Faszerowana pierś z indyka w domowym sosie warzywnym. Jak zrobić roladki z indyka w sosie?

Pierś z indyka to doskonała baza do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Z tym sprawdzonym przepisem zrobisz to w szybki i prosty sposób. Szczegółowa instrukcja krok po kroku już na Ciebie czeka!

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Pierś z indyka - jak ją podać?

Chociaż częściej sięgamy w sklepach po piersi z kurczaka, to na bazie indyka przygotować można również pyszne potrawy. W sklepach możesz znaleźć zarówno piersi, jak i sznycle.

Sznycle i pierś z indyka to praktycznie to samo. Pierś jest jednym, dużym kawałkiem, a sznycle to kotlety wycięte z piersi. W tym przepisie sprawdzą się zarówno sznycle, jak i cała pierś.

Sos do mięsa - przepis

Mięso z indyka nafaszerowaliśmy dzisiaj szpinakiem i parmezanem. Całość wieńczy pyszny, domowym sos warzywny. Jego przygotowanie jest bajecznie proste! To też fajny patent na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do potrawy.

Faszerowaną pierś z indyka w sosie warzywnym możesz serwować solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub kaszy. Gwarantujemy, że z każdym dodatkiem będzie się świetnie komponować.

Farsz do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Farsz

  1. 150 g zblanszowanego szpinaku
  2. 1/2 szklanki bułki tartej
  3. 1/2 szklanki tartego parmezanu
  4. 1 jajko
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki

  1. 1 kg filetu z piersi z indyka
  2. 3 marchewki
  3. 2 łodygi selera naciowego
  4. 1 cebula
  5. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  6. 1 łyżka ziół prowansalskich
  7. 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  8. 2 łyżeczki soli
  9. 1 łyżeczka pieprzu

Farsz do roladki

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania farszu do piersi z indyka.

W tym celu połącz w robocie kuchennym zblanszowany szpinak, starty drobno parmezan, bułkę tartą, jajko, obrany ząbek czosnku, sól oraz pieprz.

Jak zblanszować szpinak? Włóż umyte liście do sitka i zanurz na pół minuty we wrzącej wodzie. Po tym czasie przełóż do miski wypełnionej lodem.

Blanszowanie warzyw ma wiele zalet, między innymi dłużej zachowamy ich jędrność, smak i kolor, a także zabezpieczymy je przed utratą witamin.

faszerowana pierś z indyka

Gotową mieszankę odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Faszerowanie piersi z indyka

Farsz już mamy, czas teraz przygotować pierś z indyka.

Na początek dokładnie umyj i osusz mięso przy pomocy kuchennego ręcznika. Następnie zrób w centralnej części szeroką kieszonkę, w której będzie później farsz.

faszerowana pierś z indyka

Pierś z indyka wypełnij po brzegi szpinakowym farszem.

faszerowana pierś z indyka

Na koniec zabezpiecz pierś z indyka przy pomocy sznurka wędliniarskiego, aby mieć pewność, że podczas smażenia i duszenia mięsa farsz nie wypadnie nam na zewnątrz.

faszerowana pierś z indyka

Przygotowanie warzyw i smażenie

Czas przygotować warzywny sos, który będzie idealnie pasował do nafaszerowanej piersi z indyka.

Ponownie użyj robota kuchennego. Tym razem przy jego pomocy potnij w cienkie talarki obrane marchewki oraz łodygi selera naciowego.

faszerowana pierś z indyka

Na palniku ustaw duży garnek z oliwą z oliwek. Następnie umieść w nim pierś z indyka i obsmaż z każdej strony po 2-3 minuty, po czym wyjmij mięso z garnka.

faszerowana pierś z indyka

Po chwili wrzuć do naczynia cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj warzywa z robota kuchennego oraz przyprawy: zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym smaż je przez 10 minut.

faszerowana pierś z indyka

Duszenie i podanie

Po 10 minutach dodaj do garnka wcześniej podsmażone mięso.

Ale to nie koniec. W garnku powinien znaleźć się również bulion. Możesz użyć w tym przypadku zarówno bulionu warzywnego, jak i drobiowego. Ze względu na to, że główną rolą gra tutaj roladka, to bulion mięsny będzie świetnie pasował. Jeśli jednak zależy Ci na podkreśleniu smaku warzyw- wybierz drugi rodzaj bulionu.

faszerowana pierś z indyka

Składniki w garnku duś pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie podziel nafaszerowaną pierś z indyka na mniejsze kawałki. Natomiast z warzyw stwórz domowy sos. Jak to zrobić? Zblenduj zawartość garnka i to wszystko!

faszerowana pierś z indyka

Więcej pomysłów na ciekawe i jednocześnie pyszne posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam na pewno wiele kulinarnych inspiracji, które zostaną z Tobą na dłużej!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali