Większość myśli, że to pietruszka. Może zepsuć smak rosołu

Pasternak wygląda prawie tak samo, jak pietruszka. Najbliżej jednak mu do marchwi, z którą jest spokrewniony. Nie ma jednak pomarańczowej barwy i pozbawiony jest beta-karotenu. W smaku jest słodki i lekko orzechowy. Lepiej nie wrzucaj go do rosołu, bo może zepsuć jego smak.

PasternakPasternak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pasternak ma wiele właściwości odżywczych i mało kalorii (tylko 120 kcal w 100 gramach). Zawiera kwas foliowy, magnez i jest świetnym źródłem witaminy C. Oprócz tego w pasternaku znajdziemy błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego i sprawia, że nie po posiłku nie podjadamy, chroniąc nas tym samym przed przytyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Pasternak wygląda jak pietruszka, jednak znacznie się od niej różni

Wyglądem przypomina pietruszkę. Ciekawostką jest fakt, że w kuchni anglosaskiej obydwa warzywa wykorzystuje się zamiennie. Znacznie to jednak wpływa na smak potraw, na przykład rosół z pasternakiem nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego też warto dowiedzieć się, w jaki sposób odróżnić obydwie jarzyny od siebie.

Liście pietruszki są gładkie, ciemnozielone i pozbawione włosków, pasternak zaś jest jasnozielony i jego spód pokryty jest drobnymi włoskami. Nie zawsze jednak możemy znaleźć warzywo z nacią. Co robić w takiej sytuacji? Tutaj również nie musimy robić żadnych skomplikowanych rzeczy. Wystarczy, że przyjrzymy się miejscu, w którym ta nać powinna być. Pasternak ma niewielkie wgłębienie z ciemną otoczką, którego pietruszka nie posiada.

Pasternak
Pasternak © wikipedia

Kolejną kwestią jest smak. Kiedy potrzesz kawałek korzenia palcem, zauważysz, że pasternak wcale nie pachnie, jak pietruszka. Jego zapach raczej przypomina marchewkę - jest słodszy w smaku i da się wyczuć w nim orzechową nutę. Pietruszka ma mocny i wyrazisty aromat. Dlatego też bardziej nadaje się do zup, a szczególnie rosołu. Pasternak będzie za to świetnym dodatkiem do sałatek. Możesz również przygotować z niego przepyszne purée z dodatkiem pieprzu i soli oraz masła.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć