Ten sos do ryby po grecku możesz zrobić wcześniej. Wystarczy, że go odgrzejesz
Ryba po grecku to dość znane danie wigilijne, które pojawia się w wielu domach. Można podać ją na zimno lub na ciepło — smakuje świetnie pod obydwiema postaciami. Niestety przygotowanie tejże potrawy jest bardzo żmudne i czasochłonne. Na szczęście jest na to sposób. Sos możemy przygotować wcześniej, a przed Wigilią zająć się samą rybą.
07.12.2023 09:16
Ryba po grecku bardzo często pojawia się na wigilijnych stole. W wielu domach jest wręcz daniem obowiązkowym. Charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem, któremu nie da się oprzeć. Jedynym minusem jest fakt, że sos do ryby po grecku przygotowuje się długo i jest dość skomplikowany. Na szczęście jest sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie pracę i zaoszczędzisz trochę czasu. Sos można bowiem przygotować wcześniej i zamknąć go w słoikach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba po grecku - jak zrobić sos?
Składniki:
- litr passaty pomidorowej,
- kilogram marchewki,
- kilogram cebuli,
- dwie duże pietruszki,
- kawałek selera,
- dwie łyżki oliwy,
- trzy ziarna ziela angielskiego,
- trzy liście laurowe,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki i seler zalej wodą. Gotuj do miękkości, odcedź, a gdy wystygną, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę na oliwie.
- Starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka. Wlej passatę pomidorową oraz dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie.
- Duś całość przez około 20 minut.
- Gotowy sos przelej do wyparzonych i suchych słoików.
- Pasteryzuj przez 20 minut w garnku. Od razu odstaw do wystygnięcia.
- Sos do ryby po grecku przechowuj w suchym i ciemnym miejscu (na przykład w szafce kuchennej).
- Przed samą kolacją wigilijną usmaż rybę i podgrzej sos. Wymieszaj oba składniki. Przepyszna ryba po grecku zawróci w głowie wszystkim domownikom.
Co ciekawe — ten sos możesz wykorzystać również do mięs lub stworzyć z niego oddzielną przekąskę.