Ma więcej witaminy C niż cytryna. Rośnie w każdym ogródku, ale mało kto zrywa

Dzika róża rośnie w najróżniejszych miejscach. Znajdziemy ją w ogródkach, na polanach, w okolicach lasów i na nieużytkach. Owoce mają w sobie mnóstwo witaminy C, ale mało osób po nie sięga. A to duży błąd, bo dzika róża wspiera odporność i ma mnóstwo właściwości odżywczych.

Dzika różaDzika róża
Źródło zdjęć: © Getty Images | ERHARD NERGER
Paulina Hermann

Owoce zbieramy podczas jesieni i przygotowujemy z nich soki, przetwory oraz przepyszne dżemy. Dzika róża to idealny składnik, który poprawia naszą odporność. Ma w końcu więcej (nawet 30 razy) witaminy C niż sama cytryna, a to mówi samo za siebie. Krzewy znajdziemy w wielu miejscach, ale możemy też sami je hodować i mieć produkt o cudownych właściwościach w zasięgu ręki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Dzika róża to skarbnica witamin i minerałów

Wspomniana wyżej witamina C to nie jest jedyny powód, który przemawia za sięgnięciem po dziką różę. Ta roślina ma o wiele więcej zalet. Przede wszystkim dostarcza witamin: A, D, E oraz te z grupy B (w tym kwas foliowy). Oprócz tego zawiera pektyny, karotenoidy, flawonoidy i garbniki. Jest idealnym remedium na przeziębienia, więc powinniśmy po nią sięgać w okresie największych zachorowań, czyli jesienią i zimą.

Dzika róża
Dzika róża © Redakcja

Dzika róża nie tylko wspiera odporność organizmu i jego walkę z infekcją, ale i ma działanie moczopędne, a także wspomaga pracę nerek i wątroby oraz całego układu pokarmowego. Wykazuje również właściwości rozkurczowe. Owoce dzikiej róży zbieramy jesienią i możemy przygotować z nich konfiturę lub syrop na przeziębienie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Jak zrobić syrop z dzikiej róży?

Potrzebujesz tylko trzech składników:

  • kilograma owoców,
  • 0,5 kilograma cukru,
  • 1,5 litra wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży musimy oczyścić i opłukać. Potem zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Kiedy trochę przestygną, blendujemy na jednolitą masę.
  2. Zblendowane owoce przecieramy przez sitko z małymi oczkami. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych ziarenek.
  3. Do masy dodajemy cukier. Delikatnie podgrzewamy przez około 20–30 minut.
  4. Gorący syrop z owoców dzikiej róży przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy. Dodatkowo warto poddać syrop procesowi pasteryzacji.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości