Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić? Takiej przekąski jeszcze nie jadłeś

Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś! Kapusta pekińska w połączeniu z domową pastą z tuńczyka to sprawdzony przepis na zaskakującą przekąskę. Zobacz, jak zrobić roladki z pekinki z tuńczykiem.

Obrazek
Ewa

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Składniki i wykonanie

Podstawą naszej przekąski, czyli roladek z pekinki z tuńczykiem, jest pyszna pasta z tuńczyka. Przygotowaliśmy ją dzisiaj w nieco włoskim wydaniu: z suszonymi pomidorami i bazylią. Pasta z tuńczyka z twarogiem to sprawdzony przepis na dodatek do kanapki. Możesz nią również posmarować krakersy lub bliny i serwować jako imprezową przystawkę.

Dzisiaj naszą pastę wykorzystaliśmy jako farsz do kapusty. W ten sposób stworzyliśmy kapuściane roladki, które prezentują się naprawdę znakomicie.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – przepis

Roladki z pekinki z tuńczykiem świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, nie tylko na spotkania i imprezy. Pasta z tuńczyka nie jest podawana na pieczywie, które ma niestety tendencję do namaczania. Takie roladki możesz przygotować nawet dzień wcześniej!

Przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem, tj. składniki, przygotowanie i przepis krok po kroku poniżej.

Pastę z tuńczyka przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Roladki z pekinki z tuńczykiem – składniki

  1. 1 czerwona cebula
  2. 5 suszonych pomidorów w oleju
  3. 3 ugotowane na twardo jaja
  4. 250 g chudego twarogu
  5. 140 g tuńczyka w oleju
  6. 3 łyżki śmietany 22%
  7. 1 łyżka oregano
  8. 1 łyżka ziół prowansalskich
  9. 3/4 szklanki liści bazylii
  10. 1 kapusta pekińska

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Wykonanie krok po kroku

Zacznijmy od przygotowania pysznej pasty z tuńczyka. To początek naszego przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem.

W robocie kuchennym umieść cebulę, suszone pomidory i liście bazylii. Następnie dodaj do powstałej mieszanki jajka, twaróg, tuńczyka w oleju, śmietanę, oregano, zioła prowansalskie oraz pieprz. Pamiętaj, żeby tuńczyka odsączyć z zalewy, żeby pasta nie była zbyt ciężka. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.

Tak przygotowana pasta sprawdzi się nie tylko w naszych roladkach. Z powodzeniem możesz serwować ją na kawałku pieczywa. Przełóż ją do słoika i przechowuj w lodówce.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić?

Przejdź teraz do przygotowania nietypowych roladek z pekinki z tuńczykiem.

Podziel kapustę pekińską na pół i dokładnie ją umyj i osusz. Następnie umieść pastę z tuńczyka na każdym liściu. Wytnij głąb i zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie roladki z pekinki z tuńczykiem są już gotowe. Pokrój kapustę w plasterki i serwuj swojej rodzinie i gościom. Takiej przystawki jeszcze nie jedli.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem