Genialna choinka w jadalnym wydaniu. Goście będą zachwyceni

Poznaj przepis na świąteczną przekąskę, który zrobi furorę w każdym domu. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby się w niej zakochać. W dodatku smakuje wybornie.

Taka choinka zrobi furorę w każdym domuOd samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zimowe menu pełne jest przepisów ze świątecznym akcentem. Jak się zaraz przekonasz, nawet pozornie prosta przystawka może wyglądać efektownie. W dodatku jest naprawdę smaczna i pożywna. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich pyszną niespodzianką, zrób twarogową choinkę z dodatkami. Nie ma opcji, aby ktoś przeszedł obok niej obojętnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Urocza choinka w jadalnym wydaniu od razu przykuwa oko. A po jednym kęsie, nie sposób od niej odejść

Składniki:

  • 500 g chudego twarogu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 30 g pistacji,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 1/3 szkl. posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 60 g całych migdałów,
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • 200 g krakersów,
  • 1 gwiazdka z żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania serowej bazy przyszłej choinki. W tym celu przy pomocy blendera łączę ze sobą chudy twaróg oraz jogurt naturalny.  

Najpierw łączę ser oraz jogurt
Najpierw łączę ser oraz jogurt © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do serowej mieszanki dodaję następnie posiekany koperek, startą skórkę z cytryny, posiekane pistacje, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie łączę, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Czas na kolejne dodatki
Czas na kolejne dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam kawałek folii spożywczej, na którą bezpośrednio przekładam serową mieszankę z dodatkami. Następnie formuję z niej stożek, przypominający kształtem choinkę i wkładam do lodówki na 2 godziny.

Przekąska na tym etapie musi trafić na chwilę do lodówki
Przekąska na tym etapie musi trafić na chwilę do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie siekam drobno świeżą natkę pietruszki, po czym rozsypuję ją na desce do krojenia. Po 2 godzinach wyjmuję schłodzoną "choinkę" i obtaczam ją dokładanie pietruszką. 

I już za moment choinka będzie zielona
I już za moment choinka będzie zielona © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec zostaje już tylko udekorowanie twarożkowego drzewka. Do tego celu wykorzystuję żurawinęmigdały

Na drzewku nie może zabraknąć jadalnych dekoracji
Na drzewku nie może zabraknąć jadalnych dekoracji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową "choinkę" ustawiam na środku formy, po czym dookoła rozsypuję krakersy. Na świątecznej przystawce nie może zabraknąć tradycyjnej gwiazdki. Wycinam ją przy pomocy foremki do ciastek z kawałka żółtego sera. I to wszystko, gotową przekąskę można od razu serwować gościom. Smacznego!

Coś pięknego i smacznego jednocześnie
Coś pięknego i smacznego jednocześnie © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki