Większość myśli, że to pietruszka. Może zepsuć smak rosołu

Pasternak wygląda prawie tak samo, jak pietruszka. Najbliżej jednak mu do marchwi, z którą jest spokrewniony. Nie ma jednak pomarańczowej barwy i pozbawiony jest beta-karotenu. W smaku jest słodki i lekko orzechowy. Lepiej nie wrzucaj go do rosołu, bo może zepsuć jego smak.

PasternakPasternak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pasternak ma wiele właściwości odżywczych i mało kalorii (tylko 120 kcal w 100 gramach). Zawiera kwas foliowy, magnez i jest świetnym źródłem witaminy C. Oprócz tego w pasternaku znajdziemy błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego i sprawia, że nie po posiłku nie podjadamy, chroniąc nas tym samym przed przytyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Pasternak wygląda jak pietruszka, jednak znacznie się od niej różni

Wyglądem przypomina pietruszkę. Ciekawostką jest fakt, że w kuchni anglosaskiej obydwa warzywa wykorzystuje się zamiennie. Znacznie to jednak wpływa na smak potraw, na przykład rosół z pasternakiem nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego też warto dowiedzieć się, w jaki sposób odróżnić obydwie jarzyny od siebie.

Liście pietruszki są gładkie, ciemnozielone i pozbawione włosków, pasternak zaś jest jasnozielony i jego spód pokryty jest drobnymi włoskami. Nie zawsze jednak możemy znaleźć warzywo z nacią. Co robić w takiej sytuacji? Tutaj również nie musimy robić żadnych skomplikowanych rzeczy. Wystarczy, że przyjrzymy się miejscu, w którym ta nać powinna być. Pasternak ma niewielkie wgłębienie z ciemną otoczką, którego pietruszka nie posiada.

Pasternak
Pasternak © wikipedia

Kolejną kwestią jest smak. Kiedy potrzesz kawałek korzenia palcem, zauważysz, że pasternak wcale nie pachnie, jak pietruszka. Jego zapach raczej przypomina marchewkę - jest słodszy w smaku i da się wyczuć w nim orzechową nutę. Pietruszka ma mocny i wyrazisty aromat. Dlatego też bardziej nadaje się do zup, a szczególnie rosołu. Pasternak będzie za to świetnym dodatkiem do sałatek. Możesz również przygotować z niego przepyszne purée z dodatkiem pieprzu i soli oraz masła.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku