Najszybsze ciasto czekoladowe, jakie znam. Wykorzystaj prosty patent, a będzie wilgotne

Czekoladowe ciasto to deser, który zawsze smakuje wyśmienicie. Jeśli szukasz przepisu na szybkie i proste ciasto czekoladowe, które będzie idealne na weekendowe łasuchowanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach.Przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przepis na rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto może zaskoczyć nie tylko swoim smakiem, ale także niebywałą prostotą przygotowania. Brownie, czyli czekoladowe ciasto, które idealnie komponuje się z kawą czy herbatą, może stać się twoim ulubionym deserem. Przedstawiamy przepis na szybkie czekoladowe ciasto, który zrealizujesz w mniej niż 10 minut. Gotowi? Zaczynamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Słodki sekret wilgotnego ciasta czekoladowego

Czekoladowe ciasto to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Jest pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia. Jednak często zdarza się, że staje się suche i twarde. Jak temu zaradzić?

Okazuje się, że wystarczy dodać do ciasta odrobinę brązowego cukru. Brązowy cukier zawiera melasę, która nadaje mu wilgoci i słodyczy.

Innym sposobem na uzyskanie wilgotnego ciasta czekoladowego jest dodanie do niego jogurtu naturalnego lub kefiru. Zawierają one bakterie probiotyczne, które pomagają zachować wilgoć ciasta.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki kakao.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. W drugiej misce wymieszaj jajko, mleko i olej.
  5. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  6. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
  7. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je i ostudź na kratce.

Prosty przepis sprawia, że każdy może cieszyć się smakiem domowego wypieku. Warto eksperymentować i dostosować przepis do własnych upodobań, dodając ulubione dodatki. Ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta dla podniebienia i gwarancja doskonałego humoru.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej