Maliny w miodzie - najlepszy przepis. Cudowne i proste połączenie

Lubisz zdrowe i smaczne połączenia? Wykorzystaj sezon na maliny i miód. Stwórz coś naprawdę smacznego i zaskakującego. Maliny w miodzie trafnie zobrazują popularne powiedzenie "cud, miód i malina". Przygotowanie jest proste i szybkie, a oba składniki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekMaliny w miodzie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie masz pomysłu na sezonowe owoce, a lubisz nietypowe i smaczne połączenia? Przepis na maliny w miodzie jest dla ciebie stworzony. W ten sposób łączysz maliny, które są cenne pod względem smaku, jak i właściwości oraz polski miód, który niezależnie od rodzaju, zawsze zachwyca i jest skuteczny w walce z niektórymi schorzeniami. Jeśli lubisz zdrowe produkty, to już dziś poznaj maliny w miodzie przepis.

Maliny w miodzie

Maliny w miodzie to pyszna i zdrowa przekąska, która zachwyca smakiem i zapachem. To proste połączenie owoców pełnych witamin i minerałów z naturalnym słodkim miodem. Maliny, bogate w witaminę C i błonnik, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Są niskokaloryczne, a jednocześnie niezwykle smaczne. Natomiast miód, oprócz swojego słodkiego smaku, posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. To naturalne lekarstwo, które wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami.

Obrazek
Postaw na świeże maliny - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na maliny w miodzie

Aby przygotować maliny w miodzie, potrzebujesz tylko kilku składników. Oczywiście, podstawą są świeże, soczyste maliny. Najlepiej wybierać te sezonowe, gdyż wtedy mają najwięcej smaku. Konieczny będzie również miód - najlepiej naturalny, niesłodzony i niefiltrowany, aby zachować jego pełne właściwości zdrowotne.

Składniki:

  • 2 kg miodu,
  • po 3 łyżki miodu na każdy słoik.
Obrazek
Do każdego słoika dodaj odpowiednią ilość miodu - Pyszności; Foto Canva.com

Maliny w miodzie - przygotowanie krok po kroku

Ten przepis to także doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru malin, które często zbierasz lub kupujesz latem. Dzięki temu, nie marnujesz cennych owoców i możesz cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez dłuższy czas.

  1. Umyj maliny i osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym.
  2. Ułóż maliny warstwami w słoiku, a pomiędzy każdą warstwą dodaj po 3 łyżki miodu. Powtarzaj ten proces, aż wypełnisz słoik malinami. Na koniec zalej całość dodatkową porcją miodu, tak aby owoce były całkowicie pokryte.
  3. Po przygotowaniu słoika z malinami i miodem, zamknij go szczelnie i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin. Dzięki temu maliny nasiąkną miodem i uwolnią swoje aromatyczne esencje.
  4. Gotowe maliny z dodatkiem miodu możesz podawać jako samodzielny deser, dodatek do jogurtu lub musli, lub wykorzystać jako składnik do ciast i deserów.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska