PrzepisPrzekąskiSylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

To będzie hit na każdej imprezie sylwestrowej
To będzie hit na każdej imprezie sylwestrowej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

31.12.2023 10:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Planujesz sylwestrowe menu? Jeśli tak, nie może zabraknąć w nim genialnych jajek w brokatowym wydaniu z przepysznym farszem. Po prostu palce lizać!

Już niebawem pożegnamy stary rok i jednocześnie przywitamy nowy. I oczywiście należy zrobić to z przytupem, aby przyszłe 365 dni było dla nas łaskawe. Dlatego jeśli planujesz domową imprezę sylwestrową, w swoim menu musisz koniecznie uwzględnić dzisiejszą propozycję. 

Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników, to jeszcze efekt końcowy naprawdę genialnie się prezentuje. A kiedy dodamy do tego jeszcze idealną kombinację smakową, to jesteśmy w domu! To po prostu perfekcyjna przekąska na sylwestrową noc!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne jajka w kolorowym i błyszczącym wydaniu od razu przykuwają oko. Już po jednym kęsie, nie będziesz chciał zjeść nic innego!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • barwnik spożywczy w czerwonym, zielonym i żółtym kolorze,
  • brokat jadalny w czerwonym, złotym i srebrnym kolorze.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Następnie każde jajko obieram, po czym dzielę je na pół i usuwam żółtko. 

Najpierw gotuję jajka na twardo
Najpierw gotuję jajka na twardo© Licencjodawca | Pyszności

Na tym etapie przepisu polecam pracować z gumowymi rękawiczkami. Przydadzą się one również przy dekorowaniu jajek jadalnymi barwnikami oraz brokatem.

Krok 2. Białka jaj dzielę na trzy grupy, po czym każdą część farbuję przy pomocy jadalnych barwników spożywczych. W efekcie otrzymuje trzy kolory: czerwony, zielony i żółty. 

Następnie farbuję białka
Następnie farbuję białka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas zająć się przygotowaniem farszu na bazie żółtek. Najpierw rozdrabniam je przy pomocy widelca, po czym łączę z majonezem oraz jogurtem naturalnym. Na koniec doprawiam mieszankę do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu

Czas na farsz na bazie żółtek
Czas na farsz na bazie żółtek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zafarbowane jajka dekoruję dodatkowo jadalnym brokatem. I w tym przypadku używam go w 3 kolorach: złotym, czerwonym oraz srebrnym. 

Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi
Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Udekorowane jajka wypełniam na koniec wcześniej przygotowanym farszem. I to wszystko, smacznego!

Piękności w jadalnym wydaniu
Piękności w jadalnym wydaniu© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej inspiracji na sylwestrową przekąskę. Wykorzystasz ją w swoim domu już niebawem? Mam nadzieję, że tak i polubisz ją również mocno jak ja!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także