Rybę piecz w tej temperaturze. Będzie soczysta i niezwykle smaczna
Lecisz według schematu i wszystko pieczesz w 180 stopniach Celsjusza? W przypadku ryby możesz znacznie podkręcić grzałkę – przyrumieni się na zewnątrz, a w środku pozostanie przyjemnie soczysta. Sprawdź, jaka temperatura w piekarniku jest najlepsza dla różnych gatunków ryb.
Czas i temperatura pieczenia ryby w dużym stopniu zależy od gatunku, wagi i sposobu wstępnej obróbki. Cienkie filety będą wymagały niższej temperatury i krótszego czasu niż duże ryby pieczone w całości. Oczywiście ważne są również dodatki – jeśli pieczesz rybę razem z warzywami, na przykład w pomidorach, mięso wyjdzie bardziej soczyste niż w przypadku samych filetów ułożonych na blaszce i posypanych przyprawami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
W jakiej temperaturze piec chude ryby morskie?
Dorsza, doradę lub okonia najlepiej upiec w całości. Wypatroszoną i oczyszczoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Taka temperatura będzie również odpowiednia do upieczenia halibuta. Średniej wielkości ryba, ważąca ok. 800 g, potrzebuje 30 minut pieczenia. Aby ryba miała chrupiąca skórkę, należy osuszyć ją przed włożeniem do piekarnika.
Wyższa temperatura na steki z łososia
W przypadku tłustych ryb morskich warto podkręcić temperaturę. Grubsze filety z łososia będą idealne już po 20 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Rybę najlepiej upiec ze skórą, która zapobiega wysychaniu mięsa. Posyp ją prostymi przyprawami – solą i kolorowym pieprzem. Na wierzch połóż tymianek i kilka plasterków cytryny.
Tłuste ryby morskie pieczone w całości
Całe ryby ze skórką możesz śmiało wrzucić do piekarnika rozgrzanego nawet do 230 stopni Celsjusza. Skóra będzie działać niczym rękaw foliowy, zatrzymując wewnątrz soki. Ryba ważąca 1,5 kg będzie gotowa już po 25 minutach pieczenia.
Większe ryby warto ponacinać, aby mięso bardziej wchłonęło aromat przypraw. Do marynowania ryby użyj oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół.
Pieczenie ryb słodkowodnych
Ryby słodkowodne są zazwyczaj nieco bardziej tłuste, a dzięki temu również bardziej odporne na wysychanie podczas obróbki termicznej. Dobrze znoszą pieczenie w wyższej temperaturze, nawet do 220 stopni Celsjusza. Pstrąg, ważący ok. 350 g, będzie gotowy po 15-20 minutach pieczenia w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.
Większe ryby, takie jak karp, potrzebują wyższej temperatury i dłuższego czasu obróbki – porcja ważąca 1,5 kg będzie gotowa po 40-60 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Źródło: akademiasmaku.pl