Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!
Jeśli domowe wypieki kojarzą ci się wyłącznie z tuczącymi ciastami, które robi się przez pół dnia, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Dzisiejsze ciasto nie dość, że robi się samo, to jeszcze będzie w wydaniu fit!
24.11.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:14
Już trochę mnie znasz i doskonale wiesz, że słodkościom nigdy nie odmawiam. Nie oznacza to jednak, że w mojej kuchni pojawiają się tylko bezy pavlova, wysokie tory z całą masą kremu, czy rolady w skomplikowanym wydaniu z dodatkiem galaretki.
Obok takich przepisów bez problemu można znaleźć przecież wiele inspiracji na szybkie ciasta w lżejszym wydaniu. Dlatego od razu bierzemy się do pracy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto czekoladowe na bazie banana z dodatkiem pysznych orzechów to gotowa receptura na domowe słodkości!
Składniki:
- 120 g płatków owsianych,
- 250 ml mleka,
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- orzechy laskowe i migdały — do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zalania płatków owsianych mlekiem. Następie mieszam składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej i odstawiam do napęcznienia.
Krok 2. W międzyczasie przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. W tym celu na blacie kuchennym układam dużą miskę, do której wrzucam następnie obrane i podzielone na mniejsze kawałki banany.
Krok 3. Owoce w takim wydaniu rozgniatam na papkę przy pomocy widelca. Dopiero teraz dodaję do bananów jajka. Składniki łączę w jednolitą mieszankę przy użyciu kuchennej rózgi.
Krok 4. Jako kolejne składniki do miski trafiają: kakao, sól oraz proszek do pieczenia.
Na koniec do miski wrzucam wcześniej przygotowane płatki owsiane. Całość dokładnie mieszam, aby zebrane produkty stworzyły idealną kombinację smakową. Dzięki odpowiedniemu połączeniu produktów również struktura ciasta będzie dużo lepsza.
Krok 5. Gotową mieszankę przelewam do formy do pieczenia, po czym wstawiam ją do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowuję polewą czekoladową. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczam tabliczkę gorzkiej czekolady. Mieszankę rozprowadzam bezpośrednio na upieczonym i ostudzonym wypieku.
Krok 7. To oczywiście nie koniec, bo ciasto czekoladowe dekoruję dodatkowo przy pomocy orzechów laskowych i posiekanych drobno migdałów. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Już niebawem pojawi się w twojej kuchni?