WAŻNE
TERAZ

Wiceminister finansów zrezygnował ze stanowiska

Wystarczy tak niewiele, aby zrobić fenomenalne szaszłyki z kurczaka

Lubisz wyraziste smaki? A może szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę na ciepło? Z dzisiejszym przepisem sukces masz gwarantowany już na samym starcie.

Palce lizać!Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje jakiejś odmiany. Nie inaczej jest też w kuchni. Aby gotowanie szybko się nie znudziło, warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i przygotować coś zupełnie innego

Z drugiej strony warto mieć zawsze pod ręką ciekawe pomysły na oryginalne przekąski, które możesz zrobić, kiedy niespodziewanie odwiedzi cię rodzina lub znajomi. Dzisiejsza receptura praktycznie robi się sama, a połączenie ostrych i kwaśnych smaków to prawdziwe mistrzostwo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Kiedy zaserwujesz tę przekąskę gościom, od razu poproszą o dokładny przepis

Składniki:

Kurczak:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka skórki z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej cebuli,
  • 1 łyżka suszonego chili jalapeno,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 oleju roślinnego.

Marynata:

  • 50 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 cytryny (sok).

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od umycia, oczyszczenia i osuszenia piersi z kurczaka. Następnie dzielę ją na mniejsze kawałki.

Bazą dzisiejszych szaszłyków jest kurczak
Bazą dzisiejszych szaszłyków jest kurczak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mięsne kąski przekładam do miski. Do środka dodaję też: olej roślinny, startą skórkę z cytryny, chili jalapeno, suszoną cebulę, słodką paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier oraz sól. Mieszam dokładnie składniki, aby stworzyć idealną kombinację smakową. Następnie marynuję mięso przez 20 minut.

Marynowanie kurczaka
Marynowanie kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce przygotowuję kolejną marynatę. W tym celu łączę ze sobą: kawałki masła, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Druga marynata powstanie na bazie masła
Druga marynata powstanie na bazie masła © Licencjodawca | Pyszności

Mieszankę wstawiam na minutę do mikrofalówki, po czym dokładnie mieszam zawartość miseczki. 

Krok 4. Wracam do pracy z mięsem. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijam na patyczki do szaszłyków. Na każdym patyczku powinno znaleźć się ok. 8-10 kawałków.

Przygotowanie szaszłyków
Przygotowanie szaszłyków © Licencjodawca | Pyszności

Następnie wkładam szaszłyki na 10 minut do frytkownicy. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Krok 5. Po 10 minutach rozprowadzam na podpieczonych szaszłykach drugą marynatę. Świetnie do tego zadania nada się zwykły pędzelek kuchenny. Kurczakowe szaszłyki smażę jeszcze przez 5 minut

Nałożenie drugiej marynaty
Nałożenie drugiej marynaty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe szaszłyki serwuję z posiekaną natką pietruszki oraz czerwoną papryczką. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy masz swoją ulubioną kombinację na szaszłyki. Jeśli tak, to jak ona dokładnie wygląda?

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu