Genialna choinka w jadalnym wydaniu. Goście będą zachwyceni
Poznaj przepis na świąteczną przekąskę, który zrobi furorę w każdym domu. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby się w niej zakochać. W dodatku smakuje wybornie.
Zimowe menu pełne jest przepisów ze świątecznym akcentem. Jak się zaraz przekonasz, nawet pozornie prosta przystawka może wyglądać efektownie. W dodatku jest naprawdę smaczna i pożywna. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich pyszną niespodzianką, zrób twarogową choinkę z dodatkami. Nie ma opcji, aby ktoś przeszedł obok niej obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia
Urocza choinka w jadalnym wydaniu od razu przykuwa oko. A po jednym kęsie, nie sposób od niej odejść
Składniki:
- 500 g chudego twarogu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 30 g pistacji,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 1/3 szkl. posiekanego świeżego koperku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 60 g całych migdałów,
- 30 g suszonej żurawiny,
- 200 g krakersów,
- 1 gwiazdka z żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania serowej bazy przyszłej choinki. W tym celu przy pomocy blendera łączę ze sobą chudy twaróg oraz jogurt naturalny.
Krok 2. Do serowej mieszanki dodaję następnie posiekany koperek, startą skórkę z cytryny, posiekane pistacje, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie łączę, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam kawałek folii spożywczej, na którą bezpośrednio przekładam serową mieszankę z dodatkami. Następnie formuję z niej stożek, przypominający kształtem choinkę i wkładam do lodówki na 2 godziny.
Krok 4. W międzyczasie siekam drobno świeżą natkę pietruszki, po czym rozsypuję ją na desce do krojenia. Po 2 godzinach wyjmuję schłodzoną "choinkę" i obtaczam ją dokładanie pietruszką.
Krok 5. Na koniec zostaje już tylko udekorowanie twarożkowego drzewka. Do tego celu wykorzystuję żurawinę i migdały.
Krok 6. Gotową "choinkę" ustawiam na środku formy, po czym dookoła rozsypuję krakersy. Na świątecznej przystawce nie może zabraknąć tradycyjnej gwiazdki. Wycinam ją przy pomocy foremki do ciastek z kawałka żółtego sera. I to wszystko, gotową przekąskę można od razu serwować gościom. Smacznego!