Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Planujesz sylwestrowe menu? Jeśli tak, nie może zabraknąć w nim genialnych jajek w brokatowym wydaniu z przepysznym farszem. Po prostu palce lizać!

To będzie hit na każdej imprezie sylwestrowejTo będzie hit na każdej imprezie sylwestrowej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Już niebawem pożegnamy stary rok i jednocześnie przywitamy nowy. I oczywiście należy zrobić to z przytupem, aby przyszłe 365 dni było dla nas łaskawe. Dlatego jeśli planujesz domową imprezę sylwestrową, w swoim menu musisz koniecznie uwzględnić dzisiejszą propozycję. 

Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników, to jeszcze efekt końcowy naprawdę genialnie się prezentuje. A kiedy dodamy do tego jeszcze idealną kombinację smakową, to jesteśmy w domu! To po prostu perfekcyjna przekąska na sylwestrową noc!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Fenomenalne jajka w kolorowym i błyszczącym wydaniu od razu przykuwają oko. Już po jednym kęsie, nie będziesz chciał zjeść nic innego!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • barwnik spożywczy w czerwonym, zielonym i żółtym kolorze,
  • brokat jadalny w czerwonym, złotym i srebrnym kolorze.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Następnie każde jajko obieram, po czym dzielę je na pół i usuwam żółtko. 

Najpierw gotuję jajka na twardo
Najpierw gotuję jajka na twardo © Licencjodawca | Pyszności

Na tym etapie przepisu polecam pracować z gumowymi rękawiczkami. Przydadzą się one również przy dekorowaniu jajek jadalnymi barwnikami oraz brokatem.

Krok 2. Białka jaj dzielę na trzy grupy, po czym każdą część farbuję przy pomocy jadalnych barwników spożywczych. W efekcie otrzymuje trzy kolory: czerwony, zielony i żółty. 

Następnie farbuję białka
Następnie farbuję białka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas zająć się przygotowaniem farszu na bazie żółtek. Najpierw rozdrabniam je przy pomocy widelca, po czym łączę z majonezem oraz jogurtem naturalnym. Na koniec doprawiam mieszankę do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu

Czas na farsz na bazie żółtek
Czas na farsz na bazie żółtek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zafarbowane jajka dekoruję dodatkowo jadalnym brokatem. I w tym przypadku używam go w 3 kolorach: złotym, czerwonym oraz srebrnym. 

Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi
Jajeczna przekąska nabierze blasku dzięki jadalnemu brokatowi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Udekorowane jajka wypełniam na koniec wcześniej przygotowanym farszem. I to wszystko, smacznego!

Piękności w jadalnym wydaniu
Piękności w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej inspiracji na sylwestrową przekąskę. Wykorzystasz ją w swoim domu już niebawem? Mam nadzieję, że tak i polubisz ją również mocno jak ja!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟