Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Dziś pokażę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialną przekąskę na ciepło w uroczym wydaniu. Twoi goście będą zachwyceni!

Ta przekąska skradnie serce największego niejadkaTa przekąska skradnie serce największego niejadka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli śledzisz nasze przepisy od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że u nas w kuchni zawsze coś się dzieje. Uwielbiamy eksperymentowaćodkrywać nowe smaki. Dzięki takim przygodom nie ma tygodnia bez odkrycia nowej perełki kulinarnej

Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment zobaczysz, że zrobienie ciekawej przekąski na bazie ziemniaków to prawdziwa bułka z masłem. Co więcej, efekt prezentuje się fenomenalnie. Od tych piękności po prostu nie sposób oderwać wzroku. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Genialnej przekąsce towarzyszy przepyszny sos. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Mini różyczki na bazie ziemniaków z dodatkiem cudownego sosu zrobią furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji

Składniki:

Mini różyczki:

  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki soli,
  • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej.

Sos:

  • 1/4 szkl. oleju roślinnego,
  • 1/3 szkl. ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu winnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciekawą przekąską rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw obieram warzywa, po czym kroję je w cienkie plastry.

Najpierw przygotowuję ziemniaki
Najpierw przygotowuję ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przekładam talarki ziemniaków do dużej miski. Warzywa posypuję solązalewam zimną wodą, po czym odstawiam na chwilę na bok. Taka kąpiel sprawi, że ziemniaczane talarki staną się idealnie miękkie i dużo łatwiej będzie z nimi pracować. 

Czas na krótką kąpiel
Czas na krótką kąpiel © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję domowy sos. W tym celu łączę na palniku z rozgrzanym olejem ketchup, cukier, sos sojowy oraz ocet winny. 

Domowy sos jest już prawie gotowy
Domowy sos jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi. 

Krok 4. Czas wrócić do pracy nad ziemniaczanymi talarkami. W tym celu odcedzamosuszam ziemniaki. Każdy element obtaczam w skrobi ziemniaczanej, tak aby pokryć całą powierzchnię warzyw. Na koniec składam z ziemniaczanych talarków mini różyczki. Zabezpieczam je przy pomocy dwóch wykałaczek, po czym smażę w rozgrzanym i głębokim oleju. 

Mini różyczki już na tym etapie pięknie się prezentują
Mini różyczki już na tym etapie pięknie się prezentują © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gdy ziemniaczane różyczki nabiorą złocistych rumieńców, podaje je na ciepło z wcześniej przygotowanym sosem. Idealną dekoracją do ciekawej przekąski jest posiekana natka pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej przekąsce. Wykorzystasz ją w swojej kuchni już niebawem? A może znasz inne ciekawe przepisy, którymi chcesz się podzielić?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości