Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Wstajesz rano i myślisz o fasolce po bretońsku na obiad. Czy wszystko przepadnie, bo nie masz namoczonej fasoli? Niekoniecznie. Są sprytne sposoby na to, aby przyspieszyć ten prosty, ale czasochłonny proces. Poniżej plusy i minusy różnych rozwiązań.
Moczenie fasoli nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Jedyne co trzeba zrobić to sięgnąć po duży garnek lub miskę, wsypać fasolę, zalać wodą, przykryć pokrywą i schować na noc do lodówki. Jednak w praktyce mało kto planuje dania z wyprzedzeniem i w rezultacie domową fasolkę po bretońsku zastępuje gotowiec ze słoika lub puszki.
Jest na to inna rada – jeśli zapomnisz o namoczeniu fasoli, dodaj do wody niewielką ilość sody oczyszczonej, co znacznie przyspieszy proces. Niestety ten sposób, choć skuteczny, nie jest pozbawiony wad.
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Dlaczego trzeba moczyć fasolę?
Trik z sodą oczyszczoną działa i już po godzinie ziarna są przygotowane do kolejnego etapu obróbki, podczas gdy standardowe namaczanie trwa minimum 8 godzin. Jednak pójście na skróty nie jest tak samo skuteczne, jak długi proces. Fasola pod wpływem sody mięknie, ale w wyniku długiego namaczania z ziaren zostają lepiej wypłukane substancje, które u niektórych osób powodują dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia, gazy czy bóle brzucha. Fasolę można moczyć nawet do 24 godzin, przy czym w międzyczasie warto wymienić wodę.
Ważne jest to, żeby nie gotować nasion w wodzie po ich moczeniu. To właśnie w niej znajdują się wypłukane oligosacharydy i część substancji antyodżywczych, które odpowiadają za wzdęcia. Taką wodę możesz wykorzystać do podlewania roślin (o ile nie było w niej dodatku soli), ale fasolę zalej świeżą, zimną wodą z kranu.
Jak dodatek sody wpływa na fasolę?
Dodanie niewielkiej ilości sody oczyszczonej do wody znacząco zmienia strukturę fasoli. Soda podnosi pH wody, co ułatwia rozpad pektyn i hemiceluloz w ścianach komórkowych, a to bezpośrednio przekłada się na szybsze mięknięcie ziaren. Standardowy czas moczenia fasoli, który wynosi 8 do 12 godzin, można dzięki temu skrócić do około 1 godziny.
Należy jednak pamiętać, że nadmierne użycie sody może prowadzić do utraty niektórych wartości odżywczych, takich jak witamina B1, a także niekorzystnie wpłynąć na smak – fasola staje się wtedy zbyt miękka i ma delikatnie "mydlany" posmak. Dlatego stosuje się tylko szczyptę, dosłownie 1/4 łyżeczki na duży garnek wody. W takiej ilości soda przyspiesza przygotowanie, ale nie obniża zauważalnie jakości ziaren.
Fasola lżejsza na żołądek
Jeśli często cierpisz na dolegliwości żołądkowe po zjedzeniu strączków, pomocne może być gotowanie dwufazowe. Namoczoną fasolę zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 5 minut od momentu wrzenia. Następnie przykryj garnek pokrywką i pozostaw na 1 godzinę. Po tym czasie odcedź nasiona i zalej je świeżą wodą. Gotuj do miękkości na małej mocy palnika.
Dla złagodzenia właściwości wzdymających możesz dodać do wody przyprawy takie jak majeranek, liść laurowy, kminek czy cząber. Wrzuć wybrany składnik w niewielkiej ilości do garnka z gotującą się fasolką i wyjmij po ugotowaniu. Ten zestaw przypraw sprawdzi się również do doprawienia fasolki po bretońsku. Po posiłku możesz zaparzyć napar ziołowy z mięty, rumianku lub koperku, który dodatkowo wspomoże procesy trawienne.