Gdy pojawiały się w sklepie, znikały z prędkością światła. Pora przypomnieć ten przepis

Ta przekąska była kiedyś znacznie popularniejsza, niż dzisiaj. My proponujemy powrócić do niej w te święta. Oto przepis na śledzie wawelskie, dzięki którym przypomnisz sobie ten boski smak i kto wie? Może dołożysz swoją cegiełkę do odbudowy wielkiej renomy tej potrawy?

Śledzie wawelskie - kto pamięta ich smak?Śledzie wawelskie - kto pamięta ich smak?
Źródło zdjęć: © Canva | Robert6666

Gdyby istniał wydział kulinarnego Archiwum X, z całą pewnością pracujących tam agentów zainteresowałaby sprawa śledzi wawelskich. Produkt, który pewnego dnia pojawił się w sklepach i szybko zyskał dużą popularność, nagle po prostu zniknął i słuch o nim zaginął. Co prawda tego rodzaju smakołyki można jeszcze zamawiać przez internet, ale nie zmienia to faktu, że sprawa zakrawa na... spisek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Kwestia zniknięcia śledzi wawelskich ze sklepów pozostaje nierozwiązana, a za nami już od dłuższego czasu chodził ich wyjątkowy, unikatowy smak. Jak się zapewne domyślasz, nie mogliśmy tak tego zostawić. Zakasaliśmy rękawy i przygotowaliśmy śledzie wawelskie samemu. Efekt? Po prostu pycha! Polecamy z czystym sumieniem i zachęcamy do spróbowania, zwłaszcza jeśli nigdy nie jadłeś takich śledzi. Gwarantujemy, że zrobią furorę na każdej Wigilii!

Śledzie wawelskie

Składniki:

  • 5-6 płatów solonych filetów śledziowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego.
Pamiętaj, że solone śledzie trzeba najpierw porządnie wymoczyć
Pamiętaj, że solone śledzie trzeba najpierw porządnie wymoczyć © Canva | Yana Gayvoronskaya

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie solone na początku trzeba wymoczyć. Rób to tyle, ile będzie to potrzebne, nawet kilkanaście godzin. Warto to zrobić, żeby później nie żałować. Pamiętaj, że co jakiś czas trzeba wymieniać wodę na świeżą.
  2. Wypłukane z soli (niech będą jedynie lekko słone) osusz, pokrój na trzycentymetrowe kawałki, przełóż do miski i skropl octem. Pozostaw na pół godziny.
  3. Obraną marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w kostkę. Oba składniki podsmaż na oleju. Dopraw gorczycą, pieprzem i majerankiem, a następnie wlej przecier pomidorowy i wsyp cukier. Podsmażaj do rozpuszczenia.
  4. Śledzie i sos przekładaj naprzemiennie do czystych i wyparzonych słoików. Dorzuć jeszcze ziele angielskie i listki laurowe. Wstaw do chłodziarki na 1-2 dni. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska