Gdy z wizytą mają wpaść znajomi, zawsze proszą o moje mini roladki z pyszną niespodzianką
Aby w kuchni nie zrobiło się nudno, przychodzę z fenomenalnym pomysłem na ciekawe roladki w wydaniu mini. Kiedy je podasz, goście zaniemówią z wrażenia!
16.11.2023 09:37
Na pewno zgodzisz się ze mną, że w każdej kuchni powinno znaleźć się kilka sprawdzonych przepisów na pyszne przekąski. W końcu mogą przydać się one na tak wiele okazji — podczas wizyty znajomych, jako element imprezowego menu czy w końcu mała przyjemność po ciężkim dniu w pracy.
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, uchylę może rąbka tajemnicy, co też czeka na ciebie tym razem. Otóż genialne roladki można zrobić na bazie kurczaka. W środku zaś znajdą się ogórki konserwowe, karmelizowana cebula oraz plastry boczku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te cudowne roladki z kurczaka z mega smaczną zawartością skradną Twoje serce od pierwszego kęsa!
Składniki:
Karmelizowana czerwona cebula:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 3 czerwone cebule,
- ¼ szkl. miodu,
- 1 łyżka francuskiej musztardy,
- ¾ łyżeczki soli.
Pozostałe składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 6 plastrów boczku wędzonego,
- 3 ogórki konserwowe.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania czerwonej cebuli w karmelizowanej wersji. W tym celu kroję warzywo w piórka, po czym przesypuje je do garnka na palniku.
Krok 2. Gdy cebula zaczyna robić się miękka, doprawiam ją do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Jako kolejne składniki na patelni mają znaleźć się miód oraz musztarda francuska.
Składniki dokładnie mieszam, po czym smażę jeszcze przez chwilę.
Krok 3. Piersi z kurczaka dzielę na dwie części, po czym rozbijam je dodatkowo tłuczkiem do mięsa na cienki placek. Tak przygotowane kawałki mięsa układam następnie na dużym kawałku folii spożywczej, tworząc podstawę przyszłych roladek.
Robię to w taki sposób, aby całkowicie wypełnić centralną powierzchnię folii spożywczej.
Krok 4. Tak powstałą konstrukcję posypuję przyprawą do kurczaka. Bezpośrednio na aromatycznym dodatku układam w pionie plastry boczku. Kawałki mięsa mają na siebie delikatnie zachodzić.
Krok 5. Na plastrach boczku rozprowadzam następnie wcześniej przygotowaną cebulę. Na koniec układam na górnej końcówce powstałej konstrukcji trzy ogórki konserwowe w poziomie.
Krok 6. Po dodaniu wszystkich produktów zaczynam zwijać całą konstrukcję w dużą roladkę. Następnie owijam szczelnie mięso folią aluminiową i wkładam je na 3 godziny do lodówki.
Mięso przygotowane w ten sposób można spokojnie chłodzić znacznie dłużej, nawet przez całą noc.
Krok 7. Po trzech godzinach rolada wraca na kuchenny blat. Najpierw wbijam w nią drewniane patyczki, które z jednej strony zabezpieczą całą konstrukcję, a z drugiej ułatwią podanie i konsumpcję gotowych roladek.
Krok 8. Roladę dzielę na mniejsze elementy, po czym przekładam je na blachę z papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 9. Gotowe roladki można serwować solo, jak i z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego!