Wystarczy tak niewiele, aby zrobić fenomenalne szaszłyki z kurczaka
Lubisz wyraziste smaki? A może szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę na ciepło? Z dzisiejszym przepisem sukces masz gwarantowany już na samym starcie.
14.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:30
Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje jakiejś odmiany. Nie inaczej jest też w kuchni. Aby gotowanie szybko się nie znudziło, warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i przygotować coś zupełnie innego.
Z drugiej strony warto mieć zawsze pod ręką ciekawe pomysły na oryginalne przekąski, które możesz zrobić, kiedy niespodziewanie odwiedzi cię rodzina lub znajomi. Dzisiejsza receptura praktycznie robi się sama, a połączenie ostrych i kwaśnych smaków to prawdziwe mistrzostwo!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy zaserwujesz tę przekąskę gościom, od razu poproszą o dokładny przepis
Składniki:
Kurczak:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 1 łyżka skórki z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonej cebuli,
- 1 łyżka suszonego chili jalapeno,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 oleju roślinnego.
Marynata:
- 50 g masła,
- 1 łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 cytryny (sok).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od umycia, oczyszczenia i osuszenia piersi z kurczaka. Następnie dzielę ją na mniejsze kawałki.
Krok 2. Mięsne kąski przekładam do miski. Do środka dodaję też: olej roślinny, startą skórkę z cytryny, chili jalapeno, suszoną cebulę, słodką paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier oraz sól. Mieszam dokładnie składniki, aby stworzyć idealną kombinację smakową. Następnie marynuję mięso przez 20 minut.
Krok 3. W osobnej misce przygotowuję kolejną marynatę. W tym celu łączę ze sobą: kawałki masła, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Mieszankę wstawiam na minutę do mikrofalówki, po czym dokładnie mieszam zawartość miseczki.
Krok 4. Wracam do pracy z mięsem. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijam na patyczki do szaszłyków. Na każdym patyczku powinno znaleźć się ok. 8-10 kawałków.
Następnie wkładam szaszłyki na 10 minut do frytkownicy. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 5. Po 10 minutach rozprowadzam na podpieczonych szaszłykach drugą marynatę. Świetnie do tego zadania nada się zwykły pędzelek kuchenny. Kurczakowe szaszłyki smażę jeszcze przez 5 minut.
Krok 6. Gotowe szaszłyki serwuję z posiekaną natką pietruszki oraz czerwoną papryczką. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy masz swoją ulubioną kombinację na szaszłyki. Jeśli tak, to jak ona dokładnie wygląda?