Rosół kolagenowy to prawdziwy hit. Pij go regularnie, a wyprasuje twoje zmarszczki jak żelazko

Rosół kolagenowy to nie tylko pyszna zupa, ale także prawdziwy eliksir młodości i piękna. Zawiera mnóstwo kolagenu, który odpowiada za jędrność oraz elastyczność skóry. Regularne picie rosołu kolagenowego może pomóc w wygładzeniu zmarszczek, poprawieniu kondycji włosów i paznokci, a także wzmocnieniu odporności.

Rosół kolagenowy to prawdziwy hit. Pij go regularnie, a wyprasuje twoje zmarszczki jak żelazkoRosół kolagenowy to prawdziwy hit. Pij go regularnie, a wyprasuje twoje zmarszczki jak żelazko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marcin Michałowski

Jeżeli zależy ci na zdrowiu i pięknej skórze, to rozwiązanie może być prostsze, niż myślisz. Oto przepis na wyjątkowy rosół kolagenowy, który nie tylko zaspokoi twoje podniebienie, ale także przyniesie korzyści zdrowotne przewyższające oczekiwania. Pij go regularnie, a efekty mogą być porównywane do działania żelazka na zagniecione ubrania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Dlaczego warto wybrać rosół kolagenowy?

Rosół to tradycyjne danie, które często gości na naszych stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. Zazwyczaj przygotowujemy go z wyselekcjonowanego mięsa drobiowego, urozmaicając go elementami wołowiny. Dodajemy aromatyczne przyprawy i świeżą włoszczyznę, tworząc w ten sposób prawdziwe kulinarne arcydzieło. Tym razem jednak proponuję ci nieco inną wersję tego dania. Chodzi o rosół kolagenowy, który cieszy się szczególnym uznaniem wśród osób dbających o zdrowie i urodę. Dlaczego warto zdecydować się na tę wersję rosołu?

Bulion kolagenowy to coś więcej niż zwykły rosół

Jak sama nazwa wskazuje, jest bogaty w kolagen, ale także zawiera kwas hialuronowy, potas, wapń i magnez. Dodatkowo glutamina zawarta w rosole wzmacnia odporność. Warto podkreślić, że taki rosół ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, poprawia jakość snu, dba o kondycję jelit, ułatwia odchudzanie, a także wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Wystarczy szklanka takiej zupy dziennie, a zauważysz różnicę.

Jak przygotować rosół kolagenowy?

Przygotowanie rosołu kolagenowego nie różni się znacząco od gotowania tradycyjnego rosołu. Kluczowa różnica tkwi w mięsie, które stanowi podstawę tej zupy. Są to kurze łapki, szyjki drobiowe czy wołowe mostki. Mimo że często nie doceniamy tych elementów, to właśnie one są bogate w kolagen, który działa lepiej niż botoks. Taki rosół musi gotować się bardzo długo — minimum 4 godziny, na wolnym ogniu.

Składniki:

  • 1 kg łapek i szyjek kurzych,
  • 2 kg kości szpikowych,
  • 0,5 kg podrobów drobiowych,
  • 3 litry wody,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • pół selera,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Rosół kolagenowy to prawdziwe kulinarne złoto, jeśli chodzi o smak i składniki, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i urody. Zacznij od dokładnego umycia mięsa, które będzie podstawą twojej zupy. Wrzuć je do garnka, dodaj odrobinę octu i wstaw do gotowania na małym ogniu.

Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień do minimum i gotuj w ten sposób przez około 2 godziny. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj warzywa i zioła. Na sam koniec dodaj przyprawy i przecedź wywar przez sito lub gazę. Bulion jest gotowy. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥