Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić? Takiej przekąski jeszcze nie jadłeś

Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś! Kapusta pekińska w połączeniu z domową pastą z tuńczyka to sprawdzony przepis na zaskakującą przekąskę. Zobacz, jak zrobić roladki z pekinki z tuńczykiem.

Obrazek
Ewa

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Składniki i wykonanie

Podstawą naszej przekąski, czyli roladek z pekinki z tuńczykiem, jest pyszna pasta z tuńczyka. Przygotowaliśmy ją dzisiaj w nieco włoskim wydaniu: z suszonymi pomidorami i bazylią. Pasta z tuńczyka z twarogiem to sprawdzony przepis na dodatek do kanapki. Możesz nią również posmarować krakersy lub bliny i serwować jako imprezową przystawkę.

Dzisiaj naszą pastę wykorzystaliśmy jako farsz do kapusty. W ten sposób stworzyliśmy kapuściane roladki, które prezentują się naprawdę znakomicie.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – przepis

Roladki z pekinki z tuńczykiem świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, nie tylko na spotkania i imprezy. Pasta z tuńczyka nie jest podawana na pieczywie, które ma niestety tendencję do namaczania. Takie roladki możesz przygotować nawet dzień wcześniej!

Przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem, tj. składniki, przygotowanie i przepis krok po kroku poniżej.

Pastę z tuńczyka przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Roladki z pekinki z tuńczykiem – składniki

  1. 1 czerwona cebula
  2. 5 suszonych pomidorów w oleju
  3. 3 ugotowane na twardo jaja
  4. 250 g chudego twarogu
  5. 140 g tuńczyka w oleju
  6. 3 łyżki śmietany 22%
  7. 1 łyżka oregano
  8. 1 łyżka ziół prowansalskich
  9. 3/4 szklanki liści bazylii
  10. 1 kapusta pekińska

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Wykonanie krok po kroku

Zacznijmy od przygotowania pysznej pasty z tuńczyka. To początek naszego przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem.

W robocie kuchennym umieść cebulę, suszone pomidory i liście bazylii. Następnie dodaj do powstałej mieszanki jajka, twaróg, tuńczyka w oleju, śmietanę, oregano, zioła prowansalskie oraz pieprz. Pamiętaj, żeby tuńczyka odsączyć z zalewy, żeby pasta nie była zbyt ciężka. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.

Tak przygotowana pasta sprawdzi się nie tylko w naszych roladkach. Z powodzeniem możesz serwować ją na kawałku pieczywa. Przełóż ją do słoika i przechowuj w lodówce.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić?

Przejdź teraz do przygotowania nietypowych roladek z pekinki z tuńczykiem.

Podziel kapustę pekińską na pół i dokładnie ją umyj i osusz. Następnie umieść pastę z tuńczyka na każdym liściu. Wytnij głąb i zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie roladki z pekinki z tuńczykiem są już gotowe. Pokrój kapustę w plasterki i serwuj swojej rodzinie i gościom. Takiej przystawki jeszcze nie jedli.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze