Od lat nie smażę ryby na Wigilię. Gdy żona spróbowała pieczonej, innej nie chce jeść

Ryba jest obowiązkowym daniem na Wigilię, ale nie każdy lubi ją w tradycyjnej, smażonej formie. Jeśli szukasz zdrowej i pysznej alternatywy, wypróbuj rybę pieczoną.

Od lat nie smażę ryby na Wigilię. Gdy mąż spróbował pieczonej, innej nie chce jeśćOd lat nie smażę ryby na Wigilię. Gdy mąż spróbował pieczonej, innej nie chce jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Od wielu lat smażenie ryby było nieodłącznym elementem mojej wigilijnej tradycji. Jednak wszystko zmieniło się, gdy postanowiłem spróbować czegoś nowego – pieczonej ryby. Okazało się, że to jedno kulinarne doświadczenie potrafiło odmienić moje podejście do tego tradycyjnego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Byłem przyzwyczajony do smażenia ryby na Wigilię – kuszącego zapachu, chrupiącej panierki, to wszystko tworzyło niepowtarzalny klimat świąt. Jednak w zeszłym roku postanowiłem zaszaleć i zamiast tradycyjnej smażonej ryby, postawiłem na pieczenie. Skusiła mnie obietnica delikatności i zdrowszego podejścia do przygotowywania potrawy, a wynik przerósł moje oczekiwania.

Dlaczego warto piec rybę?

Plusów pieczenia ryby jest wiele. Ja przedstawię najważniejsze zalety przygotowywania ryby z piekarnika. Pieczona ryba jest zdrowsza niż smażona, ponieważ zawiera mniej tłuszczu. Podczas smażenia ryba traci część swoich wartości odżywczych, w tym kwasy omega-3. Pieczona ryba zachowuje te składniki w większym stopniu. Jest również bardziej delikatna w smaku. Smażona ryba często jest przesuszona i twarda, zaś pieczona — soczysta i delikatna w smaku.

Przepis na pieczoną rybę, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 2 filety łososia,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek,
  • plasterki cytryny,

Przygotowanie:

  1. Filety łososia myję i osuszam.
  2. Skrapiam je sokiem z cytryny i doprawiam solą oraz pieprzem.
  3. Układam je na folii aluminiowej.
  4. Posypuję posiekanym koperkiem i układam na wierzchu po plasterku cytryny.
  5. Zawijam folię.
  6. Układam filety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekę w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.

Gotową rybę podaję z różnymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami, kiszoną kapustą lub sałatką.

Moja żona, który wcześniej nie przepadała za rybą, po spróbowaniu pieczonego łososia jest jej wielkim fanką. Od tamtej chwili nie chce jeść żadnej innej ryby na Wigilię.

Przepisy, które zmieniły mój świąteczny stół

Jednym z moich ulubionych przepisów jest prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny, łosoś pieczony w folii. Płuczemy go, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Efekt? Soczysty, delikatny łosoś, który rozpływa się w ustach. Dla mojej rodziny to nie tylko danie świąteczne, ale stały element naszego jadłospisu przez cały rok.

Wigilijne tradycje zawsze miały swoje miejsce w moim sercu, ale odkrycie pieczenia ryby otworzyło nowe kulinarne horyzonty. To nie tylko smaczna alternatywa, ale również zdrowsza opcja, która przyniosła pozytywne zmiany w mojej diecie i podejściu do jedzenia. Warto czasem odważyć się na zmianę, nawet w kwestii tradycji kulinarnych. Moja żona nie wyobraża sobie powrotu do smażenia ryby na święta.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył