PrzepisBoże NarodzenieCiepłe danie na święta bożonarodzeniowe. Wypróbuj najlepszy przepis

Ciepłe danie na święta bożonarodzeniowe. Wypróbuj najlepszy przepis

Ciepłe danie na święta? Nie ma to jak łosoś!
Ciepłe danie na święta? Nie ma to jak łosoś!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | weyo

30.11.2023 11:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć dania, które poprzedzi klasyczne 12 wigilijnych potraw. Ciepłe danie na święta rozgrzeje nam żołądki i pozwoli wytrwać do pierwszej gwiazdki. Co przyrządzić? Pomysłów jest wiele, ale nam w tym roku marzy się soczysty łosoś w sosie porowym. Zobacz przepis i dołącz się do nas w tej zachciance!

Zanim rodzina usiądzie do tradycyjnej wieczerzy wigilijnej i zacznie się łamać opłatkiem, raczyć sałatką jarzynową i rozkoszować śledziem w śmietanie, trzeba jeszcze przygotować dla domowników obiad. Jest to moment, w którym warto odejść od zwykłych mielonych i postawić na coś nieco bardziej "w klimacie". Według nas taką rolę spełnia ryba — bo jakżeby inaczej?

Oczywiście żyjemy w czasach łatwego dostępu do wszelkiej maści morskich zwierząt i warto z tego skorzystać. Również szukając pomysłu na ciepłe danie na święta. Kiedy jednak mamy ochotę przyrządzić coś klimatycznego i chociaż odrobinę "dostojniejszego" niż zwykle, wtedy zawsze sięgamy po łososia. W tym miejscu warto się zatrzymać i raz jeszcze powtórzyć sobie to, jak odróżnić łososia hodowlanego od dzikiego. Uwierz nam, że różnica między tymi rybami jest kolosalna, a odczuje ją nie tylko twoje podniebienie, ale i cały organizm.

Zaopatrzywszy się już w porządnej jakości łososia, możemy przystąpić do dzieła. Oto prosty jak drut przepis, który 24 grudnia na pewno nie sprawi ci zbyt dużego problemu. Powodzenia!

Ciepłe danie na święta: łosoś w sosie z pora

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta chilli (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • olej i masło do smażenia,
  • ćwiartka cebuli,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml białego wina,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Łosoś doskonale spełni swoje zadanie jako ciepłe danie na święta
Łosoś doskonale spełni swoje zadanie jako ciepłe danie na święta© Canva | Susan Wanawattanawong's Images
  1. Filet z łososia pozbaw skóry. Pokrój go na odpowiadające ci wielkością kawałki i każdy natrzyj solą i pieprzem. Oprósz też mięso kurkumą, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, a jeśli chcesz, to również odrobiną chilli.
  2. Tak przygotowane kawałki ryby obsmaż teraz na rozgrzanym oleju, mniej więcej po 3-4 minuty na stronę. Zdejmij łososia na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj również pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Smaż kilka minut, dopraw solą, pieprzem i drugą połową łyżeczki tymianku.
  4. Wlej na patelnię wino, odparuj je, a następnie zmniejsz ogień i duś pora pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj kolejne kilka minut.
  5. Na koniec dodaj do sosu obsmażonego wcześniej łososia. Duś 3-4 minuty. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i ulubionym dodatkiem skrobiowym. Może wykonanym w taki sposób ziemniaczanym purée?
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także