Rybę piecz w tej temperaturze. Będzie soczysta i niezwykle smaczna

Lecisz według schematu i wszystko pieczesz w 180 stopniach Celsjusza? W przypadku ryby możesz znacznie podkręcić grzałkę – przyrumieni się na zewnątrz, a w środku pozostanie przyjemnie soczysta. Sprawdź, jaka temperatura w piekarniku jest najlepsza dla różnych gatunków ryb.

Ryba z piekarnika to pomysł na zdrowy obiadRyba z piekarnika to pomysł na zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czas i temperatura pieczenia ryby w dużym stopniu zależy od gatunku, wagi i sposobu wstępnej obróbki. Cienkie filety będą wymagały niższej temperatury i krótszego czasu niż duże ryby pieczone w całości. Oczywiście ważne są również dodatki – jeśli pieczesz rybę razem z warzywami, na przykład w pomidorach, mięso wyjdzie bardziej soczyste niż w przypadku samych filetów ułożonych na blaszce i posypanych przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

W jakiej temperaturze piec chude ryby morskie?

Dorsza, doradę lub okonia najlepiej upiec w całości. Wypatroszoną i oczyszczoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Taka temperatura będzie również odpowiednia do upieczenia halibuta. Średniej wielkości ryba, ważąca ok. 800 g, potrzebuje 30 minut pieczenia. Aby ryba miała chrupiąca skórkę, należy osuszyć ją przed włożeniem do piekarnika.

Wyższa temperatura na steki z łososia

W przypadku tłustych ryb morskich warto podkręcić temperaturę. Grubsze filety z łososia będą idealne już po 20 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Rybę najlepiej upiec ze skórą, która zapobiega wysychaniu mięsa. Posyp ją prostymi przyprawami – solą i kolorowym pieprzem. Na wierzch połóż tymianek i kilka plasterków cytryny.

Tłuste ryby morskie pieczone w całości

Całe ryby ze skórką możesz śmiało wrzucić do piekarnika rozgrzanego nawet do 230 stopni Celsjusza. Skóra będzie działać niczym rękaw foliowy, zatrzymując wewnątrz soki. Ryba ważąca 1,5 kg będzie gotowa już po 25 minutach pieczenia.

Większe ryby warto ponacinać, aby mięso bardziej wchłonęło aromat przypraw. Do marynowania ryby użyj oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół.

Pieczenie ryb słodkowodnych

Ryby słodkowodne są zazwyczaj nieco bardziej tłuste, a dzięki temu również bardziej odporne na wysychanie podczas obróbki termicznej. Dobrze znoszą pieczenie w wyższej temperaturze, nawet do 220 stopni Celsjusza. Pstrąg, ważący ok. 350 g, będzie gotowy po 15-20 minutach pieczenia w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.

Większe ryby, takie jak karp, potrzebują wyższej temperatury i dłuższego czasu obróbki – porcja ważąca 1,5 kg będzie gotowa po 40-60 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Źródło: akademiasmaku.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości