Kiedy podałam te burgery, mój mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem
Burgery to imprezowy klasyk, po który chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Tym razem postawiłam jednak na kultową kanapkę w nietypowej odsłonie, bo rolę bułki odgrywa tutaj jajko. Idealnie sprawdzą się na kolację czy jako imprezowa przekąska.
05.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:42
Jeśli są tutaj konserwatywni fani amerykańskich burgerów, to uprzejmie prosi się ich o zachowanie spokoju. Jajeczne kanapki z kotletem drobiowym to przepis, który zdecydowanie warto spróbować. Takich burgerów jeszcze nie jadłeś - nie dość, że z oryginalną "bułką", to jeszcze w wydaniu mini. Zaskocz swoich bliskich nietypową kolacją lub podaj je jako imprezową przystawkę, która zachwyci twoich gości. Jest prosto, pysznie i efektownie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajeczne burgery
Składniki:
Farsz:
- 5 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Burgerki drobiowe:
- 200 g mielonego mięsa drobiowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Dodatki:
- 50 g tartego cheddara,
- 5 plasterków zielonego ogórka,
- 5 plasterków pomidorka koktajlowego,
- łyżka prażonej cebuli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania mini burgerów. Mięso przekładam do miski, dodaję słodką paprykę, sól, czosnek, pieprz oraz olej roślinny. Całość dokładnie mieszam i formuję w dłoniach niewielkie kotlety.
Krok 2: Ugotowane na twardo jajko przekrawam na pół i wyciągam z jego wnętrza żółtko. Żółtka przekładam do miski, dodaję majonez, słodką paprykę, sól oraz posiekaną natkę pietruszki i blenduję całość.
Krok 3: Na patelni rozgrzewam olej i smażę przygotowane mini kotlety. Po obróceniu ich na drugą stronę posypuję mięso startym serem i przykrywam patelnię pokrywką.
Krok 4: Białka jaj wypełniam przygotowanym farszem z żółtek. Dodaję plasterek pomidora, usmażony kotlet, plasterki pomidorków koktajlowych i przykrywam drugą połówką nafaszerowanego białka. Zabezpieczam całość wykałaczką, aby burgery jajeczne się nie rozpadły. Układam na talerzu i dekoruję prażoną cebulką. Smacznego!