PrzepisSzaszłyki z kurczaka – ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań z mięsa

Szaszłyki z kurczaka – ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań z mięsa

Szaszłyki z kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com
Szaszłyki z kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com
26.04.2023 20:50, aktualizacja: 15.09.2023 16:03

Nie ma udanej majówki bez wielkiego grillowania. Jeśli masz dość tłustych mięs i chciałbyś przygotować coś pożywnego, smacznego i zdrowego, to dobrą propozycją będą szaszłyki z kurczaka. Mięso drobiowe w połączeniu z warzywami będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ich przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.

Grill podczas majówki to słowo, które można odmieniać przez wiele przypadków. Na ucztę w gronie rodziny i znajomych można przygotować wiele ciekawych potraw. Nikogo już nie zdziwi banan z grilla czy inne nietypowe potrawy, które wrzucasz na ruszt.

Jeśli szukasz pewnego rodzaju ucieczki od karkówek, kiełbas czy żeberek, to postaw na szaszłyki z kurczaka. Są delikatne, pełne wartości a dzięki odpowiedniej marynacie zachwycają smakiem i aromatem. Jesteś gotowy na nowe grillowe doznania?

Szaszłyki z kurczaka - dlaczego warto je przygotować?

Są pyszne, aromatyczne i soczyste - te określenia powinny wystarczyć, by opisać wyjątkowość tego dania z grilla. Szaszłyki drobiowe robi się szybko i co ważne, można je przygotować na kilka ciekawych sposobów. Panuje tu pełna dowolność użytych składników. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, warto postawić na odpowiednią marynatę. Najsmaczniejsza wydaje się jogurtowa marynata, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć miodu, który połączysz z innymi, ciekawymi składnikami.

Szaszłyki z kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com
Szaszłyki z kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com

Aby ułatwić ci wielkie grillowanie, postanowiliśmy zaprezentować przepisy na szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej i szaszłyki z kurczaka z miodem. Stawiasz na klasykę czy bardziej nowoczesne doznania kulinarne? Niezależnie od tego, który przepis na szaszłyki drobiowe wybierzesz, na pewno będziesz zachwycony.

Klasyczne szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie

Jeśli nie masz czasu na eksperymenty, to dobrze jest postawić na to, co smaczne i dobrze znane. Klasyczny przepis na szaszłyki z grilla bazuje na popularnych warzywach i aromatycznych przyprawach.

Składniki:

  • duży filet z kurczaka
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego i pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • sok z cytryny.
Klasyczne drobiowe szaszłyki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mistrz Fartucha
Klasyczne drobiowe szaszłyki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mistrz Fartucha

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kurczaka, cukinię i paprykę w kostkę. Cebulę należy pokroić na ćwiartki.
  2. Przełóż filet z piersi do miseczki i dodaj curry, jogurt naturalny, czosnek, paprykę słodką, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Mięso powinno się marynować przez minimum 4 godziny.
  3. Wyjmij kurczaka na minimum 30 minut przed grillowaniem. Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie, by się nie przypalały.
  4. Na każdy patyczek nakładaj mięso, cukinię, paprykę i cebulę - rób to naprzemiennie.
  5. Smaż na grillu na każdej stronie, do uzyskania złotego koloru.
  6. Podaj szaszłyki z sosem czosnkowym i porcją warzyw.

Szaszłyki z kurczaka z miodem. Jak je zrobić?

Okazuje się, że można też przygotować szaszłyki drobiowe bez dodatku warzyw, ale z wykorzystaniem marynaty, dzięki której kurczak stanie się soczysty i smaczny. Kolejka do grilla nie będzie miała końca.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz.
Szaszłyki z kurczaka - Pyszności; Foto Adobe Stock
Szaszłyki z kurczaka - Pyszności; Foto Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety z piersi kurczaka w paski.
  2. Do miseczki przełóż ketchup, musztardę, sok z cytryny, oliwę, miód, dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż paski z kurczaka do marynaty i je wymieszaj.
  4. Mięso z marynatą zawiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  5. Nadziewaj mięso na patyki, formując falę.
  6. Grilluj szaszłyki z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na kurczaka faszerowanego pomidorem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także