Można jeść surowe płatki owsiane? Mało kto zdaje sobie sprawę
Płatki owsiane i przyrządzana z nich owsianka to jeden z najzdrowszych wyborów na śniadanie. Dostarcza wielu niezbędnych organizmowi witamin i minerałów, białka roślinnego oraz błonnika, wspierającego pracę jelit. Owsiankę zwykło się gotować, jednak czy jest to konieczne?
07.06.2023 | aktual.: 07.06.2023 10:12
Czy jedzenie surowych płatów owsianych jest bezpieczne? Spożywanie ich w suchej formie może nie należeć do przyjemności, jednakże surowe płatki to nie tylko te suche, lecz również moczone w zimnym mleku, jogurcie czy wodzie. Dzięki moczeniu ich konsystencja staje się kremowa, ale przez to, że nie zostały poddane obróbce cieplnej, nadal są surowe. Pytanie brzmi, czy spożywanie ich w takiej formie jest bezpieczne?
Czy można jeść surowe płatki owsiane?
Nasz organizm nie jest w stanie strawić ziaren zbóż jako takich, więc poddawane są one obróbkom, których produktami końcowymi są właśnie płatki, otręby czy mąka. O ile jedzenie surowej mąki wskazane nie jest, tak warto wiedzieć, że według University of Wisconsin-Madison, bardziej przetworzone odmiany owsa (takie jak płatki owsiane i płatki owsiane błyskawiczne) są wstępnie gotowane na parze i podgrzewane w celu zniszczenia potencjalnie szkodliwych patogenów. Dzięki temu można je bezpiecznie spożywać na surowo. Jedynie fakt, że są twarde sprawia, że zwykle nie jadamy ich w suchej formie.
Surowe płatki owsiane, czyli niepoddane obróbce cieplnej, zachowują więcej wartości odżywczych oraz mają niższy indeks glikemiczny od tych potraktowanych wysoką temperaturą. Istnieje jednak teoria, według której w surowych płatkach znajduje się kwas fitynowy, negatywnie wpływający na organizm. Można go jednak łatwo zneutralizować poprzez moczenie, mielenie czy łączenie z witaminą C (np. sokiem z cytryny).
Jak jeść płatki owsiane na surowo?
Płatki mniej przetworzone, tradycyjne warto ugotować - to pozwali uniknąć ewentualnych dolegliwości, szczególnie u osób z wrażliwymi żołądkami. Natomiast górskie czy błyskawiczne, czyli te, po które sięgamy najczęściej, można śmiało jeść na surowo. Warto jednak wskazać, że jedzenie suchych surowych płatków owsianych może być po prostu uciążliwe, dlatego warto je wcześniej namoczyć w mleku, jogurcie czy wodzie. Najlepiej pozostawić je w płynie na całą noc. Wówczas zmiękną i nabiorą kremowej konsystencji.
Surowe płatki owsiane będą również świetnym uzupełnieniem owocowo-warzywnych koktajli. Wystarczy zblendować całość na gładką masę. Dodatek płatków sprawi, że koktajl zamieni się w pełnowartościowy posiłek. Będzie też bardziej sycący. Ponadto, z surowych płatków można przygotować domowy napój roślinny. Tzw. mleko owsiane to idealny wybór dla osób na dietach wegańskiej czy bezlaktozowej. Wystarczy wymieszać wodę z płatkami w proporcji 1:4, zmiksować całość w blenderze, a następnie przecedzić powstałą mieszaninę przez czystą, bawełnianą ściereczkę. Gotowy napój można przechowywać w lodówce kilka tygodni.