PoradyMa więcej witaminy C niż cytryna. Rośnie w każdym ogródku, ale mało kto zrywa

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Rośnie w każdym ogródku, ale mało kto zrywa

Dzika róża
Dzika róża
Źródło zdjęć: © Getty Images | ERHARD NERGER
03.10.2023 18:01

Dzika róża rośnie w najróżniejszych miejscach. Znajdziemy ją w ogródkach, na polanach, w okolicach lasów i na nieużytkach. Owoce mają w sobie mnóstwo witaminy C, ale mało osób po nie sięga. A to duży błąd, bo dzika róża wspiera odporność i ma mnóstwo właściwości odżywczych.

Owoce zbieramy podczas jesieni i przygotowujemy z nich soki, przetwory oraz przepyszne dżemy. Dzika róża to idealny składnik, który poprawia naszą odporność. Ma w końcu więcej (nawet 30 razy) witaminy C niż sama cytryna, a to mówi samo za siebie. Krzewy znajdziemy w wielu miejscach, ale możemy też sami je hodować i mieć produkt o cudownych właściwościach w zasięgu ręki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzika róża to skarbnica witamin i minerałów

Wspomniana wyżej witamina C to nie jest jedyny powód, który przemawia za sięgnięciem po dziką różę. Ta roślina ma o wiele więcej zalet. Przede wszystkim dostarcza witamin: A, D, E oraz te z grupy B (w tym kwas foliowy). Oprócz tego zawiera pektyny, karotenoidy, flawonoidy i garbniki. Jest idealnym remedium na przeziębienia, więc powinniśmy po nią sięgać w okresie największych zachorowań, czyli jesienią i zimą.

Dzika róża
Dzika róża© Redakcja

Dzika róża nie tylko wspiera odporność organizmu i jego walkę z infekcją, ale i ma działanie moczopędne, a także wspomaga pracę nerek i wątroby oraz całego układu pokarmowego. Wykazuje również właściwości rozkurczowe. Owoce dzikiej róży zbieramy jesienią i możemy przygotować z nich konfiturę lub syrop na przeziębienie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Jak zrobić syrop z dzikiej róży?

Potrzebujesz tylko trzech składników:

  • kilograma owoców,
  • 0,5 kilograma cukru,
  • 1,5 litra wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży musimy oczyścić i opłukać. Potem zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Kiedy trochę przestygną, blendujemy na jednolitą masę.
  2. Zblendowane owoce przecieramy przez sitko z małymi oczkami. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych ziarenek.
  3. Do masy dodajemy cukier. Delikatnie podgrzewamy przez około 20–30 minut.
  4. Gorący syrop z owoców dzikiej róży przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy. Dodatkowo warto poddać syrop procesowi pasteryzacji.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także