Pierś z kurczaka w niezwykłym wydaniu. Idealna, gdy zechcesz zaskoczyć gości w święta

Kiedy nie masz pomysłu na obiad świąteczny, sięgnij po pierś z kurczaka. Ten produkt zawsze się obroni, a kiedy dorzucisz do niego odrobinę kreatywności, wyjdzie z tego kulinarne cudo. Dzisiaj pokażemy ci, jak połączyć drób z... serem pleśniowym. Zaskoczenie i doskonały efekt smakowy — gwarantowane!

Pierś z kurczaka z serem pleśniowym. Połączenie idealnePierś z kurczaka z serem pleśniowym. Połączenie idealne
Źródło zdjęć: © Canva | Sonda Stefan's Images

Danie poprzedzające kolację wigilijną nie może być zbyt prozaiczne. To nie kwestia pretensjonalności, tylko chęci umilenia rodzinie tego cudownego czasu. Jakiś czas temu polecaliśmy tu zaserwowanie z takiej okazji łososia w sosie porowym. Dzisiaj chcemy dać temu alternatywę i skorzystać z innego popularnego mięsa — piersi z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

W porównaniu do łososia mięso drobiowe jest znacznie prostsze w "obsłudze". Nie wysycha i doskonale łączy się z przyprawami. I nie tylko. Pierś z kurczaka jest właściwie bazą; taką, z którą można komponować prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Od klasycznych kotletów de volaille, aż po dzisiejszy przepis, czyli pierś z kurczaka z farszem z sera pleśniowego.

Nadziewany drób ma tak wiele zalet, że aż trudno je wszystkie wymienić. I opisać. Tego po prostu trzeba spróbować. Połączenie z serem pleśniowym może ci się na początku wydać nienaturalne, ale tylko do pierwszego kęsa. Wtedy zrozumiesz, dlaczego ten przepis idealnie nada się na obiad świąteczny.

Pierś z kurczaka z serem pleśniowym

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 200 g sera pleśniowego,
  • olej rzepakowy,
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów.

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pieczarek,
  • 3 pomidory,
  • 1 natka pietruszki,
  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • papryka słodka,
  • chilli (opcjonalnie).
Ser pleśniowy i pierś z kurczaka to duet, z którego powstaje pyszne danie
Ser pleśniowy i pierś z kurczaka to duet, z którego powstaje pyszne danie © Canva | ajafoto

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zrób wzdłuż piersi z kurczaka nacięcie, w taki sposób, by powstała w nim kieszonka. Natrzyj ją wymieszaną z olejem i musztardą przyprawą do kurczaka.
  2. Ser pleśniowy pokrój w plastry. Włóż go do stworzonych kieszonek razem z posiekanymi pomidorkami suszonymi. Całość nadziej wykałaczką, żeby się nie rozpadło.
  3. Tak przygotowanego kurczaka najpierw obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut.
  4. W tym czasie przygotuj sos. Pomidory obierz ze skóry (zobacz jak) i pokrój w mniejsze kawałki. Natkę, pieczarki i cebulę posiekaj, czosnek rozgnieć w prasce. Całość usmaż na oleju, zaczynając od wrzucenia na rozgrzany olej i masło cebuli, następnie czosnku i pieczarek i na koniec pomidorów, natki, przypraw i śmietanki.
  5. Upieczoną pierś z kurczaka podawaj z sosem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy