Wrzuć odpowiednie przyprawy do czerwonego barszczu. Bez nich będzie mdły i niesmaczny

Nie tylko zakwas buraczany decyduje o wyjątkowym charakterze wigilijnego barszczu. Niezwykle istotną rolę odgrywają w nim również przyprawy. To one nadają zupie jej unikalnego lekko pikantnego i głębokiego smaku. Czym więc doprawić barszcz czerwony, by wydobyć z niego jak najwięcej?

Czerwony barszcz- jak doprawić tę zupę?Czerwony barszcz- jak doprawić tę zupę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Barszcz czerwony to tradycyjna polska potrawa, która zdobyła serca milionów naszych rodaków. Ta wyjątkowa zupa, o intensywnym rubinowym kolorze i charakterystycznym lekko kwaśnym smaku, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Z wielką przyjemnością podajemy go również jako dodatek do takich dań jak paszteciki czy krokiety. Czym jednak jest spowodowane, że smak wigilijnego barszczu jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy? Jakie są sekrety przyprawiania barszczu czerwonego, aby wydobyć z niego wszystko, co najlepsze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Czym przyprawić barszcz czerwony?

Barszcz czerwony, podobnie jak każdą inną zupę, można przyprawić według własnego uznania. Każdy z nas ma bowiem swoje ulubione smaki i preferencje. Istnieją jednak pewne przyprawy, które są wręcz nieodłączną częścią czerwonego barszczu i bez nich zupa ta po prostu nie smakuje tak samo. Jakie są to przyprawy?

Przede wszystkim majeranek oraz czosnek, który do barszczu dodać można w formie surowej lub suszonej. W obu przypadkach czosnek znacząco wpływa na walory smakowe zupy. W barszczu dobrze się odnajduje też ziele angielskie i liść laurowy. Nie zapominajmy też o kminku i lubczyku.

Jak doprawić czerwony barszcz?
Jak doprawić czerwony barszcz? © Pexels | KamranAydinov

Jak przyprawić barszcz czerwony na Wigilię?

Przygotowanie barszczu czerwonego to prawdziwa sztuka kulinarna. Wymaga ona przestrzegania pewnych zasad, zwłaszcza jeśli chodzi o dodawanie przypraw. Nie należy wrzucać wszystkiego od razu.

Na początku do gotujących się warzyw dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. W trakcie gotowania można dodać majeranek i czosnek. Na sam koniec, po odcedzeniu warzyw, barszcz powinno się posolić, ewentualnie dodać szczyptę cukru. Dla uzyskania wyraźniejszego smaku, do gotowego barszczu warto dodać odrobinę octu, soku z cytryny lub zakwasu buraczanego.

Ocet nada zupie nie tylko bardziej wyrazistego smaku, ale też pogłębi kolor barszczu. Zazwyczaj stawiamy na ocet spirytusowy, jednak można też sięgnąć po łagodniejszy ocet jabłkowy. Pamiętaj, by dodać go do barszczu, kiedy buraki będą już miękkie. Jeśli dodasz ocet za wcześnie, buraki mogą się nie ugotować.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej