To prawdziwy hit letnich ciast. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie
Rozpoczyna się sezon na maliny, co daje możliwość przygotowania pysznych przetworów i deserów. Jeśli lubisz ciasta z malinami i chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to postaw na sprawdzoną recepturę. A jest nią przepis na sernik z malinami. To ciasto, które rozpływa się w ustach, a jego każdy kawałek pozwoli poczuć ten najlepszy smak malin. Poznaj przepis na to smaczne i letnie ciasto.
26.06.2023 | aktual.: 26.06.2023 13:09
Jeśli jesteś fanem serników, to ten wydaje się być jedną z najlepszych opcji. Szczególnie, że znajdują się w nim popularne polskie owoce sezonowe, jakim są maliny. Jest delikatny, puszysty i świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny deser, jak i na wizytę znajomych lub rodziny. Jako, że sezon na maliny właśnie się rozpoczął to dobrze jest poznać tę sprawdzoną i najlepszą recepturę. Możesz być pewny tego, że już na dobre zagości w twojej domowej książce kucharskiej.
Dlaczego sernik z malinami to dobra opcja na letnie dni?
Sernik z malinami to idealna opcja na letnie dni z kilku powodów. Po pierwsze, maliny są owocami sezonowymi dostępnymi w tym okresie, co oznacza, że można korzystać z ich świeżości i intensywnego smaku. Po drugie, sernik jest lekkim i orzeźwiającym deserem, który nie obciąża żołądka w gorące dni. Dodatek malin nadaje mu dodatkowego świeżego aromatu i owocowej słodyczy.
Sprawdź: Najlepsze ciasto pod słońcem. Gdy zrobisz z tego przepisu, wszystkie ciotki będą o niego błagać
Po trzecie, maliny są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, co wpływa korzystnie na twoje zdrowie i wzmacnia odporność organizmu. Kombinacja puszystego serka z soczystymi malinami tworzy doskonałe połączenie smakowe, które sprawia, że sernik z malinami jest wyjątkową i smaczną propozycją na letni deser.
Przepis na sernik z malinami - jak go zrobić?
Przygotowanie sernika z malinami jest proste. Najlepiej sprawdzą się tu oczywiście świeże maliny. Takie ciasto zachwyci wszystkich twoich gości i rodzinę. To wyjątkowo łatwy i pyszny sernik.
Składniki na ciasto:
- 5 łyżek cukru,
- 225 g mąki,
- 150 g zimnego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko.
Składniki na masę serową:
- 2/3 szklanki cukru,
- 750 g twarogu sernikowego,
- cukier waniliowy,
- budyń śmietankowy,
- jajko.
Składniki na malinowe nadzienie:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 400 g malin,
- cukier puder do posypania,
- 5 łyżek wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekaj składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka, zagarniając mąkę do środka.
- Dodaj jajko i szybko zagnieć składniki w jednolite ciasto. Ciasto możesz też zagnieść mikserem planetarnym (końcówką - łopatką). Z ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz ją i włóż do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- W misce połącz twaróg, cukier, budyń i wanilię, zmiksuj na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodaj jajko i znów zmiksuj.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą częścią wylep spód oraz ok. 2 cm boków (możesz wylepić palcami, nie musisz wcześniej rozwałkowywać ciasta).
- Wyłóż masę serową, na wierzchu rozsyp maliny i posyp je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch możesz wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzyj na tarce resztę ciasta.
- Wstaw do piekarnika 180 stopni i piecz przez 50 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem.