Genialna choinka w jadalnym wydaniu. Goście będą zachwyceni
16.12.2023 13:47, aktual.: 16.12.2023 22:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poznaj przepis na świąteczną przekąskę, który zrobi furorę w każdym domu. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby się w niej zakochać. W dodatku smakuje wybornie.
Zimowe menu pełne jest przepisów ze świątecznym akcentem. Jak się zaraz przekonasz, nawet pozornie prosta przystawka może wyglądać efektownie. W dodatku jest naprawdę smaczna i pożywna. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich pyszną niespodzianką, zrób twarogową choinkę z dodatkami. Nie ma opcji, aby ktoś przeszedł obok niej obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocza choinka w jadalnym wydaniu od razu przykuwa oko. A po jednym kęsie, nie sposób od niej odejść
Składniki:
- 500 g chudego twarogu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 30 g pistacji,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 1/3 szkl. posiekanego świeżego koperku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 60 g całych migdałów,
- 30 g suszonej żurawiny,
- 200 g krakersów,
- 1 gwiazdka z żółtego sera.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania serowej bazy przyszłej choinki. W tym celu przy pomocy blendera łączę ze sobą chudy twaróg oraz jogurt naturalny.
Krok 2. Do serowej mieszanki dodaję następnie posiekany koperek, startą skórkę z cytryny, posiekane pistacje, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie łączę, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam kawałek folii spożywczej, na którą bezpośrednio przekładam serową mieszankę z dodatkami. Następnie formuję z niej stożek, przypominający kształtem choinkę i wkładam do lodówki na 2 godziny.
Krok 4. W międzyczasie siekam drobno świeżą natkę pietruszki, po czym rozsypuję ją na desce do krojenia. Po 2 godzinach wyjmuję schłodzoną "choinkę" i obtaczam ją dokładanie pietruszką.
Krok 5. Na koniec zostaje już tylko udekorowanie twarożkowego drzewka. Do tego celu wykorzystuję żurawinę i migdały.
Krok 6. Gotową "choinkę" ustawiam na środku formy, po czym dookoła rozsypuję krakersy. Na świątecznej przystawce nie może zabraknąć tradycyjnej gwiazdki. Wycinam ją przy pomocy foremki do ciastek z kawałka żółtego sera. I to wszystko, gotową przekąskę można od razu serwować gościom. Smacznego!