PoradyW okresie przemęczenia i choroby sięgam po ten sok. 2 łyżki dziennie szybko stawiają mnie na nogi

W okresie przemęczenia i choroby sięgam po ten sok. 2 łyżki dziennie szybko stawiają mnie na nogi

Dlaczego warto pić sok z dzikiej róży?
Dlaczego warto pić sok z dzikiej róży?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.12.2023 09:59, aktualizacja: 05.12.2023 11:22

Pożegnaj się z jesienno-zimowym osłabieniem raz na zawsze. Ten sok to skoncentrowana bomba witaminowa, która szybko stawia na nogi. Wystarczy niewiele, by wzmocnić organizm.

Wystarczą dwie łyżeczki dziennie. Sok dodaj do ulubionej herbaty, wymieszaj z poranną szklanką ciepłej wody lub wypij ot tak, jeśli nie przeszkadza ci kwaśny smak dzikiej róży. Ta skoncentrowana dawka witaminy C i wielu innych składników postawi cię na nogi w okamgnieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości zdrowotne dzikiej róży. Bogactwo witaminy C

Dzika róża rośnie na całym świecie, a w Polsce spotkać ją można na obrzeżach lasów, łąkach, przydrożach i w ogrodach. Jest to krzew z rodziny różowatych, który ma kolczaste gałęzie, piękne kwiaty i czerwone owoce. Dzika róża jest nie tylko ozdobą krajobrazu, ale także źródłem wielu cennych składników odżywczych i leczniczych. Z jej kwiatów, liści i owoców można przygotowywać herbaty, soki, syropy, konfitury, nalewki, oleje i kosmetyki.

Jedną z najważniejszych zalet dzikiej róży jest jej wysoka zawartość witaminy C niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (witamina C bierze udział w wielu procesach metabolicznych, takich jak synteza kolagenu, hormonów, neuroprzekaźników i karnityny). To również silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i wspomaga układ odpornościowy.

Zalecane dzienne spożycie witaminy C dla dorosłych wynosi 75-90 mg, a dla dzieci 45-75 mg. Dzika róża jest jednym z najlepszych źródeł tej witaminy, ponieważ 100 g jej owoców zawiera nawet 1250 mg witaminy C, czyli kilkanaście razy więcej niż cytryna czy pomarańcza.

Sok z dzikiej róży stawia na nogi
Sok z dzikiej róży stawia na nogi© Pixabay

Na co jest dobry sok z dzikiej róży?

Sok z dzikiej róży wzmacnia odporność, łagodzi ból gardła, obniża gorączkę i skraca czas choroby. Stąd też warto go pić w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje i przeziębienia. Sok z dzikiej róży przygotować można samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Ważne jest, aby był tłoczony na zimno i nie zawierał dodatku cukru.

Dzika róża zawiera też witaminy A, E, K i z grupy B, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i cynk. Ponadto bogata jest w związki fenolowe: flawonoidy, antocyjany, taniny i kwasy organiczne. Związki te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe.

Dzika róża ma także dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także wiąże toksyny i metale ciężkie, ułatwiając ich wydalanie z organizmu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także