Ma więcej witaminy C niż cytryna. Rośnie w każdym ogródku, ale mało kto zrywa

Dzika róża rośnie w najróżniejszych miejscach. Znajdziemy ją w ogródkach, na polanach, w okolicach lasów i na nieużytkach. Owoce mają w sobie mnóstwo witaminy C, ale mało osób po nie sięga. A to duży błąd, bo dzika róża wspiera odporność i ma mnóstwo właściwości odżywczych.

Dzika różaDzika róża
Źródło zdjęć: © Getty Images | ERHARD NERGER
Paulina Hermann

Owoce zbieramy podczas jesieni i przygotowujemy z nich soki, przetwory oraz przepyszne dżemy. Dzika róża to idealny składnik, który poprawia naszą odporność. Ma w końcu więcej (nawet 30 razy) witaminy C niż sama cytryna, a to mówi samo za siebie. Krzewy znajdziemy w wielu miejscach, ale możemy też sami je hodować i mieć produkt o cudownych właściwościach w zasięgu ręki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Dzika róża to skarbnica witamin i minerałów

Wspomniana wyżej witamina C to nie jest jedyny powód, który przemawia za sięgnięciem po dziką różę. Ta roślina ma o wiele więcej zalet. Przede wszystkim dostarcza witamin: A, D, E oraz te z grupy B (w tym kwas foliowy). Oprócz tego zawiera pektyny, karotenoidy, flawonoidy i garbniki. Jest idealnym remedium na przeziębienia, więc powinniśmy po nią sięgać w okresie największych zachorowań, czyli jesienią i zimą.

Dzika róża
Dzika róża © Redakcja

Dzika róża nie tylko wspiera odporność organizmu i jego walkę z infekcją, ale i ma działanie moczopędne, a także wspomaga pracę nerek i wątroby oraz całego układu pokarmowego. Wykazuje również właściwości rozkurczowe. Owoce dzikiej róży zbieramy jesienią i możemy przygotować z nich konfiturę lub syrop na przeziębienie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Jak zrobić syrop z dzikiej róży?

Potrzebujesz tylko trzech składników:

  • kilograma owoców,
  • 0,5 kilograma cukru,
  • 1,5 litra wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży musimy oczyścić i opłukać. Potem zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Kiedy trochę przestygną, blendujemy na jednolitą masę.
  2. Zblendowane owoce przecieramy przez sitko z małymi oczkami. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych ziarenek.
  3. Do masy dodajemy cukier. Delikatnie podgrzewamy przez około 20–30 minut.
  4. Gorący syrop z owoców dzikiej róży przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy. Dodatkowo warto poddać syrop procesowi pasteryzacji.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇