Ten sos do ryby po grecku możesz zrobić wcześniej. Wystarczy, że go odgrzejesz

Ryba po grecku to dość znane danie wigilijne, które pojawia się w wielu domach. Można podać ją na zimno lub na ciepło — smakuje świetnie pod obydwiema postaciami. Niestety przygotowanie tejże potrawy jest bardzo żmudne i czasochłonne. Na szczęście jest na to sposób. Sos możemy przygotować wcześniej, a przed Wigilią zająć się samą rybą.

Ryba po greckuRyba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ryba po grecku bardzo często pojawia się na wigilijnych stole. W wielu domach jest wręcz daniem obowiązkowym. Charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem, któremu nie da się oprzeć. Jedynym minusem jest fakt, że sos do ryby po grecku przygotowuje się długo i jest dość skomplikowany. Na szczęście jest sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie pracę i zaoszczędzisz trochę czasu. Sos można bowiem przygotować wcześniej i zamknąć go w słoikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Ryba po grecku - jak zrobić sos?

Składniki:

  • litr passaty pomidorowej,
  • kilogram marchewki,
  • kilogram cebuli,
  • dwie duże pietruszki,
  • kawałek selera,
  • dwie łyżki oliwy,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • trzy liście laurowe,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz.
Ryba po grecku
Ryba po grecku © Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki i seler zalej wodą. Gotuj do miękkości, odcedź, a gdy wystygną, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę na oliwie.
  3. Starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka. Wlej passatę pomidorową oraz dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Duś całość przez około 20 minut.
  5. Gotowy sos przelej do wyparzonych i suchych słoików.
  6. Pasteryzuj przez 20 minut w garnku. Od razu odstaw do wystygnięcia.
  7. Sos do ryby po grecku przechowuj w suchym i ciemnym miejscu (na przykład w szafce kuchennej).
  8. Przed samą kolacją wigilijną usmaż rybę i podgrzej sos. Wymieszaj oba składniki. Przepyszna ryba po grecku zawróci w głowie wszystkim domownikom.

Co ciekawe — ten sos możesz wykorzystać również do mięs lub stworzyć z niego oddzielną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć