Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić? Takiej przekąski jeszcze nie jadłeś
Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś! Kapusta pekińska w połączeniu z domową pastą z tuńczyka to sprawdzony przepis na zaskakującą przekąskę. Zobacz, jak zrobić roladki z pekinki z tuńczykiem.
28.02.2022 21:00
Jak zrobić pastę z tuńczyka? Składniki i wykonanie
Podstawą naszej przekąski, czyli roladek z pekinki z tuńczykiem, jest pyszna pasta z tuńczyka. Przygotowaliśmy ją dzisiaj w nieco włoskim wydaniu: z suszonymi pomidorami i bazylią. Pasta z tuńczyka z twarogiem to sprawdzony przepis na dodatek do kanapki. Możesz nią również posmarować krakersy lub bliny i serwować jako imprezową przystawkę.
Dzisiaj naszą pastę wykorzystaliśmy jako farsz do kapusty. W ten sposób stworzyliśmy kapuściane roladki, które prezentują się naprawdę znakomicie.
Roladki z pekinki z tuńczykiem – przepis
Roladki z pekinki z tuńczykiem świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, nie tylko na spotkania i imprezy. Pasta z tuńczyka nie jest podawana na pieczywie, które ma niestety tendencję do namaczania. Takie roladki możesz przygotować nawet dzień wcześniej!
Przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem, tj. składniki, przygotowanie i przepis krok po kroku poniżej.
Pastę z tuńczyka przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Składniki
Roladki z pekinki z tuńczykiem – składniki
- 1 czerwona cebula
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 3 ugotowane na twardo jaja
- 250 g chudego twarogu
- 140 g tuńczyka w oleju
- 3 łyżki śmietany 22%
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3/4 szklanki liści bazylii
- 1 kapusta pekińska
Jak zrobić pastę z tuńczyka? Wykonanie krok po kroku
Zacznijmy od przygotowania pysznej pasty z tuńczyka. To początek naszego przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem.
W robocie kuchennym umieść cebulę, suszone pomidory i liście bazylii. Następnie dodaj do powstałej mieszanki jajka, twaróg, tuńczyka w oleju, śmietanę, oregano, zioła prowansalskie oraz pieprz. Pamiętaj, żeby tuńczyka odsączyć z zalewy, żeby pasta nie była zbyt ciężka. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.
Tak przygotowana pasta sprawdzi się nie tylko w naszych roladkach. Z powodzeniem możesz serwować ją na kawałku pieczywa. Przełóż ją do słoika i przechowuj w lodówce.
Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić?
Przejdź teraz do przygotowania nietypowych roladek z pekinki z tuńczykiem.
Podziel kapustę pekińską na pół i dokładnie ją umyj i osusz. Następnie umieść pastę z tuńczyka na każdym liściu. Wytnij głąb i zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie roladki z pekinki z tuńczykiem są już gotowe. Pokrój kapustę w plasterki i serwuj swojej rodzinie i gościom. Takiej przystawki jeszcze nie jedli.
Smacznego!