Ma więcej witaminy C niż cytryna. Rośnie w każdym ogródku, ale mało kto zrywa

Dzika róża rośnie w najróżniejszych miejscach. Znajdziemy ją w ogródkach, na polanach, w okolicach lasów i na nieużytkach. Owoce mają w sobie mnóstwo witaminy C, ale mało osób po nie sięga. A to duży błąd, bo dzika róża wspiera odporność i ma mnóstwo właściwości odżywczych.

Dzika różaDzika róża
Źródło zdjęć: © Getty Images | ERHARD NERGER
Paulina Hermann

Owoce zbieramy podczas jesieni i przygotowujemy z nich soki, przetwory oraz przepyszne dżemy. Dzika róża to idealny składnik, który poprawia naszą odporność. Ma w końcu więcej (nawet 30 razy) witaminy C niż sama cytryna, a to mówi samo za siebie. Krzewy znajdziemy w wielu miejscach, ale możemy też sami je hodować i mieć produkt o cudownych właściwościach w zasięgu ręki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Dzika róża to skarbnica witamin i minerałów

Wspomniana wyżej witamina C to nie jest jedyny powód, który przemawia za sięgnięciem po dziką różę. Ta roślina ma o wiele więcej zalet. Przede wszystkim dostarcza witamin: A, D, E oraz te z grupy B (w tym kwas foliowy). Oprócz tego zawiera pektyny, karotenoidy, flawonoidy i garbniki. Jest idealnym remedium na przeziębienia, więc powinniśmy po nią sięgać w okresie największych zachorowań, czyli jesienią i zimą.

Dzika róża
Dzika róża © Redakcja

Dzika róża nie tylko wspiera odporność organizmu i jego walkę z infekcją, ale i ma działanie moczopędne, a także wspomaga pracę nerek i wątroby oraz całego układu pokarmowego. Wykazuje również właściwości rozkurczowe. Owoce dzikiej róży zbieramy jesienią i możemy przygotować z nich konfiturę lub syrop na przeziębienie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Jak zrobić syrop z dzikiej róży?

Potrzebujesz tylko trzech składników:

  • kilograma owoców,
  • 0,5 kilograma cukru,
  • 1,5 litra wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży musimy oczyścić i opłukać. Potem zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Kiedy trochę przestygną, blendujemy na jednolitą masę.
  2. Zblendowane owoce przecieramy przez sitko z małymi oczkami. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych ziarenek.
  3. Do masy dodajemy cukier. Delikatnie podgrzewamy przez około 20–30 minut.
  4. Gorący syrop z owoców dzikiej róży przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy. Dodatkowo warto poddać syrop procesowi pasteryzacji.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo