WideoTe szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika 🤤
Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika 🤤
Źródło zdjęć: © Pyszności
15.08.2023 16:36, aktualizacja: 15.03.2024 11:17

Proste szaszłyki z chrupiącej piersi z kurczaka w panierce przygotujesz w piekarniku. Pyszny przepis na nietypowy obiad dla całej rodziny.

Mogłoby się wydawać, że w szaszłykach nie ma nic specjalnego, ot, kilka kawałków mięsa i warzyw nadzianych na patyk. Ta forma podania ma w sobie jednak coś, co sprawia, że uwielbiam po nią sięgać. Tym razem postawiłam na chrupiące kawałki piersi z kurczaka z dodatkiem mozzarelli i sera camembert.

Nie musisz od razu rozpalać grilla, bo te pyszne danie przygotujesz przy pomocy piekarnika. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na imprezy lub zaskakujący obiad dla twoich bliskich.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z panierowanej piersi kurczaka

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka,
  • sól/pieprz,
  • 6 plastrów sera cheddar,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 100 g sera camembert,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 1,5 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka rozbijam na cienkie plastry i układam na folii spożywczej tak, aby powstał kurczakowy spód. Doprawiam mięso sola oraz pieprzem.
  2. Na mięsie układam plasterki sera cheddar, startą mozzarellę, plasterki sera camembert i doprawiam suszonym majerankiem, oregano oraz granulowanym czosnkiem.
  3. Chwytam za kawałek folii i zawijam roladę.
  4. Zawijam ciasno mięso w folię, zabezpieczając ją na brzegu, jak cukierek. Wstawiam do zamrażarki na około 1 godzinę.
  5. Po tym czasie odwijam mięso z folii i ostrym nożem kroję je w dość grube plasterki.
  6. Kawałki kurczaka zanurzam po kolei w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nadziewam na patyk do szaszłyków i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam na koniec jeszcze olejem roślinnym.
  7. Szaszłyki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez 20 minut.
  8. Gotowe mięsne kąski podaję na ciepło, kiedy znajdujące się w środku sery apetycznie wypływają podczas jedzenia. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także