Rybę piecz w tej temperaturze. Będzie soczysta i niezwykle smaczna

Lecisz według schematu i wszystko pieczesz w 180 stopniach Celsjusza? W przypadku ryby możesz znacznie podkręcić grzałkę – przyrumieni się na zewnątrz, a w środku pozostanie przyjemnie soczysta. Sprawdź, jaka temperatura w piekarniku jest najlepsza dla różnych gatunków ryb.

Ryba z piekarnika to pomysł na zdrowy obiadRyba z piekarnika to pomysł na zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czas i temperatura pieczenia ryby w dużym stopniu zależy od gatunku, wagi i sposobu wstępnej obróbki. Cienkie filety będą wymagały niższej temperatury i krótszego czasu niż duże ryby pieczone w całości. Oczywiście ważne są również dodatki – jeśli pieczesz rybę razem z warzywami, na przykład w pomidorach, mięso wyjdzie bardziej soczyste niż w przypadku samych filetów ułożonych na blaszce i posypanych przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

W jakiej temperaturze piec chude ryby morskie?

Dorsza, doradę lub okonia najlepiej upiec w całości. Wypatroszoną i oczyszczoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Taka temperatura będzie również odpowiednia do upieczenia halibuta. Średniej wielkości ryba, ważąca ok. 800 g, potrzebuje 30 minut pieczenia. Aby ryba miała chrupiąca skórkę, należy osuszyć ją przed włożeniem do piekarnika.

Wyższa temperatura na steki z łososia

W przypadku tłustych ryb morskich warto podkręcić temperaturę. Grubsze filety z łososia będą idealne już po 20 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Rybę najlepiej upiec ze skórą, która zapobiega wysychaniu mięsa. Posyp ją prostymi przyprawami – solą i kolorowym pieprzem. Na wierzch połóż tymianek i kilka plasterków cytryny.

Tłuste ryby morskie pieczone w całości

Całe ryby ze skórką możesz śmiało wrzucić do piekarnika rozgrzanego nawet do 230 stopni Celsjusza. Skóra będzie działać niczym rękaw foliowy, zatrzymując wewnątrz soki. Ryba ważąca 1,5 kg będzie gotowa już po 25 minutach pieczenia.

Większe ryby warto ponacinać, aby mięso bardziej wchłonęło aromat przypraw. Do marynowania ryby użyj oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół.

Pieczenie ryb słodkowodnych

Ryby słodkowodne są zazwyczaj nieco bardziej tłuste, a dzięki temu również bardziej odporne na wysychanie podczas obróbki termicznej. Dobrze znoszą pieczenie w wyższej temperaturze, nawet do 220 stopni Celsjusza. Pstrąg, ważący ok. 350 g, będzie gotowy po 15-20 minutach pieczenia w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.

Większe ryby, takie jak karp, potrzebują wyższej temperatury i dłuższego czasu obróbki – porcja ważąca 1,5 kg będzie gotowa po 40-60 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Źródło: akademiasmaku.pl

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇