PrzepisTo prawdziwy hit letnich ciast. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie

To prawdziwy hit letnich ciast. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie

Rozpoczyna się sezon na maliny, co daje możliwość przygotowania pysznych przetworów i deserów. Jeśli lubisz ciasta z malinami i chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to postaw na sprawdzoną recepturę. A jest nią przepis na sernik z malinami. To ciasto, które rozpływa się w ustach, a jego każdy kawałek pozwoli poczuć ten najlepszy smak malin. Poznaj przepis na to smaczne i letnie ciasto.

Sernik z malinami - Pyszności; Foto Canva.com
Sernik z malinami - Pyszności; Foto Canva.com

26.06.2023 | aktual.: 26.06.2023 13:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli jesteś fanem serników, to ten wydaje się być jedną z najlepszych opcji. Szczególnie, że znajdują się w nim popularne polskie owoce sezonowe, jakim są maliny. Jest delikatny, puszysty i świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny deser, jak i na wizytę znajomych lub rodziny. Jako, że sezon na maliny właśnie się rozpoczął to dobrze jest poznać tę sprawdzoną i najlepszą recepturę. Możesz być pewny tego, że już na dobre zagości w twojej domowej książce kucharskiej.

Dlaczego sernik z malinami to dobra opcja na letnie dni?

Sernik z malinami to idealna opcja na letnie dni z kilku powodów. Po pierwsze, maliny są owocami sezonowymi dostępnymi w tym okresie, co oznacza, że można korzystać z ich świeżości i intensywnego smaku. Po drugie, sernik jest lekkim i orzeźwiającym deserem, który nie obciąża żołądka w gorące dni. Dodatek malin nadaje mu dodatkowego świeżego aromatu i owocowej słodyczy.

Do malinowego sernika najlepiej sprawdzą się świeże maliny - Pyszności; Foto Canva.com
Do malinowego sernika najlepiej sprawdzą się świeże maliny - Pyszności; Foto Canva.com

Po trzecie, maliny są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, co wpływa korzystnie na twoje zdrowie i wzmacnia odporność organizmu. Kombinacja puszystego serka z soczystymi malinami tworzy doskonałe połączenie smakowe, które sprawia, że sernik z malinami jest wyjątkową i smaczną propozycją na letni deser.

Przepis na sernik z malinami - jak go zrobić?

Przygotowanie sernika z malinami jest proste. Najlepiej sprawdzą się tu oczywiście świeże maliny. Takie ciasto zachwyci wszystkich twoich gości i rodzinę. To wyjątkowo łatwy i pyszny sernik.

Składniki na ciasto:

  • 5 łyżek cukru,
  • 225 g mąki,
  • 150 g zimnego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko.

Składniki na masę serową:

  • 2/3 szklanki cukru,
  • 750 g twarogu sernikowego,
  • cukier waniliowy,
  • budyń śmietankowy,
  • jajko.

Składniki na malinowe nadzienie:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 400 g malin,
  • cukier puder do posypania,
  • 5 łyżek wiórek kokosowych.
Takiego sernika nie powstydzą się nawet najlepsi cukiernicy - Pyszności; Foto Canva.com
Takiego sernika nie powstydzą się nawet najlepsi cukiernicy - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekaj składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka, zagarniając mąkę do środka.
  2. Dodaj jajko i szybko zagnieć składniki w jednolite ciasto. Ciasto możesz też zagnieść mikserem planetarnym (końcówką - łopatką). Z ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz ją i włóż do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  4. W misce połącz twaróg, cukier, budyń i wanilię, zmiksuj na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodaj jajko i znów zmiksuj.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą częścią wylep spód oraz ok. 2 cm boków (możesz wylepić palcami, nie musisz wcześniej rozwałkowywać ciasta).
  6. Wyłóż masę serową, na wierzchu rozsyp maliny i posyp je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch możesz wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzyj na tarce resztę ciasta.
  7. Wstaw do piekarnika 180 stopni i piecz przez 50 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem.
ciastosernikprzepis