Taki ryż omijaj szerokim łukiem. Po ugotowaniu zamienia się w truciznę

Wydaje nam się, że ugotowanie ryżu w woreczku jest łatwe i szybkie. Wystarczy jednak poznać kilka sztuczek, by ugotować perfekcyjny ryż na sypko i to bez woreczka. Dlaczego lepiej jest wybierać kasze i ryż pakowane luzem?

ObrazekPyszności - Fot. Źródło własne
Katarzyna Gileta

Kiedy ugotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne pozostaną w ziarnach, a nie zostaną wylane wraz z wodą do zlewu. Poza tym ugotowanie ryżu w woreczku i tego luzem trwa tyle samo, a odmierzenie odpowiedniej porcji produktu za pomocą łyżki czy szklanki zajmie dosłownie chwilę. Ponadto ryż kupowany luzem lub w kilogramowych opakowaniach jest dużo tańszy niż ten w woreczkach.

Szkodliwy Bisfenol A

Do produkcji woreczków wykorzystywany jest Bisfenol A (BPA). Pod wpływem wysokiej temperatury przenika on do gotowanego ryżu. Związek przypomina ludzki hormon – estrogen, przez co organizm go gromadzi, a nie usuwa. Bisfenol A jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Prowadzi do otyłości, problemów z tarczycą, obniża poziom testosteronu u mężczyzn, może również powodować rozwój raka piersi oraz prostaty. Bisfenolu A powinny unikać kobiety w ciąży oraz dzieci. U najmłodszych może on bowiem powodować nadpobudliwość.

Obrazek
Pyszności - fot. getty images

Jak ugotować ryż na sypko?

Aby ryż po ugotowaniu się nie kleił, należy go wcześniej dobrze wypłukać. W ten sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń oraz nadmiaru skrobi. Odmierz więc szklankę suchego ryżu, wsyp ją na sito i płucz pod bieżącą zimną wodą, aż zmieni kolor z białego na przezroczysty.

Inny sposób (nieco bardziej czasochłonny) to wsypanie ryżu do miski, zalanie wodą i „szorowanie” - nabierasz ziarna z wodą w dłonie i pocierasz o siebie. Odlewasz wodę, wlewasz nową i znowu szorujesz. Czynność powtarzasz tyle razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie odmierz dwie szklanki wody, dolej dwie łyżki oleju, dodaj nieco soli i doprowadź do wrzenia (najlepiej w garnku o grubym dnie). Wsyp ryż, zamieszaj i poczekaj do zagotowania. Potem przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut, aby „doszedł”. Następnie odkryj, pozwól mu odparować i podawaj. Jest to najszybszy i, moim zdaniem, najprostszy patent, aby ugotować ryż na sypko. W ten sposób możesz ugotować każdą odmianę ryżu, pamiętaj jednak, że np. ryż naturalny potrzebuje dużo więcej czasu.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie