Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Planujesz sylwestrowe menu? Jeśli tak, nie może zabraknąć w nim genialnych jajek w brokatowym wydaniu z przepysznym farszem. Po prostu palce lizać!

To będzie hit na każdej imprezie sylwestrowejTo będzie hit na każdej imprezie sylwestrowej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Już niebawem pożegnamy stary rok i jednocześnie przywitamy nowy. I oczywiście należy zrobić to z przytupem, aby przyszłe 365 dni było dla nas łaskawe. Dlatego jeśli planujesz domową imprezę sylwestrową, w swoim menu musisz koniecznie uwzględnić dzisiejszą propozycję. 

Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników, to jeszcze efekt końcowy naprawdę genialnie się prezentuje. A kiedy dodamy do tego jeszcze idealną kombinację smakową, to jesteśmy w domu! To po prostu perfekcyjna przekąska na sylwestrową noc!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Fenomenalne jajka w kolorowym i błyszczącym wydaniu od razu przykuwają oko. Już po jednym kęsie, nie będziesz chciał zjeść nic innego!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • barwnik spożywczy w czerwonym, zielonym i żółtym kolorze,
  • brokat jadalny w czerwonym, złotym i srebrnym kolorze.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Następnie każde jajko obieram, po czym dzielę je na pół i usuwam żółtko. 

Najpierw gotuję jajka na twardo
Najpierw gotuję jajka na twardo © Licencjodawca | Pyszności

Na tym etapie przepisu polecam pracować z gumowymi rękawiczkami. Przydadzą się one również przy dekorowaniu jajek jadalnymi barwnikami oraz brokatem.

Krok 2. Białka jaj dzielę na trzy grupy, po czym każdą część farbuję przy pomocy jadalnych barwników spożywczych. W efekcie otrzymuje trzy kolory: czerwony, zielony i żółty. 

Następnie farbuję białka
Następnie farbuję białka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas zająć się przygotowaniem farszu na bazie żółtek. Najpierw rozdrabniam je przy pomocy widelca, po czym łączę z majonezem oraz jogurtem naturalnym. Na koniec doprawiam mieszankę do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu

Czas na farsz na bazie żółtek
Czas na farsz na bazie żółtek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zafarbowane jajka dekoruję dodatkowo jadalnym brokatem. I w tym przypadku używam go w 3 kolorach: złotym, czerwonym oraz srebrnym. 

Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi
Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Udekorowane jajka wypełniam na koniec wcześniej przygotowanym farszem. I to wszystko, smacznego!

Piękności w jadalnym wydaniu
Piękności w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej inspiracji na sylwestrową przekąskę. Wykorzystasz ją w swoim domu już niebawem? Mam nadzieję, że tak i polubisz ją również mocno jak ja!

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości