Wystarczy tak niewiele, aby zrobić fenomenalne szaszłyki z kurczaka

Lubisz wyraziste smaki? A może szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę na ciepło? Z dzisiejszym przepisem sukces masz gwarantowany już na samym starcie.

Palce lizać!Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje jakiejś odmiany. Nie inaczej jest też w kuchni. Aby gotowanie szybko się nie znudziło, warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i przygotować coś zupełnie innego

Z drugiej strony warto mieć zawsze pod ręką ciekawe pomysły na oryginalne przekąski, które możesz zrobić, kiedy niespodziewanie odwiedzi cię rodzina lub znajomi. Dzisiejsza receptura praktycznie robi się sama, a połączenie ostrych i kwaśnych smaków to prawdziwe mistrzostwo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Kiedy zaserwujesz tę przekąskę gościom, od razu poproszą o dokładny przepis

Składniki:

Kurczak:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka skórki z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej cebuli,
  • 1 łyżka suszonego chili jalapeno,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 oleju roślinnego.

Marynata:

  • 50 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 cytryny (sok).

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od umycia, oczyszczenia i osuszenia piersi z kurczaka. Następnie dzielę ją na mniejsze kawałki.

Bazą dzisiejszych szaszłyków jest kurczak
Bazą dzisiejszych szaszłyków jest kurczak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mięsne kąski przekładam do miski. Do środka dodaję też: olej roślinny, startą skórkę z cytryny, chili jalapeno, suszoną cebulę, słodką paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier oraz sól. Mieszam dokładnie składniki, aby stworzyć idealną kombinację smakową. Następnie marynuję mięso przez 20 minut.

Marynowanie kurczaka
Marynowanie kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce przygotowuję kolejną marynatę. W tym celu łączę ze sobą: kawałki masła, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Druga marynata powstanie na bazie masła
Druga marynata powstanie na bazie masła © Licencjodawca | Pyszności

Mieszankę wstawiam na minutę do mikrofalówki, po czym dokładnie mieszam zawartość miseczki. 

Krok 4. Wracam do pracy z mięsem. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijam na patyczki do szaszłyków. Na każdym patyczku powinno znaleźć się ok. 8-10 kawałków.

Przygotowanie szaszłyków
Przygotowanie szaszłyków © Licencjodawca | Pyszności

Następnie wkładam szaszłyki na 10 minut do frytkownicy. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Krok 5. Po 10 minutach rozprowadzam na podpieczonych szaszłykach drugą marynatę. Świetnie do tego zadania nada się zwykły pędzelek kuchenny. Kurczakowe szaszłyki smażę jeszcze przez 5 minut

Nałożenie drugiej marynaty
Nałożenie drugiej marynaty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe szaszłyki serwuję z posiekaną natką pietruszki oraz czerwoną papryczką. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy masz swoją ulubioną kombinację na szaszłyki. Jeśli tak, to jak ona dokładnie wygląda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę