WideoChrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC
Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC
Źródło zdjęć: © Pyszności
15.08.2023 12:43, aktualizacja: 10.10.2023 09:42

Chrupiący kurczak w przyprawach i niesamowitej panierce to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje lepiej niż z KFC.

Ten kurczak w moim domu gości dość często, a moi bliscy przepadają za jego smakiem. Sekret tego dania tkwi w niesamowicie chrupiącej panierce i mojej mieszance przypraw. Dzięki takiemu połączeniu kurczak przypomina nieco tego z KFC. Jest jednak jeszcze smaczniejszy, a ja jestem pewna, co jedzą moi bliscy.

Mój patent to woreczek strunowy — wrzucam do niego mięso, przyprawy i potrząsam. Dzięki temu równomiernie pokrywają kurczaka. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to pracochłonne, to w rzeczywistości jest szybko, prosto i przede wszystkim smacznie. A kultowe skrzydełka ze znanej sieciówki mogą się jedynie schować.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak jak z KFC

Składniki:

  • 500 g maślanki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki soli,
  • 8 udek z kurczaka,
  • 8 skrzydełek z kurczaka.

Panierka:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka granulowanej cebuli,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do maślanki dodaję jajka, sól oraz musztardę i dokładnie mieszam. Powstałym płynem zalewam pałki i skrzydełka z kurczaka. Owijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki do marynowania na minimum 2 godziny.
  2. Mąkę pszenną mieszam z kukurydzianą oraz przyprawami: słodką papryką, cebulą, czosnkiem, tymiankiem, oregano i ostrą papryką. W powstałej mieszance zanurzam kawałki zamarynowanego mięsa tak, aby panierka dokładnie oblepiła mięso.
  3. Mięso układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewam olejem roślinnym. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut, aż kurczak apetycznie się zarumieni.
  4. Gotowe mięso przekładam na talerz i posypuję dla dekoracji natką pietruszki. Podaję na ciepło. Świetne jako przekąska na imprezę lub obiad. Pasują do niego zarówno frytki jak i ziemniaki. Polecam dorzucić również domowy colesław. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także