Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Smażony karp nie musi odgrywać głównej roli na wigilijnej wieczerzy. Inna tradycyjna potrawa może wystąpić w roli ciepłego dania, które jest podawane zaraz po zupie grzybowej lub barszczu. Odkąd przestawiłam się na rybę po grecku w tej wersji, nic nie zostaje na drugi dzień.
Ta potrawa jest wymieniana przez dietetyków jako przykład dania wigilijnego, które nie tylko jest tradycyjne i smaczne, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Pod warzywną kołderką możesz schować filety z białej ryby morskiej, takiej jak dorsz, morszczuk czy mintaj. Są to gatunki o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości kwasów omega-3, a przy tym nie kumulują tak bardzo metali ciężkich jak wielkie ryby w stylu łososia.
Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny
Klasyczna potrawa wigilijna a wersja z piekarnika
Tradycyjny przepis na rybę po grecku powstał w PRL, kiedy jedyną dostępną rybą był karp o dość charakterystycznym, mulistym posmaku. Żeby nieco złagodzić ten profil, sprytni kucharze i kucharki wpadli na pomysł, aby przykryć rybę duszonymi warzywami w słodko-kwaśnym pomidorowym sosie. Smażone dzwonka pod warzywną kołderką chowano do lodówki i podawano na zimno. Z czasem, gdy w sklepach pojawiła się inna ryba, coraz chętnie sięgano po filety. Nie tylko ze względu na lepszy smak, ale także z przyczyn praktycznych – z takiej potrawy nie trzeba wydłubywać ości.
Jak widać, przepis ewoluował i stale się zmienia. Warzywa mrożone z paczki, które były popularne w latach 90., zastępują marchewki z upraw ekologicznych. Zamiast koncentratu pomidorowego z kiepskim składem pojawia się włoska passata pomidorowa lub przecier z domowej spiżarki. Kolejnym krokiem naprzód jest przygotowanie ryby w piekarniku zamiast na patelni, co pozwala zredukować ilość tłuszczu. Wybierz filety z białych gatunków morskiej, ułóż w brytfannie i przykryj duszonymi warzywami. Podaj na wigilię jako alternatywę dla smażonego karpia.
Przepis na rybę po grecku z piekarnika
W takiej wersji potrawa jest lekka i przyjemnie rozgrzewająca. Nie syci tak bardzo jak smażony karp z ziemniakami, dzięki czemu jest większa ochota na degustację innych dań wigilijnych.
Składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 2 cebule,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka cukru,
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza osusz przy pomocy ręcznika papierowego i ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp solą i pieprzem.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij cebulę.
- Po chwili dorzuć marchewkę i pietruszkę, starte na grubych oczkach.
- Dodaj passatę pomidorową, cukier, słodką mieloną paprykę, świeżo zmielony pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś do miękkości.
- Filety ułożone w naczyniu żaroodpornym przykryj duszonymi warzywami.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.