Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Planujesz sylwestrowe menu? Jeśli tak, nie może zabraknąć w nim genialnych jajek w brokatowym wydaniu z przepysznym farszem. Po prostu palce lizać!

To będzie hit na każdej imprezie sylwestrowejTo będzie hit na każdej imprezie sylwestrowej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Już niebawem pożegnamy stary rok i jednocześnie przywitamy nowy. I oczywiście należy zrobić to z przytupem, aby przyszłe 365 dni było dla nas łaskawe. Dlatego jeśli planujesz domową imprezę sylwestrową, w swoim menu musisz koniecznie uwzględnić dzisiejszą propozycję. 

Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników, to jeszcze efekt końcowy naprawdę genialnie się prezentuje. A kiedy dodamy do tego jeszcze idealną kombinację smakową, to jesteśmy w domu! To po prostu perfekcyjna przekąska na sylwestrową noc!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Fenomenalne jajka w kolorowym i błyszczącym wydaniu od razu przykuwają oko. Już po jednym kęsie, nie będziesz chciał zjeść nic innego!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • barwnik spożywczy w czerwonym, zielonym i żółtym kolorze,
  • brokat jadalny w czerwonym, złotym i srebrnym kolorze.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Następnie każde jajko obieram, po czym dzielę je na pół i usuwam żółtko. 

Najpierw gotuję jajka na twardo
Najpierw gotuję jajka na twardo © Licencjodawca | Pyszności

Na tym etapie przepisu polecam pracować z gumowymi rękawiczkami. Przydadzą się one również przy dekorowaniu jajek jadalnymi barwnikami oraz brokatem.

Krok 2. Białka jaj dzielę na trzy grupy, po czym każdą część farbuję przy pomocy jadalnych barwników spożywczych. W efekcie otrzymuje trzy kolory: czerwony, zielony i żółty. 

Następnie farbuję białka
Następnie farbuję białka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas zająć się przygotowaniem farszu na bazie żółtek. Najpierw rozdrabniam je przy pomocy widelca, po czym łączę z majonezem oraz jogurtem naturalnym. Na koniec doprawiam mieszankę do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu

Czas na farsz na bazie żółtek
Czas na farsz na bazie żółtek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zafarbowane jajka dekoruję dodatkowo jadalnym brokatem. I w tym przypadku używam go w 3 kolorach: złotym, czerwonym oraz srebrnym. 

Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi
Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Udekorowane jajka wypełniam na koniec wcześniej przygotowanym farszem. I to wszystko, smacznego!

Piękności w jadalnym wydaniu
Piękności w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej inspiracji na sylwestrową przekąskę. Wykorzystasz ją w swoim domu już niebawem? Mam nadzieję, że tak i polubisz ją również mocno jak ja!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska