Genialna choinka w jadalnym wydaniu. Goście będą zachwyceni

Poznaj przepis na świąteczną przekąskę, który zrobi furorę w każdym domu. Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby się w niej zakochać. W dodatku smakuje wybornie.

Taka choinka zrobi furorę w każdym domuOd samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Zimowe menu pełne jest przepisów ze świątecznym akcentem. Jak się zaraz przekonasz, nawet pozornie prosta przystawka może wyglądać efektownie. W dodatku jest naprawdę smaczna i pożywna. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich pyszną niespodzianką, zrób twarogową choinkę z dodatkami. Nie ma opcji, aby ktoś przeszedł obok niej obojętnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Urocza choinka w jadalnym wydaniu od razu przykuwa oko. A po jednym kęsie, nie sposób od niej odejść

Składniki:

  • 500 g chudego twarogu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 30 g pistacji,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 1/3 szkl. posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 60 g całych migdałów,
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • 200 g krakersów,
  • 1 gwiazdka z żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania serowej bazy przyszłej choinki. W tym celu przy pomocy blendera łączę ze sobą chudy twaróg oraz jogurt naturalny.  

Najpierw łączę ser oraz jogurt
Najpierw łączę ser oraz jogurt © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do serowej mieszanki dodaję następnie posiekany koperek, startą skórkę z cytryny, posiekane pistacje, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie łączę, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Czas na kolejne dodatki
Czas na kolejne dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam kawałek folii spożywczej, na którą bezpośrednio przekładam serową mieszankę z dodatkami. Następnie formuję z niej stożek, przypominający kształtem choinkę i wkładam do lodówki na 2 godziny.

Przekąska na tym etapie musi trafić na chwilę do lodówki
Przekąska na tym etapie musi trafić na chwilę do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie siekam drobno świeżą natkę pietruszki, po czym rozsypuję ją na desce do krojenia. Po 2 godzinach wyjmuję schłodzoną "choinkę" i obtaczam ją dokładanie pietruszką. 

I już za moment choinka będzie zielona
I już za moment choinka będzie zielona © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec zostaje już tylko udekorowanie twarożkowego drzewka. Do tego celu wykorzystuję żurawinęmigdały

Na drzewku nie może zabraknąć jadalnych dekoracji
Na drzewku nie może zabraknąć jadalnych dekoracji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową "choinkę" ustawiam na środku formy, po czym dookoła rozsypuję krakersy. Na świątecznej przystawce nie może zabraknąć tradycyjnej gwiazdki. Wycinam ją przy pomocy foremki do ciastek z kawałka żółtego sera. I to wszystko, gotową przekąskę można od razu serwować gościom. Smacznego!

Coś pięknego i smacznego jednocześnie
Coś pięknego i smacznego jednocześnie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości