Zamiast ziemniaków, użyj innego warzywa, a nie pożałujesz. Kopytka palce lizać

Kluseczki przyrządzone z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek goszczą w polskiej kuchni od bardzo dawna. Nic dziwnego, gdyż kopytka mogą być samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do innych potraw. Gdy wzbogacimy je dyniowym purée, efekt okaże się jeszcze ciekawszy!

kopytka dyniowekopytka dyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerio Pardi

Kto pierwszy przyrządził kopytka? Prawdopodobnie byli to starożytni Rzymianie, którzy chętnie jadali tego typu kluseczki, choć oczywiście w ich składzie na próżno było szukać ziemniaków, które w Europie pojawiły się dopiero pod koniec XVI wieku. Z czasem kartofle stały się podstawowym składnikiem dania, zwanego w Italii gnocchi.

Podobne przysmaki znane są także na Słowacji (jako haluszki) czy w Niemczech (schupfnudeln). W Polsce za kolebkę kopytek uznawana jest Wielkopolska, gdzie na kluseczki mawia się szagówki (są krojone na skos, czyli po poznańsku "na szagę").

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Choć gotowane ziemniaki są podstawowym składnikiem potrawy, warto wzbogacać ją innymi dodatkami. Za jeden z najciekawszych uchodzi dyniowe purée, które sprawia, że kopytka nabierają charakteru i zachwycają nawet najwybredniejszych smakoszy…

Dynia – wartości odżywcze

By przygotować pyszną alternatywę dla tradycyjnych kopytek, potrzebujemy dyniowego purée, czyli produktu nie tylko smacznego, ale również bardzo korzystnego dla zdrowia.

Dyniowy miąższ jest bowiem skarbnicą błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie i chroni przed zaparciami, a także reguluje perystaltykę jelit oraz na długo zaspokaja uczucie głodu. Piękny kolor warzywo zawdzięcza wysokiemu stężeniu karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy przekształcających się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę.

Dynia dostarcza również sporo innych witamin: C, E czy kwasu foliowego. Nie traci swoich wartości nawet po obróbce termicznej. Wręcz przeciwnie, poddana działaniu wysokiej temperatury staje się bogatym źródłem potasu (reguluje ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe, pracę nerek i rytm serca, dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), a także wapnia, magnezu czy selenu.

Jak przygotować purée? Najlepiej nadają się odmiany dyni o niższej zawartości wody, choćby coraz popularniejsza w Polsce hokkaido, znacznie mniejsza od innych przedstawicieli swojej rodziny. Kupując warzywo, należy zwrócić uwagę na jego skórkę (nie powinny się na niej pojawiać przebarwienia czy ślady pleśni), ale również ogonek – najlepiej, gdyby był zdrewniały i przypominał korek.

Najpierw dynię obieramy i kroimy na kawałki, po czym umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 35-40 minut. Po upływie tego czasu dynię wyjmujemy, pozostawiamy do wystudzenia, po czym blendujemy na gładką masę. Purée jest już gotowe.

Jak przygotować dyniowe kopytka

Ziemniaki (pół kilograma) gotujemy, następnie studzimy i tłuczemy lub mielimy w maszynce, po czym dodajemy do miski, razem z dyniowym purée (400 g) i mąką pszenną (200 g). Wbijamy jajko, dosypujemy sól (pół łyżeczki) i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Mieszamy i zagniatamy, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy wałek, który delikatnie spłaszczamy, a na koniec kroimy na niewielkie kluseczki, na skos. Kopytka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Wyjmujemy je po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Dyniowe kluseczki będą pysznym dodatkiem do innych potraw, ale znakomicie smakują także jako samodzielne danie, polane tylko smakowym masłem (np. rozmarynowym lub pietruszkowym) i posypane parmezanem albo innym twardym serem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni