WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Owsianka na śniadanie to dobry pomysł. Musisz wiedzieć tylko jedno

Owsianka na śniadanie to doskonały wybór. Można ją przyrządzić dzień wcześniej i zjeść na ciepło lub zimno w towarzystwie zarówno słodkich, jak i słonych dodatków. Płatki owsiane zapewnią na dłużej uczucie sytości, są także źródłem błonnika i innych cennych składników odżywczych. Jak je przygotować, by czerpać z nich jak najwięcej? Warto zapamiętać jedną zasadę. 

ObrazekPixabay

Spożywanie płatków owsianych na śniadanie dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia. Są bogate m.in. w błonnik, węglowodany złożone, białko, witaminy (takie jak witamina E i witaminy z grupy B) oraz minerały (takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk). Jedzenie owsianki na śniadanie to dobry pomysł, należy jednak pamiętać o jednej podstawowej zasadzie.

Owsianka na śniadanie? Tak, ale pod jednym warunkiem

Decydując się na owsiankę z rana, pamiętaj, by odpowiednio ją przygotować. Ma to ogromny wpływ nie tylko na smak czy konsystencję dania, ale również na właściwości zdrowotne, jakie niesie za sobą spożywanie płatów owsianych. Co zrobić, by czerpać z nich jak najwięcej? Po pierwsze, należy zaprzestać gotowania owsianki. Przez to staje się kleista, co z kolei zwiększa jej indeks glikemiczny. Ponadto, obróbka termiczna płatków niszczy witaminy, głównie te z grupy B.

Lepiej zalać je wrzątkiem, a najlepiej moczyć całą noc w jogurcie naturalnym. Ten sposób zapewni nie tylko przyjemną konsystencję płatkom, ale też - dzięki probiotykom znajdującym się w jogurcie - zniweluje ilość kwasu fitynowego, zawartego w płatkach. Związek ten może negatywnie wpłynąć na wchłanianie niektórych witamin oraz zmniejszyć przyswajalność potasu, żelaza, cynki i magnezu. Co więcej, zalewanie płatków wcześniej, np. wieczorem sprawi, że następnego dnia rano kwasu fitynowego będzie w takiej owsiance mniej. I to nawet o niespełna 40 proc.!

Obrazek
Owsianka - Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?

Płatki owsiane to jedno z najzdrowszych wyborów na śniadanie. Są bogate w błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Błonnik jest ważnym składnikiem diety, który przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi, poprawy trawienia, utrzymania zdrowej wagi ciała i zapobiegania zaparciom. Spożywanie płatków owsianych na śniadanie może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas i zapewnić stałą dostawę energii.

Owsianka, dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Tak więc regularne jej spożywanie może pomóc w redukcji ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Warto jednak zrezygnować z dosładzania płatków owsianych. Chcąc nadać słodyczy daniu, sięgnijmy po zdrowsze zamienniki cukru lub świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, na przykład maliny, gruszki, truskawki, śliwki czy brzoskwinie. Dzięki temu unikniemy szybkiego spadku energii.

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik