Najszybsze ciasto czekoladowe, jakie znam. Wykorzystaj prosty patent, a będzie wilgotne

Czekoladowe ciasto to deser, który zawsze smakuje wyśmienicie. Jeśli szukasz przepisu na szybkie i proste ciasto czekoladowe, które będzie idealne na weekendowe łasuchowanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach.Przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przepis na rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto może zaskoczyć nie tylko swoim smakiem, ale także niebywałą prostotą przygotowania. Brownie, czyli czekoladowe ciasto, które idealnie komponuje się z kawą czy herbatą, może stać się twoim ulubionym deserem. Przedstawiamy przepis na szybkie czekoladowe ciasto, który zrealizujesz w mniej niż 10 minut. Gotowi? Zaczynamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Słodki sekret wilgotnego ciasta czekoladowego

Czekoladowe ciasto to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Jest pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia. Jednak często zdarza się, że staje się suche i twarde. Jak temu zaradzić?

Okazuje się, że wystarczy dodać do ciasta odrobinę brązowego cukru. Brązowy cukier zawiera melasę, która nadaje mu wilgoci i słodyczy.

Innym sposobem na uzyskanie wilgotnego ciasta czekoladowego jest dodanie do niego jogurtu naturalnego lub kefiru. Zawierają one bakterie probiotyczne, które pomagają zachować wilgoć ciasta.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki kakao.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. W drugiej misce wymieszaj jajko, mleko i olej.
  5. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  6. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
  7. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je i ostudź na kratce.

Prosty przepis sprawia, że każdy może cieszyć się smakiem domowego wypieku. Warto eksperymentować i dostosować przepis do własnych upodobań, dodając ulubione dodatki. Ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta dla podniebienia i gwarancja doskonałego humoru.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby