Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Dziś pokażę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialną przekąskę na ciepło w uroczym wydaniu. Twoi goście będą zachwyceni!
11.12.2023 13:16
Jeśli śledzisz nasze przepisy od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że u nas w kuchni zawsze coś się dzieje. Uwielbiamy eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Dzięki takim przygodom nie ma tygodnia bez odkrycia nowej perełki kulinarnej.
Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment zobaczysz, że zrobienie ciekawej przekąski na bazie ziemniaków to prawdziwa bułka z masłem. Co więcej, efekt prezentuje się fenomenalnie. Od tych piękności po prostu nie sposób oderwać wzroku. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Genialnej przekąsce towarzyszy przepyszny sos. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini różyczki na bazie ziemniaków z dodatkiem cudownego sosu zrobią furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji
Składniki:
Mini różyczki:
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki soli,
- 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej.
Sos:
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 1/3 szkl. ketchupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu winnego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad ciekawą przekąską rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw obieram warzywa, po czym kroję je w cienkie plastry.
Krok 2. Następnie przekładam talarki ziemniaków do dużej miski. Warzywa posypuję solą i zalewam zimną wodą, po czym odstawiam na chwilę na bok. Taka kąpiel sprawi, że ziemniaczane talarki staną się idealnie miękkie i dużo łatwiej będzie z nimi pracować.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję domowy sos. W tym celu łączę na palniku z rozgrzanym olejem ketchup, cukier, sos sojowy oraz ocet winny.
Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 4. Czas wrócić do pracy nad ziemniaczanymi talarkami. W tym celu odcedzam i osuszam ziemniaki. Każdy element obtaczam w skrobi ziemniaczanej, tak aby pokryć całą powierzchnię warzyw. Na koniec składam z ziemniaczanych talarków mini różyczki. Zabezpieczam je przy pomocy dwóch wykałaczek, po czym smażę w rozgrzanym i głębokim oleju.
Krok 5. Gdy ziemniaczane różyczki nabiorą złocistych rumieńców, podaje je na ciepło z wcześniej przygotowanym sosem. Idealną dekoracją do ciekawej przekąski jest posiekana natka pietruszki. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej przekąsce. Wykorzystasz ją w swojej kuchni już niebawem? A może znasz inne ciekawe przepisy, którymi chcesz się podzielić?