Szwedzki specjał w pół godziny. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach
Nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ani używania trudno dostępnych składników. Przygotujemy je w pół godziny, otrzymując ciasto, które z zewnątrz jest przyjemnie chrupiące, zaś wewnątrz – bardzo wilgotne, niemal rozpływająca się w ustach. Oto kladdkaka, przysmak prosto ze Szwecji.
05.01.2024 07:06
Prestiżowy przewodnik gastronomiczny "Taste Atlas" regularnie publikuje rozmaite rankingi, w których konkurują potrawy z całego świata. Niedawno poznaliśmy najsmaczniejsze ciasta 2023 roku.
Na trzecim miejscu podium znalazł się rosyjski miodownik, czyli wielowarstwowy deser z cienkich, biszkoptowych blatów wzbogaconych miodem, przełożonych kremem na bazie masła i mleka skondensowanego. Jego receptura narodziła się w pierwszej połowie XIX wieku, ponoć na życzenia żony cara Aleksandra I.
Drugie miejsce w zestawianiu zdobył nasz rodzimy sernik, czyli ciasto wywodzące się z tradycji polskiej i żydowskiej, jak twierdzą autorzy rankingu, przepis na ten specjał przywiózł spod Wiednia król Jan III Sobieski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwycięzcą plebiscytu okazał się deser ze Szwecji. Pod egzotyczną nazwą kladdkaka kryje się bardzo popularne wśród mieszkańców skandynawskiego kraju ciasto czekoladowe. Charakteryzuje się chrupiącą skórką i bardzo wilgotnym wnętrzem. Do jego przygotowania nie używa się proszku do pieczenia – receptura miała narodzić się podczas II wojny światowej, gdy szwedzkie gospodynie miały ograniczony dostęp do tego dodatku.
Kladdkaka od lat należy do najbardziej lubianych przez Szwedów ciast. Stanowi obowiązkowy element fika, czyli tradycyjnej przerwy na kawę. Ma też swoje święto, obchodzone 7 listopada. Jak je przygotować?
Kakao – wartości odżywcze
Walorem kladdkaka jest nie tylko smak, ale również łatwość przygotowania. Potrzebujemy zaledwie kilku składników. Jednym z nich, być może najważniejszym, jest dobrej jakości kakao, czyli proszek pozyskiwany z ziaren kakaowca.
To produkt ceniony od wieków, zwłaszcza w Ameryce Południowej i Środkowej. Zawiera pokaźną dawkę tłuszczów, przede wszystkim kwasu oleinowego, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy (zmniejsza wydzielanie kwasów żółciowych, ograniczając ryzyko niestrawności czy zgagi), obniża poziom "złego" cholesterolu LDL (dzięki temu pomaga zapobiegać otyłości i poważnym schorzeniom układu krążenia), uczestniczy w procesach tworzenia i regeneracji komórek, a także działa przeciwnowotworowo.
Kakao jest też bogatym źródłem wartościowego białka oraz węglowodanów. Dostarcza dużo błonnika regulującego perystaltykę jelit, poprawiającego efektywność wchłaniania pokarmów oraz ich trawienia, a dodatkowo obniżającego poziom ciśnienia tętniczego czy biomarkerów odpowiedzialnych za rozwój stanów zapalnych w organizmie.
Proszek kakaowy stanowi skarbnicę witamin z grupy B oraz cennych pierwiastków, zwłaszcza magnezu decydującego o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, biorącego udział w budowie kości i zębów, zmniejszającego ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niedokrwiennej choroby serca, arytmii, astmy i cukrzycy typu 2.
W kakao znajdziemy też alkaloidy – teobrominę oraz kofeinę, pobudzające ośrodkowy układ nerwowy i sprzyjające uwalnianiu neuroprzekaźników (acetylocholiny, noradrenaliny, dopaminy). Dzięki temu poprawia nastrój, koncentrację, pewność siebie, szybkość reakcji podczas wykonywania prostych zadań oraz koordynację ruchową, a także powoduje wzrost czujności, zmniejszenie senności i zmęczenia.
Kladdkaka – przepis
Przygotowanie kladdkaka jest bardzo łatwe. Zaczynamy od ubicia w dużej misce dwóch jajek oraz cukru (240 g). Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy roztopione masło (100 g). Na koniec dosypujemy przesianą mąkę pszenną (90 g), kakao (4 łyżki), sól (pół łyżeczki) i cukier waniliowy (łyżeczka). Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy o średnicy 23 cm. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (unikamy termoobiegu, który wysuszy ciasto), na 10–15 minut.
Kladdkaka możemy jeść na ciepło, ale znacznie lepiej smakuje, gdy schłodzimy je przez kilka godzin w lodówce. Szwedzi najczęściej serwują ciasto posypane cukrem pudrem, z dodatkiem bitej śmietany lub lodów śmietankowych. Świetnie smakuje także z owocami, np. truskawkami albo malinami.