Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Dziś pokażę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialną przekąskę na ciepło w uroczym wydaniu. Twoi goście będą zachwyceni!

Ta przekąska skradnie serce największego niejadkaTa przekąska skradnie serce największego niejadka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli śledzisz nasze przepisy od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że u nas w kuchni zawsze coś się dzieje. Uwielbiamy eksperymentowaćodkrywać nowe smaki. Dzięki takim przygodom nie ma tygodnia bez odkrycia nowej perełki kulinarnej

Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment zobaczysz, że zrobienie ciekawej przekąski na bazie ziemniaków to prawdziwa bułka z masłem. Co więcej, efekt prezentuje się fenomenalnie. Od tych piękności po prostu nie sposób oderwać wzroku. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Genialnej przekąsce towarzyszy przepyszny sos. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Mini różyczki na bazie ziemniaków z dodatkiem cudownego sosu zrobią furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji

Składniki:

Mini różyczki:

  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki soli,
  • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej.

Sos:

  • 1/4 szkl. oleju roślinnego,
  • 1/3 szkl. ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu winnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciekawą przekąską rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw obieram warzywa, po czym kroję je w cienkie plastry.

Najpierw przygotowuję ziemniaki
Najpierw przygotowuję ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przekładam talarki ziemniaków do dużej miski. Warzywa posypuję solązalewam zimną wodą, po czym odstawiam na chwilę na bok. Taka kąpiel sprawi, że ziemniaczane talarki staną się idealnie miękkie i dużo łatwiej będzie z nimi pracować. 

Czas na krótką kąpiel
Czas na krótką kąpiel © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję domowy sos. W tym celu łączę na palniku z rozgrzanym olejem ketchup, cukier, sos sojowy oraz ocet winny. 

Domowy sos jest już prawie gotowy
Domowy sos jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi. 

Krok 4. Czas wrócić do pracy nad ziemniaczanymi talarkami. W tym celu odcedzamosuszam ziemniaki. Każdy element obtaczam w skrobi ziemniaczanej, tak aby pokryć całą powierzchnię warzyw. Na koniec składam z ziemniaczanych talarków mini różyczki. Zabezpieczam je przy pomocy dwóch wykałaczek, po czym smażę w rozgrzanym i głębokim oleju. 

Mini różyczki już na tym etapie pięknie się prezentują
Mini różyczki już na tym etapie pięknie się prezentują © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gdy ziemniaczane różyczki nabiorą złocistych rumieńców, podaje je na ciepło z wcześniej przygotowanym sosem. Idealną dekoracją do ciekawej przekąski jest posiekana natka pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej przekąsce. Wykorzystasz ją w swojej kuchni już niebawem? A może znasz inne ciekawe przepisy, którymi chcesz się podzielić?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki