Owsianka z malinami - przepis na zdrowe śniadanie. Jak ją zrobić?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Jeśli chcesz zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii, wykorzystaj sezon na maliny i przygotuj owsiankę z malinami. To smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie. Owsianka z malinami jest błyskawiczna w przygotowaniu, a jej smak przypadnie do gustu wszystkim twoim domownikom.

ObrazekOwsianka z malinami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przygotowując swoje ulubione śniadanie, większość osób decyduje się na jajecznicę, tosty lub popularne kanapki. Coraz częściej dla wielu osób, podstawą zdrowego i smacznego śniadania jest owsianka. Można ją przygotować na kilka ciekawych sposobów — na słodko lub wytrawnie. Najpopularniejszymi dodatkami są sezonowe owoce. Dobrą opcją będzie tu malinowa owsianka. Robi się ją szybko, a smak zachwyci każdego, również te osoby, które są na diecie. Jeśli ma to być zdrowe śniadanie, to owsianka z malinami będzie bardzo dobrym wyborem.

Owsianka z malinami

Owsianka z malinami to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych śniadań, które możesz sobie zapewnić. Połączenie płatków owsianych, soczystych malin i innych dodatków sprawia, że owsianka staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia i doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia pełnego energii. Nie tylko jest smaczna, ale również bogata w składniki odżywcze, błonnik i przeciwutleniacze. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować owsiankę z malinami, korzystając z naszego przepisu.

Obrazek
Płatki owsiane są coraz częściej wybierane na śniadanie - Pyszności; Foto Canva.com

Owsianka z malinami przepis

To dobry pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Taka malinowa owsianka nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie wygląda. Możesz ją podać, nie tylko na śniadanie, ale na przykład na podwieczorek. Przed jej przygotowaniem, pamiętaj, by mieć wszystkie składniki, które znajdziesz poniżej. Najlepsze będą świeże maliny.

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka (możesz użyć mleka krowiego, roślinnego lub wody),
  • 1 łyżka miodu lub innego naturalnego słodzika (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • garść świeżych malin,
  • dodatki według uznania: np. orzechy, nasiona chia, płatki kokosowe.
Obrazek
Podstawą tej owsianki będą świeże maliny - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie owsianki z malinami

To niezwykle prosty proces, który zajmuje tylko kilka minut. Pamiętaj, że oprócz malin, możesz wykorzystać również inne smaczne owoce sezonowe. W każdym przypadku taka owsianka będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

  1. W rondelku podgrzej mleko (lub wodę) i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj płatki owsiane i zmniejsz ogień. Gotuj owsiankę na małym ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż płatki zmiękną i owsianka zgęstnieje. Jeśli wolisz bardziej gęstą konsystencję, gotuj dłużej.
  3. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę miodu lub innego słodzika oraz ekstrakt waniliowy, aby owsianka nabrała słodkiego smaku i aromatu. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Wyłącz ogień i pozostaw owsiankę na kilka minut, aby ją przestudzić.
  5. Przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj świeżymi malinami oraz wybranymi dodatkami, takimi jak orzechy, nasiona chia czy płatki kokosowe.
  6. Owsiankę z malinami możesz podawać na ciepło lub po ostudzeniu, w zależności od twoich preferencji.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione