Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Proste szaszłyki z chrupiącej piersi z kurczaka w panierce przygotujesz w piekarniku. Pyszny przepis na nietypowy obiad dla całej rodziny.

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnikaTe szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika 🤤
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Mogłoby się wydawać, że w szaszłykach nie ma nic specjalnego, ot, kilka kawałków mięsa i warzyw nadzianych na patyk. Ta forma podania ma w sobie jednak coś, co sprawia, że uwielbiam po nią sięgać. Tym razem postawiłam na chrupiące kawałki piersi z kurczaka z dodatkiem mozzarelli i sera camembert.

Nie musisz od razu rozpalać grilla, bo te pyszne danie przygotujesz przy pomocy piekarnika. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na imprezy lub zaskakujący obiad dla twoich bliskich.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Szaszłyki z panierowanej piersi kurczaka

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka,
  • sól/pieprz,
  • 6 plastrów sera cheddar,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 100 g sera camembert,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 1,5 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka rozbijam na cienkie plastry i układam na folii spożywczej tak, aby powstał kurczakowy spód. Doprawiam mięso sola oraz pieprzem.
  2. Na mięsie układam plasterki sera cheddar, startą mozzarellę, plasterki sera camembert i doprawiam suszonym majerankiem, oregano oraz granulowanym czosnkiem.
  3. Chwytam za kawałek folii i zawijam roladę.
  4. Zawijam ciasno mięso w folię, zabezpieczając ją na brzegu, jak cukierek. Wstawiam do zamrażarki na około 1 godzinę.
  5. Po tym czasie odwijam mięso z folii i ostrym nożem kroję je w dość grube plasterki.
  6. Kawałki kurczaka zanurzam po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nadziewam na patyk do szaszłyków i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam na koniec jeszcze olejem roślinnym.
  7. Szaszłyki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez 20 minut.
  8. Gotowe mięsne kąski podaję na ciepło, kiedy znajdujące się w środku sery apetycznie wypływają podczas jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie