Owsianka na śniadanie to dobry pomysł. Musisz wiedzieć tylko jedno

Owsianka na śniadanie to doskonały wybór. Można ją przyrządzić dzień wcześniej i zjeść na ciepło lub zimno w towarzystwie zarówno słodkich, jak i słonych dodatków. Płatki owsiane zapewnią na dłużej uczucie sytości, są także źródłem błonnika i innych cennych składników odżywczych. Jak je przygotować, by czerpać z nich jak najwięcej? Warto zapamiętać jedną zasadę. 

ObrazekPixabay

Spożywanie płatków owsianych na śniadanie dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia. Są bogate m.in. w błonnik, węglowodany złożone, białko, witaminy (takie jak witamina E i witaminy z grupy B) oraz minerały (takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk). Jedzenie owsianki na śniadanie to dobry pomysł, należy jednak pamiętać o jednej podstawowej zasadzie.

Owsianka na śniadanie? Tak, ale pod jednym warunkiem

Decydując się na owsiankę z rana, pamiętaj, by odpowiednio ją przygotować. Ma to ogromny wpływ nie tylko na smak czy konsystencję dania, ale również na właściwości zdrowotne, jakie niesie za sobą spożywanie płatów owsianych. Co zrobić, by czerpać z nich jak najwięcej? Po pierwsze, należy zaprzestać gotowania owsianki. Przez to staje się kleista, co z kolei zwiększa jej indeks glikemiczny. Ponadto, obróbka termiczna płatków niszczy witaminy, głównie te z grupy B.

Lepiej zalać je wrzątkiem, a najlepiej moczyć całą noc w jogurcie naturalnym. Ten sposób zapewni nie tylko przyjemną konsystencję płatkom, ale też - dzięki probiotykom znajdującym się w jogurcie - zniweluje ilość kwasu fitynowego, zawartego w płatkach. Związek ten może negatywnie wpłynąć na wchłanianie niektórych witamin oraz zmniejszyć przyswajalność potasu, żelaza, cynki i magnezu. Co więcej, zalewanie płatków wcześniej, np. wieczorem sprawi, że następnego dnia rano kwasu fitynowego będzie w takiej owsiance mniej. I to nawet o niespełna 40 proc.!

Obrazek
Owsianka - Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?

Płatki owsiane to jedno z najzdrowszych wyborów na śniadanie. Są bogate w błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Błonnik jest ważnym składnikiem diety, który przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi, poprawy trawienia, utrzymania zdrowej wagi ciała i zapobiegania zaparciom. Spożywanie płatków owsianych na śniadanie może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas i zapewnić stałą dostawę energii.

Owsianka, dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Tak więc regularne jej spożywanie może pomóc w redukcji ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Warto jednak zrezygnować z dosładzania płatków owsianych. Chcąc nadać słodyczy daniu, sięgnijmy po zdrowsze zamienniki cukru lub świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, na przykład maliny, gruszki, truskawki, śliwki czy brzoskwinie. Dzięki temu unikniemy szybkiego spadku energii.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione