Gdy pojawiały się w sklepie, znikały z prędkością światła. Pora przypomnieć ten przepis

Ta przekąska była kiedyś znacznie popularniejsza, niż dzisiaj. My proponujemy powrócić do niej w te święta. Oto przepis na śledzie wawelskie, dzięki którym przypomnisz sobie ten boski smak i kto wie? Może dołożysz swoją cegiełkę do odbudowy wielkiej renomy tej potrawy?

Śledzie wawelskie - kto pamięta ich smak?Śledzie wawelskie - kto pamięta ich smak?
Źródło zdjęć: © Canva | Robert6666

Gdyby istniał wydział kulinarnego Archiwum X, z całą pewnością pracujących tam agentów zainteresowałaby sprawa śledzi wawelskich. Produkt, który pewnego dnia pojawił się w sklepach i szybko zyskał dużą popularność, nagle po prostu zniknął i słuch o nim zaginął. Co prawda tego rodzaju smakołyki można jeszcze zamawiać przez internet, ale nie zmienia to faktu, że sprawa zakrawa na... spisek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Kwestia zniknięcia śledzi wawelskich ze sklepów pozostaje nierozwiązana, a za nami już od dłuższego czasu chodził ich wyjątkowy, unikatowy smak. Jak się zapewne domyślasz, nie mogliśmy tak tego zostawić. Zakasaliśmy rękawy i przygotowaliśmy śledzie wawelskie samemu. Efekt? Po prostu pycha! Polecamy z czystym sumieniem i zachęcamy do spróbowania, zwłaszcza jeśli nigdy nie jadłeś takich śledzi. Gwarantujemy, że zrobią furorę na każdej Wigilii!

Śledzie wawelskie

Składniki:

  • 5-6 płatów solonych filetów śledziowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego.
Pamiętaj, że solone śledzie trzeba najpierw porządnie wymoczyć
Pamiętaj, że solone śledzie trzeba najpierw porządnie wymoczyć © Canva | Yana Gayvoronskaya

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie solone na początku trzeba wymoczyć. Rób to tyle, ile będzie to potrzebne, nawet kilkanaście godzin. Warto to zrobić, żeby później nie żałować. Pamiętaj, że co jakiś czas trzeba wymieniać wodę na świeżą.
  2. Wypłukane z soli (niech będą jedynie lekko słone) osusz, pokrój na trzycentymetrowe kawałki, przełóż do miski i skropl octem. Pozostaw na pół godziny.
  3. Obraną marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w kostkę. Oba składniki podsmaż na oleju. Dopraw gorczycą, pieprzem i majerankiem, a następnie wlej przecier pomidorowy i wsyp cukier. Podsmażaj do rozpuszczenia.
  4. Śledzie i sos przekładaj naprzemiennie do czystych i wyparzonych słoików. Dorzuć jeszcze ziele angielskie i listki laurowe. Wstaw do chłodziarki na 1-2 dni. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości