Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić? Takiej przekąski jeszcze nie jadłeś

Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś! Kapusta pekińska w połączeniu z domową pastą z tuńczyka to sprawdzony przepis na zaskakującą przekąskę. Zobacz, jak zrobić roladki z pekinki z tuńczykiem.

Obrazek
Ewa

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Składniki i wykonanie

Podstawą naszej przekąski, czyli roladek z pekinki z tuńczykiem, jest pyszna pasta z tuńczyka. Przygotowaliśmy ją dzisiaj w nieco włoskim wydaniu: z suszonymi pomidorami i bazylią. Pasta z tuńczyka z twarogiem to sprawdzony przepis na dodatek do kanapki. Możesz nią również posmarować krakersy lub bliny i serwować jako imprezową przystawkę.

Dzisiaj naszą pastę wykorzystaliśmy jako farsz do kapusty. W ten sposób stworzyliśmy kapuściane roladki, które prezentują się naprawdę znakomicie.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – przepis

Roladki z pekinki z tuńczykiem świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, nie tylko na spotkania i imprezy. Pasta z tuńczyka nie jest podawana na pieczywie, które ma niestety tendencję do namaczania. Takie roladki możesz przygotować nawet dzień wcześniej!

Przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem, tj. składniki, przygotowanie i przepis krok po kroku poniżej.

Pastę z tuńczyka przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Roladki z pekinki z tuńczykiem – składniki

  1. 1 czerwona cebula
  2. 5 suszonych pomidorów w oleju
  3. 3 ugotowane na twardo jaja
  4. 250 g chudego twarogu
  5. 140 g tuńczyka w oleju
  6. 3 łyżki śmietany 22%
  7. 1 łyżka oregano
  8. 1 łyżka ziół prowansalskich
  9. 3/4 szklanki liści bazylii
  10. 1 kapusta pekińska

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Wykonanie krok po kroku

Zacznijmy od przygotowania pysznej pasty z tuńczyka. To początek naszego przepis na roladki z pekinki z tuńczykiem.

W robocie kuchennym umieść cebulę, suszone pomidory i liście bazylii. Następnie dodaj do powstałej mieszanki jajka, twaróg, tuńczyka w oleju, śmietanę, oregano, zioła prowansalskie oraz pieprz. Pamiętaj, żeby tuńczyka odsączyć z zalewy, żeby pasta nie była zbyt ciężka. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.

Tak przygotowana pasta sprawdzi się nie tylko w naszych roladkach. Z powodzeniem możesz serwować ją na kawałku pieczywa. Przełóż ją do słoika i przechowuj w lodówce.

Roladki z pekinki z tuńczykiem – jak zrobić?

Przejdź teraz do przygotowania nietypowych roladek z pekinki z tuńczykiem.

Podziel kapustę pekińską na pół i dokładnie ją umyj i osusz. Następnie umieść pastę z tuńczyka na każdym liściu. Wytnij głąb i zwiń w rulon przy pomocy folii spożywczej. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie roladki z pekinki z tuńczykiem są już gotowe. Pokrój kapustę w plasterki i serwuj swojej rodzinie i gościom. Takiej przystawki jeszcze nie jedli.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥