Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia

Smażony karp nie musi odgrywać głównej roli na wigilijnej wieczerzy. Inna tradycyjna potrawa może wystąpić w roli ciepłego dania, które jest podawane zaraz po zupie grzybowej lub barszczu. Odkąd przestawiłam się na rybę po grecku w tej wersji, nic nie zostaje na drugi dzień.

Ryba po grecku z piekarnikaRyba po grecku z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ta potrawa jest wymieniana przez dietetyków jako przykład dania wigilijnego, które nie tylko jest tradycyjne i smaczne, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Pod warzywną kołderką możesz schować filety z białej ryby morskiej, takiej jak dorsz, morszczuk czy mintaj. Są to gatunki o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości kwasów omega-3, a przy tym nie kumulują tak bardzo metali ciężkich jak wielkie ryby w stylu łososia.

Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny

Klasyczna potrawa wigilijna a wersja z piekarnika

Tradycyjny przepis na rybę po grecku powstał w PRL, kiedy jedyną dostępną rybą był karp o dość charakterystycznym, mulistym posmaku. Żeby nieco złagodzić ten profil, sprytni kucharze i kucharki wpadli na pomysł, aby przykryć rybę duszonymi warzywami w słodko-kwaśnym pomidorowym sosie. Smażone dzwonka pod warzywną kołderką chowano do lodówki i podawano na zimno. Z czasem, gdy w sklepach pojawiła się inna ryba, coraz chętnie sięgano po filety. Nie tylko ze względu na lepszy smak, ale także z przyczyn praktycznych – z takiej potrawy nie trzeba wydłubywać ości.

Jak widać, przepis ewoluował i stale się zmienia. Warzywa mrożone z paczki, które były popularne w latach 90., zastępują marchewki z upraw ekologicznych. Zamiast koncentratu pomidorowego z kiepskim składem pojawia się włoska passata pomidorowa lub przecier z domowej spiżarki. Kolejnym krokiem naprzód jest przygotowanie ryby w piekarniku zamiast na patelni, co pozwala zredukować ilość tłuszczu. Wybierz filety z białych gatunków morskiej, ułóż w brytfannie i przykryj duszonymi warzywami. Podaj na wigilię jako alternatywę dla smażonego karpia.

Przepis na rybę po grecku z piekarnika

W takiej wersji potrawa jest lekka i przyjemnie rozgrzewająca. Nie syci tak bardzo jak smażony karp z ziemniakami, dzięki czemu jest większa ochota na degustację innych dań wigilijnych.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 2 cebule,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza osusz przy pomocy ręcznika papierowego i ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp solą i pieprzem.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij cebulę.
  3. Po chwili dorzuć marchewkę i pietruszkę, starte na grubych oczkach.
  4. Dodaj passatę pomidorową, cukier, słodką mieloną paprykę, świeżo zmielony pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś do miękkości.
  5. Filety ułożone w naczyniu żaroodpornym przykryj duszonymi warzywami.
  6. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇