Kanapki z ciasta francuskiego z kozim serkiem i pomidorkami. Genialna przekąska na ciepło
Tym razem na bazie genialnego ciasta francuskiego przygotowaliśmy przepyszne kanapki z kozim serem i pomidorkami. Ta przepyszna przekąska na ciepło skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa!
15.03.2022 13:00
Przekąska na ciepło - sprawdzony przepis
Na naszej stronie znajdziesz całą masę genialnych przepisów na ciekawe i jednocześnie smaczne przekąski na ciepło. Wychodzimy jednak z założenia, że takich przepisów nigdy nie jest za wiele. W końcu możesz podać je zarówno podczas niespodziewanej wizyty znajomych, przygotować dla swoich bliskich w trakcie spokojnego wieczoru filmowego, czy w końcu zaserwować coś ciekawego podczas domówki z bliskimi.
Niezależnie od sytuacji, nasza dzisiejsza propozycja spisze się w każdej roli idealnie - i to z kilku powodów. Po pierwsze, jest niesamowita w smaku. Po drugie, efekt końcowy świetnie się prezentuje. Po trzecie, nasze kanapki z ciasta francuskiego przygotujesz w szybki i prosty sposób zaledwie z kilku składników. Czego chcieć więcej?
Składniki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 275 g ciasta francuskiego
- 100 g kremowego serka koziego
- 1 jajko
Mieszanka z pomidorami
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania składników.
Na początek pokrój pomidorki koktajlowe na pół. Następnie przełóż warzywa do miski i połącz je z: oliwą z oliwek, suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki stołowej.
Ciasto francuskie - przygotowanie
Teraz przygotuj ciasto francuskie.
Na blacie kuchennym umieść arkusz ciasta francuskiego. Następnie podziel je na 8 kawałków. Każdy element ponakłuwaj dodatkowo widelcem, aby w trakcie pieczenia nie wyrosły niepotrzebne górki.
Tak przygotowane kawałki ciasta francuskiego przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Złożenie i podanie
Czas połączyć wszystkie składniki i wstawić pyszną przekąskę do piekarnika.
Na każdym kawałku ciasta francuskiego (w centralnej części) rozprowadź kozi ser. Możesz zrobić to zarówno przy pomocy zwykłego nożyka, jak i zwykłej łyżki stołowej.
Dookoła koziego sera rozprowadź roztrzepane jajko przy pomocy kuchennego pędzelka. Na kozim serze rozprowadź wcześniej przygotowane pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane przekąski wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaj program "góra-dół".
Pyszną przekąskę przed podaniem udekoruj posiekaną pietruszką. Gotowe kanapki z ciasta francuskiego serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Na ciepło smakują najlepiej.
A jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe przekąski, serdecznie zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Znajdziesz tam całą masę genialnych inspiracji.