasek cytrynowy. Wlej wodę.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 30 minut.
  4. Odstaw garnek do ostygnięcia.
  5. Wyjmij liście z aronii i przecedź sok przez sitko.
  6. Ponownie zagotuj sok z aronii.
  7. Gorący sok wlej do wyparzonych słoików lub butelek. Dokręć szczelnie i pasteryzuj przez około 15 minut.

Sok z aronii możesz przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Na zdrowie!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat