Ziemniaki będą chrupać aż miło. Przed pieczeniem natrzyj je tą miksturą

Pieczone ziemniaki to coś, co wszyscy bez wyjątku kochamy najbardziej. Wiele osób ma jednak problem z tym, by przygotować je samodzielnie w taki sposób, by były smaczne i chrupiące. Większość porzuca więc wszelkie nadzieje na pyszną przekąskę i biegnie do sklepu po gotowe frytki. Prosty trik sprawi jednak, że nie będziemy musieli więcej tego robić.  

Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. PixabayPieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do mięs, jednak obłędnie smakują również w towarzystwie ulubionego sosu. Przygotowanie takiej przekąski wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych, jednak nie jest niemożliwe. Podpowiadamy, jak upiec ziemniaki w piekarniku, by były chrupiące.

Pieczone ziemniaki – w czym tkwi sekret ich smaku?

Pieczone ziemniaki to pyszna przekąska, którą będzie zajadać się cała rodzina. Świetnie nadają się nie tylko na obiad w gronie najbliższych, ale też na grilla z przyjaciółmi. Niezależnie od sytuacji, będą najlepszym wyborem. W czym zatem tkwi sekret pieczonych ziemniaków?

Gwarancję smaku i chrupkości da nam pieczenie ziemniaków w rękawie. To nie tylko zdrowsza opcja, ale również bardzo praktyczna. Szczelnie zamknięty rękaw sprawi, że nie pobudzisz blachy czy naczynia żaroodpornego. Tak pieczone ziemniaki nie będą też wysuszone i przejdą przyprawami z marynaty.

Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay
Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay

Przepis na pieczone ziemniaki. Dużo przypraw to klucz do sukcesu

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków,
  • papryka słodka,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania: 

  1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy, a stare obieramy.
  2. Kroimy ziemniaki w grubsze talarki i nacieramy ulubionymi przyprawami (np. płatki chili bądź gotowa mieszanka do frytek), a następnie polewamy oliwą. Dokładnie je mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, by smak stał się bardziej intensywny.
  3. Tak przyprawione ziemniaki wkładamy do rękawa i zawiązujemy jego końce.
  4. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.

Podajemy prosto z piekarnika. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, sosem tzatziki bądź keczupem.

Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay
Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd