Gdy pojawiały się w sklepie, znikały z prędkością światła. Pora przypomnieć ten przepis
Ta przekąska była kiedyś znacznie popularniejsza, niż dzisiaj. My proponujemy powrócić do niej w te święta. Oto przepis na śledzie wawelskie, dzięki którym przypomnisz sobie ten boski smak i kto wie? Może dołożysz swoją cegiełkę do odbudowy wielkiej renomy tej potrawy?
20.12.2023 12:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdyby istniał wydział kulinarnego Archiwum X, z całą pewnością pracujących tam agentów zainteresowałaby sprawa śledzi wawelskich. Produkt, który pewnego dnia pojawił się w sklepach i szybko zyskał dużą popularność, nagle po prostu zniknął i słuch o nim zaginął. Co prawda tego rodzaju smakołyki można jeszcze zamawiać przez internet, ale nie zmienia to faktu, że sprawa zakrawa na... spisek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwestia zniknięcia śledzi wawelskich ze sklepów pozostaje nierozwiązana, a za nami już od dłuższego czasu chodził ich wyjątkowy, unikatowy smak. Jak się zapewne domyślasz, nie mogliśmy tak tego zostawić. Zakasaliśmy rękawy i przygotowaliśmy śledzie wawelskie samemu. Efekt? Po prostu pycha! Polecamy z czystym sumieniem i zachęcamy do spróbowania, zwłaszcza jeśli nigdy nie jadłeś takich śledzi. Gwarantujemy, że zrobią furorę na każdej Wigilii!
Śledzie wawelskie
Składniki:
- 5-6 płatów solonych filetów śledziowych,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki gorczycy,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- 1 łyżeczka cukru,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 6 łyżek oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego.
Sposób przygotowania:
- Śledzie solone na początku trzeba wymoczyć. Rób to tyle, ile będzie to potrzebne, nawet kilkanaście godzin. Warto to zrobić, żeby później nie żałować. Pamiętaj, że co jakiś czas trzeba wymieniać wodę na świeżą.
- Wypłukane z soli (niech będą jedynie lekko słone) osusz, pokrój na trzycentymetrowe kawałki, przełóż do miski i skropl octem. Pozostaw na pół godziny.
- Obraną marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w kostkę. Oba składniki podsmaż na oleju. Dopraw gorczycą, pieprzem i majerankiem, a następnie wlej przecier pomidorowy i wsyp cukier. Podsmażaj do rozpuszczenia.
- Śledzie i sos przekładaj naprzemiennie do czystych i wyparzonych słoików. Dorzuć jeszcze ziele angielskie i listki laurowe. Wstaw do chłodziarki na 1-2 dni. Smacznego!