Pierś z kurczaka w niezwykłym wydaniu. Idealna, gdy zechcesz zaskoczyć gości w święta
06.12.2023 08:59, aktual.: 20.03.2024 11:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy nie masz pomysłu na obiad świąteczny, sięgnij po pierś z kurczaka. Ten produkt zawsze się obroni, a kiedy dorzucisz do niego odrobinę kreatywności, wyjdzie z tego kulinarne cudo. Dzisiaj pokażemy ci, jak połączyć drób z... serem pleśniowym. Zaskoczenie i doskonały efekt smakowy — gwarantowane!
Danie poprzedzające kolację wigilijną nie może być zbyt prozaiczne. To nie kwestia pretensjonalności, tylko chęci umilenia rodzinie tego cudownego czasu. Jakiś czas temu polecaliśmy tu zaserwowanie z takiej okazji łososia w sosie porowym. Dzisiaj chcemy dać temu alternatywę i skorzystać z innego popularnego mięsa — piersi z kurczaka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W porównaniu do łososia mięso drobiowe jest znacznie prostsze w "obsłudze". Nie wysycha i doskonale łączy się z przyprawami. I nie tylko. Pierś z kurczaka jest właściwie bazą; taką, z którą można komponować prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Od klasycznych kotletów de volaille, aż po dzisiejszy przepis, czyli pierś z kurczaka z farszem z sera pleśniowego.
Nadziewany drób ma tak wiele zalet, że aż trudno je wszystkie wymienić. I opisać. Tego po prostu trzeba spróbować. Połączenie z serem pleśniowym może ci się na początku wydać nienaturalne, ale tylko do pierwszego kęsa. Wtedy zrozumiesz, dlaczego ten przepis idealnie nada się na obiad świąteczny.
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 3 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka musztardy,
- 200 g sera pleśniowego,
- olej rzepakowy,
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów.
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pieczarek,
- 3 pomidory,
- 1 natka pietruszki,
- 200 g śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- papryka słodka,
- chilli (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Na początku zrób wzdłuż piersi z kurczaka nacięcie, w taki sposób, by powstała w nim kieszonka. Natrzyj ją wymieszaną z olejem i musztardą przyprawą do kurczaka.
- Ser pleśniowy pokrój w plastry. Włóż go do stworzonych kieszonek razem z posiekanymi pomidorkami suszonymi. Całość nadziej wykałaczką, żeby się nie rozpadło.
- Tak przygotowanego kurczaka najpierw obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie przygotuj sos. Pomidory obierz ze skóry (zobacz jak) i pokrój w mniejsze kawałki. Natkę, pieczarki i cebulę posiekaj, czosnek rozgnieć w prasce. Całość usmaż na oleju, zaczynając od wrzucenia na rozgrzany olej i masło cebuli, następnie czosnku i pieczarek i na koniec pomidorów, natki, przypraw i śmietanki.
- Upieczoną pierś z kurczaka podawaj z sosem. Smacznego!