Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Jeśli domowe wypieki kojarzą ci się wyłącznie z tuczącymi ciastami, które robi się przez pół dnia, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Dzisiejsze ciasto nie dość, że robi się samo, to jeszcze będzie w wydaniu fit!

To ciasto  to prawdziwy strzał w 10!To ciasto to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Już trochę mnie znasz i doskonale wiesz, że słodkościom nigdy nie odmawiam. Nie oznacza to jednak, że w mojej kuchni pojawiają się tylko bezy pavlova, wysokie tory z całą masą kremu, czy rolady w skomplikowanym wydaniu z dodatkiem galaretki

Obok takich przepisów bez problemu można znaleźć przecież wiele inspiracji na szybkie ciasta w lżejszym wydaniu. Dlatego od razu bierzemy się do pracy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Ciasto czekoladowe na bazie banana z dodatkiem pysznych orzechów to gotowa receptura na domowe słodkości!

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych,
  • 250 ml mleka,
  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • orzechy laskowe i migdały — do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zalania płatków owsianych mlekiem. Następie mieszam składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej i odstawiam do napęcznienia

Jako pierwsze składniki łączę ze sobą płatki owsiane i mleko
Jako pierwsze składniki łączę ze sobą płatki owsiane i mleko © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. W tym celu na blacie kuchennym układam dużą miskę, do której wrzucam następnie obrane i podzielone na mniejsze kawałki banany

Bazą dzisiejszego ciasta są banany
Bazą dzisiejszego ciasta są banany © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Owoce w takim wydaniu rozgniatam na papkę przy pomocy widelca. Dopiero teraz dodaję do bananów jajka. Składniki łączę w jednolitą mieszankę przy użyciu kuchennej rózgi. 

W domowym wypieku nie może zabraknąć jajek
W domowym wypieku nie może zabraknąć jajek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki do miski trafiają: kakao, sól oraz proszek do pieczenia. 

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec do miski wrzucam wcześniej przygotowane płatki owsiane. Całość dokładnie mieszam, aby zebrane produkty stworzyły idealną kombinację smakową. Dzięki odpowiedniemu połączeniu produktów również struktura ciasta będzie dużo lepsza. 

Krok 5. Gotową mieszankę przelewam do formy do pieczenia, po czym wstawiam ją do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowuję polewą czekoladową. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczam tabliczkę gorzkiej czekolady. Mieszankę rozprowadzam bezpośrednio na upieczonymostudzonym wypieku

Polewa z gorzkiej czekolady będzie świetnym dodatkiem
Polewa z gorzkiej czekolady będzie świetnym dodatkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. To oczywiście nie koniec, bo ciasto czekoladowe dekoruję dodatkowo przy pomocy orzechów laskowych i posiekanych drobno migdałów. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Już niebawem pojawi się w twojej kuchni?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej