W okresie przemęczenia i choroby sięgam po ten sok. 2 łyżki dziennie szybko stawiają mnie na nogi
Pożegnaj się z jesienno-zimowym osłabieniem raz na zawsze. Ten sok to skoncentrowana bomba witaminowa, która szybko stawia na nogi. Wystarczy niewiele, by wzmocnić organizm.
05.12.2023 | aktual.: 05.12.2023 11:22
Wystarczą dwie łyżeczki dziennie. Sok dodaj do ulubionej herbaty, wymieszaj z poranną szklanką ciepłej wody lub wypij ot tak, jeśli nie przeszkadza ci kwaśny smak dzikiej róży. Ta skoncentrowana dawka witaminy C i wielu innych składników postawi cię na nogi w okamgnieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości zdrowotne dzikiej róży. Bogactwo witaminy C
Dzika róża rośnie na całym świecie, a w Polsce spotkać ją można na obrzeżach lasów, łąkach, przydrożach i w ogrodach. Jest to krzew z rodziny różowatych, który ma kolczaste gałęzie, piękne kwiaty i czerwone owoce. Dzika róża jest nie tylko ozdobą krajobrazu, ale także źródłem wielu cennych składników odżywczych i leczniczych. Z jej kwiatów, liści i owoców można przygotowywać herbaty, soki, syropy, konfitury, nalewki, oleje i kosmetyki.
Jedną z najważniejszych zalet dzikiej róży jest jej wysoka zawartość witaminy C niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (witamina C bierze udział w wielu procesach metabolicznych, takich jak synteza kolagenu, hormonów, neuroprzekaźników i karnityny). To również silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i wspomaga układ odpornościowy.
Zobacz także
Zalecane dzienne spożycie witaminy C dla dorosłych wynosi 75-90 mg, a dla dzieci 45-75 mg. Dzika róża jest jednym z najlepszych źródeł tej witaminy, ponieważ 100 g jej owoców zawiera nawet 1250 mg witaminy C, czyli kilkanaście razy więcej niż cytryna czy pomarańcza.
Na co jest dobry sok z dzikiej róży?
Sok z dzikiej róży wzmacnia odporność, łagodzi ból gardła, obniża gorączkę i skraca czas choroby. Stąd też warto go pić w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje i przeziębienia. Sok z dzikiej róży przygotować można samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Ważne jest, aby był tłoczony na zimno i nie zawierał dodatku cukru.
Dzika róża zawiera też witaminy A, E, K i z grupy B, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i cynk. Ponadto bogata jest w związki fenolowe: flawonoidy, antocyjany, taniny i kwasy organiczne. Związki te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe.
Dzika róża ma także dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także wiąże toksyny i metale ciężkie, ułatwiając ich wydalanie z organizmu.