Faszerowana pierś z indyka w domowym sosie warzywnym. Jak zrobić roladki z indyka w sosie?
Pierś z indyka to doskonała baza do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Z tym sprawdzonym przepisem zrobisz to w szybki i prosty sposób. Szczegółowa instrukcja krok po kroku już na Ciebie czeka!
03.03.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:27
Pierś z indyka - jak ją podać?
Chociaż częściej sięgamy w sklepach po piersi z kurczaka, to na bazie indyka przygotować można również pyszne potrawy. W sklepach możesz znaleźć zarówno piersi, jak i sznycle.
Sznycle i pierś z indyka to praktycznie to samo. Pierś jest jednym, dużym kawałkiem, a sznycle to kotlety wycięte z piersi. W tym przepisie sprawdzą się zarówno sznycle, jak i cała pierś.
Sos do mięsa - przepis
Mięso z indyka nafaszerowaliśmy dzisiaj szpinakiem i parmezanem. Całość wieńczy pyszny, domowym sos warzywny. Jego przygotowanie jest bajecznie proste! To też fajny patent na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do potrawy.
Faszerowaną pierś z indyka w sosie warzywnym możesz serwować solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub kaszy. Gwarantujemy, że z każdym dodatkiem będzie się świetnie komponować.
Farsz do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Składniki
Farsz
- 150 g zblanszowanego szpinaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki
- 1 kg filetu z piersi z indyka
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Farsz do roladki
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania farszu do piersi z indyka.
W tym celu połącz w robocie kuchennym zblanszowany szpinak, starty drobno parmezan, bułkę tartą, jajko, obrany ząbek czosnku, sól oraz pieprz.
Jak zblanszować szpinak? Włóż umyte liście do sitka i zanurz na pół minuty we wrzącej wodzie. Po tym czasie przełóż do miski wypełnionej lodem.
Blanszowanie warzyw ma wiele zalet, między innymi dłużej zachowamy ich jędrność, smak i kolor, a także zabezpieczymy je przed utratą witamin.
Gotową mieszankę odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Faszerowanie piersi z indyka
Farsz już mamy, czas teraz przygotować pierś z indyka.
Na początek dokładnie umyj i osusz mięso przy pomocy kuchennego ręcznika. Następnie zrób w centralnej części szeroką kieszonkę, w której będzie później farsz.
Pierś z indyka wypełnij po brzegi szpinakowym farszem.
Na koniec zabezpiecz pierś z indyka przy pomocy sznurka wędliniarskiego, aby mieć pewność, że podczas smażenia i duszenia mięsa farsz nie wypadnie nam na zewnątrz.
Przygotowanie warzyw i smażenie
Czas przygotować warzywny sos, który będzie idealnie pasował do nafaszerowanej piersi z indyka.
Ponownie użyj robota kuchennego. Tym razem przy jego pomocy potnij w cienkie talarki obrane marchewki oraz łodygi selera naciowego.
Na palniku ustaw duży garnek z oliwą z oliwek. Następnie umieść w nim pierś z indyka i obsmaż z każdej strony po 2-3 minuty, po czym wyjmij mięso z garnka.
Po chwili wrzuć do naczynia cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj warzywa z robota kuchennego oraz przyprawy: zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym smaż je przez 10 minut.
Duszenie i podanie
Po 10 minutach dodaj do garnka wcześniej podsmażone mięso.
Ale to nie koniec. W garnku powinien znaleźć się również bulion. Możesz użyć w tym przypadku zarówno bulionu warzywnego, jak i drobiowego. Ze względu na to, że główną rolą gra tutaj roladka, to bulion mięsny będzie świetnie pasował. Jeśli jednak zależy Ci na podkreśleniu smaku warzyw- wybierz drugi rodzaj bulionu.
Składniki w garnku duś pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie podziel nafaszerowaną pierś z indyka na mniejsze kawałki. Natomiast z warzyw stwórz domowy sos. Jak to zrobić? Zblenduj zawartość garnka i to wszystko!
Więcej pomysłów na ciekawe i jednocześnie pyszne posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam na pewno wiele kulinarnych inspiracji, które zostaną z Tobą na dłużej!