Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Jeśli piernik staropolski to nie jest ciasto w twoim stylu, może skusisz się na równie aromatyczny wypiek, ale o wiele bardziej delikatny i gotowy do zjedzenia praktycznie od razu po wypieczeniu. Ciasto możesz przygotować nawet na ostatnią chwilę. Przepis na pewno kojarzysz z robienia muffinek.
To zdecydowanie najłatwiejszy przepis na piernik – suche składniki wrzucasz do jednej miski, a mokre do drugiej, po czym łączysz je ze sobą. Ciasto wychodzi miękkie, wilgotne i pełne smaku, ponieważ w środku ląduje nie tylko aromatyczna przyprawa do piernika, ale także maślanka i cała tabliczka gorzkiej czekolady. Na piernik wystarczy położyć roztopioną czekoladę, a gdy polewa zastygnie, jest gotowy do podania.
Co można zjeść na jarmarku bożonarodzeniowym w centrum Warszawy?
Przepis na prosty piernik bożonarodzeniowy
Dodatkowo możesz przełożyć ciasto powidłami śliwkowymi lub podać je obok do posmarowania. W obydwu wersjach smakuje doskonale.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 200 ml maślanki,
- 150 ml oleju,
- 3 łyżki miodu,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia piernika,
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z maślanką, olejem i miodem.
- W kąpieli wodnej roztop 1 tabliczkę czekolady, lekko przestudź i wymieszaj z mokrymi składnikami.
- Następnie mokre składniki przełóż do suchych i po raz kolejny wymieszaj do uzyskania spójnej masy.
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Przed wyjęciem piernika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone w środku.
- Na polewę roztop w kąpieli wodnej kolejną tabliczkę czekolady. Polej nią przestudzony piernik.