Owsianka z malinami - przepis na zdrowe śniadanie. Jak ją zrobić?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Jeśli chcesz zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii, wykorzystaj sezon na maliny i przygotuj owsiankę z malinami. To smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie. Owsianka z malinami jest błyskawiczna w przygotowaniu, a jej smak przypadnie do gustu wszystkim twoim domownikom.

ObrazekOwsianka z malinami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przygotowując swoje ulubione śniadanie, większość osób decyduje się na jajecznicę, tosty lub popularne kanapki. Coraz częściej dla wielu osób, podstawą zdrowego i smacznego śniadania jest owsianka. Można ją przygotować na kilka ciekawych sposobów — na słodko lub wytrawnie. Najpopularniejszymi dodatkami są sezonowe owoce. Dobrą opcją będzie tu malinowa owsianka. Robi się ją szybko, a smak zachwyci każdego, również te osoby, które są na diecie. Jeśli ma to być zdrowe śniadanie, to owsianka z malinami będzie bardzo dobrym wyborem.

Owsianka z malinami

Owsianka z malinami to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych śniadań, które możesz sobie zapewnić. Połączenie płatków owsianych, soczystych malin i innych dodatków sprawia, że owsianka staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia i doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia pełnego energii. Nie tylko jest smaczna, ale również bogata w składniki odżywcze, błonnik i przeciwutleniacze. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować owsiankę z malinami, korzystając z naszego przepisu.

Obrazek
Płatki owsiane są coraz częściej wybierane na śniadanie - Pyszności; Foto Canva.com

Owsianka z malinami przepis

To dobry pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Taka malinowa owsianka nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie wygląda. Możesz ją podać, nie tylko na śniadanie, ale na przykład na podwieczorek. Przed jej przygotowaniem, pamiętaj, by mieć wszystkie składniki, które znajdziesz poniżej. Najlepsze będą świeże maliny.

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka (możesz użyć mleka krowiego, roślinnego lub wody),
  • 1 łyżka miodu lub innego naturalnego słodzika (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • garść świeżych malin,
  • dodatki według uznania: np. orzechy, nasiona chia, płatki kokosowe.
Obrazek
Podstawą tej owsianki będą świeże maliny - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie owsianki z malinami

To niezwykle prosty proces, który zajmuje tylko kilka minut. Pamiętaj, że oprócz malin, możesz wykorzystać również inne smaczne owoce sezonowe. W każdym przypadku taka owsianka będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

  1. W rondelku podgrzej mleko (lub wodę) i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj płatki owsiane i zmniejsz ogień. Gotuj owsiankę na małym ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż płatki zmiękną i owsianka zgęstnieje. Jeśli wolisz bardziej gęstą konsystencję, gotuj dłużej.
  3. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę miodu lub innego słodzika oraz ekstrakt waniliowy, aby owsianka nabrała słodkiego smaku i aromatu. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Wyłącz ogień i pozostaw owsiankę na kilka minut, aby ją przestudzić.
  5. Przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj świeżymi malinami oraz wybranymi dodatkami, takimi jak orzechy, nasiona chia czy płatki kokosowe.
  6. Owsiankę z malinami możesz podawać na ciepło lub po ostudzeniu, w zależności od twoich preferencji.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀