Wiele osób tego nie robi. Czy trzeba myć maliny przed jedzeniem?

Choć na sezon na polskie maliny trzeba jeszcze poczekać, to w sklepach nie brakuje małych pudełeczek z malinami spoza naszego kraju. Niezależnie od tego wielu z nas wciąż zastanawia się, czy trzeba myć maliny przed jedzeniem. Wiele osób tego nie robi. Czy słusznie?  

Czy trzeba myć maliny przed jedzeniem? Fot. Pixabay

Maliny to niezwykle pyszne owoce, które cieszą się wśród Polaków ogromnym powodzeniem. W naszym kraju  sezon na maliny trwa od lipca do września, czasem nieco dłużej, aż do pierwszych przymrozków. Czasem pojawiają się już w czerwcu, więc spacerując po targach, warto mieć oczy szeroko otwarte.

Czy trzeba myć maliny przed jedzeniem? To pytanie, które nurtuje wiele osób

Wiele osób zastanawia się, czy powinniśmy myć maliny. Obawy pojawiają się ze względu na to, że to niezwykle delikatne owoce, które łatwo zmiażdżyć. Nie powinniśmy wkładać umytych owoców do lodówki. Należy zrobić to od razu przed spożyciem. Powinniśmy zrobić to pod lekkim strumieniem wody, a po umyciu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Maliny - jak je przechowywać? Popularny sposób się nie sprawdza

Maliny najczęściej sprzedawane są w tekturowym pudełeczku. Nie jest to najlepszy sposób na przechowywanie ich w lodówce, ponieważ łatwo się gniotą. Lepiej jest rozsypać je w płaskim pudełeczku lub na talerzu, które wcześniej należy wyłożyć papierowym ręcznikiem. Następnie trzeba przykryć je kolejnym listkiem ręcznika kuchennego. Należy wyjąć je z lodówki około 15-20 minut przed spożyciem.

Obrazek

Co zrobić z malinami, gdy mamy ich za dużo? Przepis na sok z malin

Jeśli mamy za dużo malin i nie jesteśmy w stanie ich wszystkich zjeść, nie musimy wyrzucać ich do kosza. Doskonałym pomysłem jest zrobienie soku z malin.

Składniki:

  • kilogram malin,
  • 350 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny wsypujemy do garnka i posypujemy cukrem, a następnie zalewamy owoce połową szklanki wody.
  2. Gotujemy maliny, mieszając, by nie przywarły do dna. Po krótkiej chwili zmniejszamy ogień i rozgniatamy owoce.
  3. Przelewamy owoce przez gazę, czekając, aż sok spłynie.
  4. Sok ponownie gotujemy i jeśli jest za mało słodki, możemy dodać więcej cukru.
  5. Zagotowujemy i rozlewamy sok do butelek.
Czy trzeba myć maliny przed jedzeniem? Fot. Pixabay
Czy trzeba myć maliny przed jedzeniem? Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej