Rosół na święta robię zupełnie inny niż na niedzielę. Sekretem jest nietypowy dodatek

Przygotowanie rosołu może wydawać się trudnym zadaniem. Mimo że jest to potrawa, której smak jest nam znany od najmłodszych lat, jej wykonanie może stanowić wyzwanie. Niektórzy mogą czuć się przytłoczeni samą myślą o gotowaniu rosołu. Dlatego też postanowiłem przyjść z pomocą i podpowiedzieć, jak przygotować ten wyjątkowy wywar.

Tak robię rosół na święta.Tak robię rosół na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przygotowanie aromatycznego rosołu może stanowić wyzwanie, ale z niewielką odmianą sprawi, że stanie się niezapomnianym daniem na twoim świątecznym stole. Dzięki nietypowemu dodatkowi nadasz temu klasycznemu wywarowi zupełnie nowego charakteru. Przekonaj się, jak zaimponować rodzinie i przyjaciołom rosołem na święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Rosół to potrawa, o której nie trzeba dużo mówić. Jest to klasyczne danie, które nie tylko pojawia się na naszych stołach co niedzielę. Można go spotkać również podczas różnego rodzaju uroczystości, takich jak wesela, chrzciny czy inne rodzinne imprezy. Smak rosołu jest dobrze znany każdemu z nas, a zaskoczenie gości takim daniem może okazać się nie lada wyzwaniem.

Rosół na święta z dodatkiem suszonych grzybów

Aby nadać potrawie głębszy aromat, do klasycznego przepisu na rosół warto dodać trochę suszonego składnika. Jak możesz się już domyślać, chodzi o suszone grzyby. To właśnie one, po uprzednim namoczeniu, są idealnym dopełnieniem tego klasycznego dania.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 kg udek kurczaka,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby umieść w miseczce i zalej je wodą. Pozostaw je w takim stanie na kilka godzin, aby mogły się dobrze namoczyć.
  2. Po upływie tego czasu, do dużego garnka włóż udka z kurczaka i zalej je wodą. Dodaj do garnka również ziele angielskie, liście laurowe oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  3. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zdejmować szumowiny z wierzchu. Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj te warzywa do mięsa i gotuj je do momentu, aż staną się miękkie. Cebulę obierz i opal ją nad ogniem, a następnie dodaj ją do garnka z pozostałymi składnikami.
  4. Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj również świeży lubczyk. Wymieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj z makaronem. Smacznego!

Oto prosty przepis na świąteczny rosół, który zaskoczy cię swoim niepowtarzalnym smakiem. Nietypowy dodatek, jakim są suszone grzyby, nada potrawie zupełnie nowy wymiar.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka