Owoce wzmacniające odporność. Dietetyczka radzi, po jakie naprawdę warto sięgać
Zima to czas, w którym chcemy szczególnie zadbać o odporność organizmu. Jak zrobić to najskuteczniej, a jednocześnie możliwie najprościej? Otóż w tym roku, rozglądając się za egzotycznymi produktami czy kolejnymi superfood warto zatrzymać się na dłużej przy polskich, dobrze nam znanych owocach wprost z rodzimych ogrodów i sadów. Oto lista sprawdzonych, owocowych rozwiązań na wzmocnienie odporności.
13.01.2024 16:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Budowanie odporności organizmu – co musisz wiedzieć?
W kształtowanie silnego układu odpornościowego zaangażowanych jest wiele narządów naszego organizmu, od grasicy czy śledziony, po szpik kostny i jelita. Stąd też tak istotne dla naszego zdrowia jest kompleksowe dbanie o cały organizm. W różnych obszarach. Znaczenie będzie miał zatem dobrej jakości i odpowiednio długi sen, umiejętność radzenia sobie z sytuacjami stresowymi czy aktywność na świeżym powietrzu. Fundamentem dla układu immunologicznego pozostanie jednak dieta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To, co znajduje się na co dzień na naszych talerzach, wpływa bezpośrednio na skuteczność naszego organizmu w walce z patogenami. I nie jest kwestią tego, czy w danym sezonie zachorujemy, czy też nie. Przeziębienie samo w sobie nie jest niczym negatywnym, a wręcz pozwala "zaktualizować bazę danych", czyli naszą wewnętrzną bazę patogenów, na które możemy się uodpornić. Ważne będzie, aby nie chorować zbyt często, a samą infekcję przejść łagodnie, szybko wracając do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Owoce doskonale wspierają nasza odporność
W kontekście budowania odporności warto na pewno zatrzymać się na rodzimych owocach. Te są łatwo dostępne i niedrogie. W zasadzie każdy z nas ma do nich łatwy dostęp, a na wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych malin, aronii czy też dzikiej róży poznały się już nasze praprababcie. W medycynie ludowej owoce zawsze miały swoje stałe miejsce. Zarówno jako element profilaktyki, jak i skuteczny lek na wiele dolegliwości.
Owoce polskich sadów to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz związków o działaniu przeciwzapalnym. Warto również wspomnieć o błonniku, który stanowi element stymulujący rozwój mikroflory jelitowej (odgrywającej ważną rolę we wspomaganiu reakcji obronnych organizmu). Po jakie owoce i przetwory, z jakich owoców warto sięgać jesienią i zimą?
Aronia
Wystarczy 50 mililitrów soku z aronii dziennie, aby wyraźnie wzmocnić odporność organizmu i zmniejszyć istniejące stany zapalne. Aronia to rodzimy owoc będący prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. To między innymi taniny, które odpowiadają za cierpki smak aronii, dodatkowo wykazując aktywność:
- przeciwbakteryjną,
- przeciwutleniającą,
- likwidującą wolne rodniki,
- przeciwpasożytniczą.
Aronia będzie dobrym rozwiązaniem także dla osób dbających o prawidłową glikemię i poziom insuliny. Te cierpkie owoce oraz soki i inne przetwory powstające na ich bazie polecane są często także w profilaktyce nowotworów, miażdżycy czy chorób neurodegeneracyjnych.
Malina
Sok z malin oraz napar z ich liści to znane od wieków skuteczne panaceum na gorączkę i kaszel. Dzięki właściwościom napotnym (kwas salicylowy działa jak naturalna aspiryna) i przeciwkaszlowym, owoce oraz liście malin sprawdzą się podczas przeziębienia czy grypy.
W profilaktyce zachorowań na sezonowe infekcje sprawdzą się malinowe herbatki, soki i syropy. Te ostatnie możemy rozcieńczać z wodą lub dodawać do zwykłej herbaty. Malina to słodki owoc, dlatego śmiało możemy sięgać w jej przypadku po przetwory 100 proc. Dodatek cukru nie będzie tutaj koniecznością.
Dzika róża
Sok z dzikiej róży dobrze znany był naszym babciom. Warto odświeżyć te dawne zalecenia i włączyć dziką różę do codziennej zimowej rutyny.
Dzika róża to bogactwo związków przeciwzapalnych i doskonałe źródło witaminy C. Zawiera jej aż 60 razy więcej niż pomarańcze! Owocom przypisuje się szerokie działanie prozdrowotne, a w szczególności:
- ochronne działanie na komórki,
- biorące udział w budowie kolagenu,
- ochronne działanie dla układu krążenia,
- regulujące ciśnienie krwi,
- obniżające poziom cholesterolu i glukozy we krwi,
- działanie przeciwreumatoidalne,
- działanie przeciwnowotworowe.
Dodatkowo dzika róża, a dokładnie soki, herbatki czy przetwory, po które będziemy sięgać zimą, wesprą procesu rekonwalescencji po przebytej chorobie.
Czarna porzeczka i jarzębina
Co takiego wyjątkowego kryje się w niepozornej porzeczce czy jarzębinie? Otóż naukowcy dowiedli, że ekstrakty z wymienionych owoców stymulują namnażanie w organizmie ciał odpornościowych. Poza wzmacnianiem organizmu czarna porzeczka i jarzębina wykazują silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne, a także spowalniające procesy utleniania cholesterolu LDL, ograniczając tym samym ryzyko występowania chorób układu krążenia.
Zobacz także
Owoc czarnego bzu
Prozdrowotne właściwości czarnego bzu znane były już w starożytności. To wówczas odkryto, że owoce łagodzą objawy przeziębienia i grypy, co w dzisiejszych czasach zostało potwierdzone naukowo. Sięgaj po produkty z owoców czarnego bzu, a nie tylko wzmocnisz odporność, ale i wyraźnie skrócisz czas trwania infekcji, w przypadku ewentualnego zachorowania.
Owoce czarnego bzu to bogactwo witaminy C, jak również kwasów fenolowych – antyoksydantów, które łagodzą skutki występowania stresu oksydacyjnego w organizmie.
Dietetyczka Katarzyna Polczyk dla Wirtualnej Polski