Najprostszy przepis na placuszki bez mleka. Wyjdą mięciutkie jak gąbeczka
Co się stanie, gdy w przepisie na placuszki zamienimy zwykłe mleko lub maślankę na inny produkt? Odpowiadamy: to się stanie, że od tej pory przygotowane w ten sposób placuszki zaczną pojawiać się w twoim domu przynajmniej kilka razy w tygodniu. Niby to proste, ale jakie genialne!
29.11.2023 | aktual.: 29.11.2023 11:38
W placuszkach wszelkiego rodzaju zakochaliśmy się już wiele lat temu i możemy z czystym sumieniem poświadczyć, że ta miłość po prostu nie rdzewieje. Uwielbiamy wszystkie ich rodzaje: od klasycznych naleśników, przez haniebnie wręcz słodkie amerykańskie pancakes, aż po warzywne placki z cukinii, ziemniaków, marchii czy — w tym miejscu ukłony dla pani Ewy Wachowicz — z cebuli.
Z tej też miłości wynikła chęć do coraz śmielszego eksperymentowania z przepisami na placki. Ta droga zaprowadziła nas do prostej, lecz odkrywczej receptury, którą chcemy się dzisiaj z tobą podzielić. Żeby wcielić ją w życie, należy cofnąć się do najprostszego przepisu na placuszki: takiego zakładającego użycie mąki, jajka, proszku do pieczenia i mleka. Różnica będzie prosta i klarowna: wykasowujemy ostatni składnik i zastępujemy go czymś innym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Otóż zamiast zwykłego mleka czy równie popularnej w przepisach na domowe placuszki maślanki, użyjemy dzisiaj mleka skondensowanego. Ta słodka odmiana mlecznego napoju sprawdzi się jak ulał zwłaszcza wtedy, gdy nasze śniadanie (a może kolację?) chcemy zaserwować na słodko. Później pozostaje już tylko kwestia odpowiednio dobranych dodatków. Cynamon? Cukier? Według nas tak będzie idealnie!
Placuszki na słodko z mlekiem skondensowanym
Składniki:
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 4 czubate łyżki mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka cukru białego (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mleko skondensowane przelej do naczynia. Dodaj do niego cukier waniliowy i zwykły oraz sok z cytryny. Wbij jajko. Całość wymieszaj.
- Teraz stopniowo dodawaj pozostałe składniki. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Wymieszaj.
- Placuszki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła. Podawaj z cukrem pudrem, domową konfiturą, miodem lub czym tylko zechcesz. Smacznego!