Do tych frytek zawsze będziesz wracać. Są lepsze niż te w restauracji

Czy w ogóle istnieje uniwersalny przepis na doskonałe frytki? Odpowiedź brzmi tak! Odkryłam go i chciałabym się nim podzielić. Klucz do jego sukcesu tkwi w pewnym specjalnym składniku, który sprawia, że frytki przygotowane w domu stają się niezwykle chrupiące i smaczne, a jednocześnie są o wiele zdrowsze niż te, które możemy nabyć w restauracji.

Frytki
Frytki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Frytki to danie, które uwielbiają wszyscy, bez względu na wiek. Nie tylko dzieci nie mogą im się oprzeć. Dlaczego są takie popularne? Przede wszystkim dzięki wyjątkowemu i niepowtarzalnemu smakowi. Frytki to danie uniwersalne, które doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami, a także sprawdza się jako samodzielna przekąska. Przygotowanie ich w domu jest dość proste, zwłaszcza jeśli skorzystasz z mojego przepisu. Sekret tkwi w pewnym składniku, który z pewnością znajduje się w twojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Sposób na idealne frytki

Najważniejszym elementem przepisu na doskonałe frytki, jest specjalna zalewa. Składa się na nią podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i papryka oraz produkt mleczny (jogurt naturalny lub kefir). Te składniki zapewniają wyjątkowy smak frytek, ale to dwa inne składniki odpowiadają za ich chrupkość. Chodzi tu o suszone drożdże i mąkę ziemniaczaną. Dodanie ich do marynaty sprawi, że frytki nabiorą niepowtarzalnej chrupkości. Nie będą ani gumowate, ani miękkie. Usmażone ziemniaki będą miały idealną konsystencję.

Przepis na idealne frytki

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • litr zimnej wody,
  • litr wrzącej wody,
  • żółtko,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu czarnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 300 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka suszonych drożdży,
  • 250 ml oleju.
Frytki
Frytki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Umyj ziemniaki i obierz je ze skórki. Pokrój je na plasterki o grubości około 1 cm, następnie pokrój w długie paseczki. Tak przygotowane ziemniaki umieść w dużej misce.
  2. Zalej zimną wodą ziemniaki i odstaw na 15 minut.
  3. Następnie dokładnie odcedź ziemniaki i ponownie umieść je w misce.
  4. Zalej ziemniaki wrzącą wodą i odstaw na kolejne 15 minut.
  5. W misce umieść żółtko. Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, suszone drożdże i kefir. Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Gdy wszystkie się rozpuszczą, dodaj mąkę ziemniaczaną i również dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  6. Po 3 minutach zalej tą marynatą ziemniaki. Dobrze wymieszaj, aby płynna zalewa równomiernie się rozłożyła.
  7. Rozgrzej olej na patelni do 110 stopni C. Musi być go wystarczająco dużo, aby zakrywał ziemniaki, które do niego wrzucisz. Ziemniaki smaż etapami, aż do uzyskania złotego koloru, co powinno zająć około 7-8 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej