Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić? Takiej przekąski jeszcze nie jadłeś

Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś! Kapusta pekińska w połączeniu z domową pastą z tuńczyka to sprawdzony przepis na zaskakującą przekąskę. Zobacz, jak zrobić roladki z pekinki z tuńczykiem.

Obrazek
Ewa

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Składniki i wykonanie

Podstawą naszej przekąski, czyli roladek z pekinki z tuńczykiem, jest pyszna pasta z tuńczyka. Przygotowaliśmy ją dzisiaj w nieco włoskim wydaniu: z suszonymi pomidorami i bazylią. Pasta z tuńczyka z twarogiem to sprawdzony przepis na dodatek do kanapki. Możesz nią również posmarować krakersy lub bliny i serwować jako imprezową przystawkę.

Dzisiaj naszą pastę wykorzystaliśmy jako farsz do kapusty. W ten sposób stworzyliśmy kapuściane roladki, które prezentują się naprawdę znakomicie.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – przepis

Roladki z pekinki z tuńczykiem świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, nie tylko na spotkania i imprezy. Pasta z tuńczyka nie jest podawana na pieczywie, które ma niestety tendencję do namaczania. Takie roladki możesz przygotować nawet dzień wcześniej!

Przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem, tj. składniki, przygotowanie i przepis krok po kroku poniżej.

Pastę z tuńczyka przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Roladki z pekinki z tuńczykiem – składniki

  1. 1 czerwona cebula
  2. 5 suszonych pomidorów w oleju
  3. 3 ugotowane na twardo jaja
  4. 250 g chudego twarogu
  5. 140 g tuńczyka w oleju
  6. 3 łyżki śmietany 22%
  7. 1 łyżka oregano
  8. 1 łyżka ziół prowansalskich
  9. 3/4 szklanki liści bazylii
  10. 1 kapusta pekińska

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Wykonanie krok po kroku

Zacznijmy od przygotowania pysznej pasty z tuńczyka. To początek naszego przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem.

W robocie kuchennym umieść cebulę, suszone pomidory i liście bazylii. Następnie dodaj do powstałej mieszanki jajka, twaróg, tuńczyka w oleju, śmietanę, oregano, zioła prowansalskie oraz pieprz. Pamiętaj, żeby tuńczyka odsączyć z zalewy, żeby pasta nie była zbyt ciężka. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.

Tak przygotowana pasta sprawdzi się nie tylko w naszych roladkach. Z powodzeniem możesz serwować ją na kawałku pieczywa. Przełóż ją do słoika i przechowuj w lodówce.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić?

Przejdź teraz do przygotowania nietypowych roladek z pekinki z tuńczykiem.

Podziel kapustę pekińską na pół i dokładnie ją umyj i osusz. Następnie umieść pastę z tuńczyka na każdym liściu. Wytnij głąb i zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie roladki z pekinki z tuńczykiem są już gotowe. Pokrój kapustę w plasterki i serwuj swojej rodzinie i gościom. Takiej przystawki jeszcze nie jedli.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa