PrzepisBoże NarodzenieTen sos do ryby po grecku możesz zrobić wcześniej. Wystarczy, że go odgrzejesz

Ten sos do ryby po grecku możesz zrobić wcześniej. Wystarczy, że go odgrzejesz

Ryba po grecku to dość znane danie wigilijne, które pojawia się w wielu domach. Można podać ją na zimno lub na ciepło — smakuje świetnie pod obydwiema postaciami. Niestety przygotowanie tejże potrawy jest bardzo żmudne i czasochłonne. Na szczęście jest na to sposób. Sos możemy przygotować wcześniej, a przed Wigilią zająć się samą rybą.

Ryba po grecku
Ryba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.12.2023 09:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ryba po grecku bardzo często pojawia się na wigilijnych stole. W wielu domach jest wręcz daniem obowiązkowym. Charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem, któremu nie da się oprzeć. Jedynym minusem jest fakt, że sos do ryby po grecku przygotowuje się długo i jest dość skomplikowany. Na szczęście jest sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie pracę i zaoszczędzisz trochę czasu. Sos można bowiem przygotować wcześniej i zamknąć go w słoikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku - jak zrobić sos?

Składniki:

  • litr passaty pomidorowej,
  • kilogram marchewki,
  • kilogram cebuli,
  • dwie duże pietruszki,
  • kawałek selera,
  • dwie łyżki oliwy,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • trzy liście laurowe,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz.
Ryba po grecku
Ryba po grecku© Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki i seler zalej wodą. Gotuj do miękkości, odcedź, a gdy wystygną, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę na oliwie.
  3. Starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka. Wlej passatę pomidorową oraz dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Duś całość przez około 20 minut.
  5. Gotowy sos przelej do wyparzonych i suchych słoików.
  6. Pasteryzuj przez 20 minut w garnku. Od razu odstaw do wystygnięcia.
  7. Sos do ryby po grecku przechowuj w suchym i ciemnym miejscu (na przykład w szafce kuchennej).
  8. Przed samą kolacją wigilijną usmaż rybę i podgrzej sos. Wymieszaj oba składniki. Przepyszna ryba po grecku zawróci w głowie wszystkim domownikom.

Co ciekawe — ten sos możesz wykorzystać również do mięs lub stworzyć z niego oddzielną przekąskę.

przepisryba po greckupotrawy na boże narodzenie