Można jeść surowe płatki owsiane? Mało kto zdaje sobie sprawę

Płatki owsiane i przyrządzana z nich owsianka to jeden z najzdrowszych wyborów na śniadanie. Dostarcza wielu niezbędnych organizmowi witamin i minerałów, białka roślinnego oraz błonnika, wspierającego pracę jelit. Owsiankę zwykło się gotować, jednak czy jest to konieczne? 

ObrazekCzy można jeść surowe płatki owsiane? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Czy jedzenie surowych płatów owsianych jest bezpieczne? Spożywanie ich w suchej formie może nie należeć do przyjemności, jednakże surowe płatki to nie tylko te suche, lecz również moczone w zimnym mleku, jogurcie czy wodzie. Dzięki moczeniu ich konsystencja staje się kremowa, ale przez to, że nie zostały poddane obróbce cieplnej, nadal są surowe. Pytanie brzmi, czy spożywanie ich w takiej formie jest bezpieczne?

Czy można jeść surowe płatki owsiane?

Nasz organizm nie jest w stanie strawić ziaren zbóż jako takich, więc poddawane są one obróbkom, których produktami końcowymi są właśnie płatki, otręby czy mąka. O ile jedzenie surowej mąki wskazane nie jest, tak warto wiedzieć, że według University of Wisconsin-Madison, bardziej przetworzone odmiany owsa (takie jak płatki owsiane i płatki owsiane błyskawiczne) są wstępnie gotowane na parze i podgrzewane w celu zniszczenia potencjalnie szkodliwych patogenów. Dzięki temu można je bezpiecznie spożywać na surowo. Jedynie fakt, że są twarde sprawia, że zwykle nie jadamy ich w suchej formie.

Surowe płatki owsiane, czyli niepoddane obróbce cieplnej, zachowują więcej wartości odżywczych oraz mają niższy indeks glikemiczny od tych potraktowanych wysoką temperaturą. Istnieje jednak teoria, według której w surowych płatkach znajduje się kwas fitynowy, negatywnie wpływający na organizm. Można go jednak łatwo zneutralizować poprzez moczenie, mielenie czy łączenie z witaminą C (np. sokiem z cytryny).

Obrazek
Pixabay

Jak jeść płatki owsiane na surowo?

Płatki mniej przetworzone, tradycyjne warto ugotować - to pozwali uniknąć ewentualnych dolegliwości, szczególnie u osób z wrażliwymi żołądkami. Natomiast górskie czy błyskawiczne, czyli te, po które sięgamy najczęściej, można śmiało jeść na surowo. Warto jednak wskazać, że jedzenie suchych surowych płatków owsianych może być po prostu uciążliwe, dlatego warto je wcześniej namoczyć w mleku, jogurcie czy wodzie. Najlepiej pozostawić je w płynie na całą noc. Wówczas zmiękną i nabiorą kremowej konsystencji.

Surowe płatki owsiane będą również świetnym uzupełnieniem owocowo-warzywnych koktajli. Wystarczy zblendować całość na gładką masę. Dodatek płatków sprawi, że koktajl zamieni się w pełnowartościowy posiłek. Będzie też bardziej sycący. Ponadto, z surowych płatków można przygotować domowy napój roślinny. Tzw. mleko owsiane to idealny wybór dla osób na dietach wegańskiej czy bezlaktozowej. Wystarczy wymieszać wodę z płatkami w proporcji 1:4, zmiksować całość w blenderze, a następnie przecedzić powstałą mieszaninę przez czystą, bawełnianą ściereczkę. Gotowy napój można przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej