Rybę piecz w tej temperaturze. Będzie soczysta i niezwykle smaczna

Lecisz według schematu i wszystko pieczesz w 180 stopniach Celsjusza? W przypadku ryby możesz znacznie podkręcić grzałkę – przyrumieni się na zewnątrz, a w środku pozostanie przyjemnie soczysta. Sprawdź, jaka temperatura w piekarniku jest najlepsza dla różnych gatunków ryb.

Ryba z piekarnika to pomysł na zdrowy obiadRyba z piekarnika to pomysł na zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czas i temperatura pieczenia ryby w dużym stopniu zależy od gatunku, wagi i sposobu wstępnej obróbki. Cienkie filety będą wymagały niższej temperatury i krótszego czasu niż duże ryby pieczone w całości. Oczywiście ważne są również dodatki – jeśli pieczesz rybę razem z warzywami, na przykład w pomidorach, mięso wyjdzie bardziej soczyste niż w przypadku samych filetów ułożonych na blaszce i posypanych przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

W jakiej temperaturze piec chude ryby morskie?

Dorsza, doradę lub okonia najlepiej upiec w całości. Wypatroszoną i oczyszczoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Taka temperatura będzie również odpowiednia do upieczenia halibuta. Średniej wielkości ryba, ważąca ok. 800 g, potrzebuje 30 minut pieczenia. Aby ryba miała chrupiąca skórkę, należy osuszyć ją przed włożeniem do piekarnika.

Wyższa temperatura na steki z łososia

W przypadku tłustych ryb morskich warto podkręcić temperaturę. Grubsze filety z łososia będą idealne już po 20 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Rybę najlepiej upiec ze skórą, która zapobiega wysychaniu mięsa. Posyp ją prostymi przyprawami – solą i kolorowym pieprzem. Na wierzch połóż tymianek i kilka plasterków cytryny.

Tłuste ryby morskie pieczone w całości

Całe ryby ze skórką możesz śmiało wrzucić do piekarnika rozgrzanego nawet do 230 stopni Celsjusza. Skóra będzie działać niczym rękaw foliowy, zatrzymując wewnątrz soki. Ryba ważąca 1,5 kg będzie gotowa już po 25 minutach pieczenia.

Większe ryby warto ponacinać, aby mięso bardziej wchłonęło aromat przypraw. Do marynowania ryby użyj oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół.

Pieczenie ryb słodkowodnych

Ryby słodkowodne są zazwyczaj nieco bardziej tłuste, a dzięki temu również bardziej odporne na wysychanie podczas obróbki termicznej. Dobrze znoszą pieczenie w wyższej temperaturze, nawet do 220 stopni Celsjusza. Pstrąg, ważący ok. 350 g, będzie gotowy po 15-20 minutach pieczenia w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.

Większe ryby, takie jak karp, potrzebują wyższej temperatury i dłuższego czasu obróbki – porcja ważąca 1,5 kg będzie gotowa po 40-60 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Źródło: akademiasmaku.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć