Wrzuć odpowiednie przyprawy do czerwonego barszczu. Bez nich będzie mdły i niesmaczny
19.12.2023 15:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie tylko zakwas buraczany decyduje o wyjątkowym charakterze wigilijnego barszczu. Niezwykle istotną rolę odgrywają w nim również przyprawy. To one nadają zupie jej unikalnego lekko pikantnego i głębokiego smaku. Czym więc doprawić barszcz czerwony, by wydobyć z niego jak najwięcej?
Barszcz czerwony to tradycyjna polska potrawa, która zdobyła serca milionów naszych rodaków. Ta wyjątkowa zupa, o intensywnym rubinowym kolorze i charakterystycznym lekko kwaśnym smaku, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Z wielką przyjemnością podajemy go również jako dodatek do takich dań jak paszteciki czy krokiety. Czym jednak jest spowodowane, że smak wigilijnego barszczu jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy? Jakie są sekrety przyprawiania barszczu czerwonego, aby wydobyć z niego wszystko, co najlepsze?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym przyprawić barszcz czerwony?
Barszcz czerwony, podobnie jak każdą inną zupę, można przyprawić według własnego uznania. Każdy z nas ma bowiem swoje ulubione smaki i preferencje. Istnieją jednak pewne przyprawy, które są wręcz nieodłączną częścią czerwonego barszczu i bez nich zupa ta po prostu nie smakuje tak samo. Jakie są to przyprawy?
Przede wszystkim majeranek oraz czosnek, który do barszczu dodać można w formie surowej lub suszonej. W obu przypadkach czosnek znacząco wpływa na walory smakowe zupy. W barszczu dobrze się odnajduje też ziele angielskie i liść laurowy. Nie zapominajmy też o kminku i lubczyku.
Jak przyprawić barszcz czerwony na Wigilię?
Przygotowanie barszczu czerwonego to prawdziwa sztuka kulinarna. Wymaga ona przestrzegania pewnych zasad, zwłaszcza jeśli chodzi o dodawanie przypraw. Nie należy wrzucać wszystkiego od razu.
Na początku do gotujących się warzyw dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. W trakcie gotowania można dodać majeranek i czosnek. Na sam koniec, po odcedzeniu warzyw, barszcz powinno się posolić, ewentualnie dodać szczyptę cukru. Dla uzyskania wyraźniejszego smaku, do gotowego barszczu warto dodać odrobinę octu, soku z cytryny lub zakwasu buraczanego.
Ocet nada zupie nie tylko bardziej wyrazistego smaku, ale też pogłębi kolor barszczu. Zazwyczaj stawiamy na ocet spirytusowy, jednak można też sięgnąć po łagodniejszy ocet jabłkowy. Pamiętaj, by dodać go do barszczu, kiedy buraki będą już miękkie. Jeśli dodasz ocet za wcześnie, buraki mogą się nie ugotować.