Ciepłe danie na święta bożonarodzeniowe. Wypróbuj najlepszy przepis
W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć dania, które poprzedzi klasyczne 12 wigilijnych potraw. Ciepłe danie na święta rozgrzeje nam żołądki i pozwoli wytrwać do pierwszej gwiazdki. Co przyrządzić? Pomysłów jest wiele, ale nam w tym roku marzy się soczysty łosoś w sosie porowym. Zobacz przepis i dołącz się do nas w tej zachciance!
30.11.2023 11:52
Zanim rodzina usiądzie do tradycyjnej wieczerzy wigilijnej i zacznie się łamać opłatkiem, raczyć sałatką jarzynową i rozkoszować śledziem w śmietanie, trzeba jeszcze przygotować dla domowników obiad. Jest to moment, w którym warto odejść od zwykłych mielonych i postawić na coś nieco bardziej "w klimacie". Według nas taką rolę spełnia ryba — bo jakżeby inaczej?
Oczywiście żyjemy w czasach łatwego dostępu do wszelkiej maści morskich zwierząt i warto z tego skorzystać. Również szukając pomysłu na ciepłe danie na święta. Kiedy jednak mamy ochotę przyrządzić coś klimatycznego i chociaż odrobinę "dostojniejszego" niż zwykle, wtedy zawsze sięgamy po łososia. W tym miejscu warto się zatrzymać i raz jeszcze powtórzyć sobie to, jak odróżnić łososia hodowlanego od dzikiego. Uwierz nam, że różnica między tymi rybami jest kolosalna, a odczuje ją nie tylko twoje podniebienie, ale i cały organizm.
Zaopatrzywszy się już w porządnej jakości łososia, możemy przystąpić do dzieła. Oto prosty jak drut przepis, który 24 grudnia na pewno nie sprawi ci zbyt dużego problemu. Powodzenia!
Ciepłe danie na święta: łosoś w sosie z pora
Składniki:
- 600 g filetu z łososia,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta chilli (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- olej i masło do smażenia,
- ćwiartka cebuli,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml białego wina,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia pozbaw skóry. Pokrój go na odpowiadające ci wielkością kawałki i każdy natrzyj solą i pieprzem. Oprósz też mięso kurkumą, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, a jeśli chcesz, to również odrobiną chilli.
- Tak przygotowane kawałki ryby obsmaż teraz na rozgrzanym oleju, mniej więcej po 3-4 minuty na stronę. Zdejmij łososia na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj również pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Smaż kilka minut, dopraw solą, pieprzem i drugą połową łyżeczki tymianku.
- Wlej na patelnię wino, odparuj je, a następnie zmniejsz ogień i duś pora pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj kolejne kilka minut.
- Na koniec dodaj do sosu obsmażonego wcześniej łososia. Duś 3-4 minuty. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i ulubionym dodatkiem skrobiowym. Może wykonanym w taki sposób ziemniaczanym purée?